Z kuşağının ekonomik ve kripto para görüşleri
Dünya genelindeki Z Kuşağı, ekonomi ve kripto paralar konusunda farklı bakış açılarına sahip karmaşık bir demografik grup olarak karşımıza çıkıyor.
ABD Başkanı seçilen Donald Trump’ın kripto yanlısı tutumunun, özellikle genç nesillerde büyük yankı uyandırdığı aşikar. Dünyanın lider kripto varlık platformu ve Web3 şirketi Bitget, 5 Kasım'daki ABD başkanlık seçimlerinin ardından Z kuşağı kullanıcılarında aylık bazda yüzde 683 oranında rekor büyüme kaydettiğini açıkladı
Gençleri buraya çeken, özellikle pandemi ve jeopolitik gerginlikler gibi son küresel olayların ardından ekonomik belirsizlik konusunda endişe duymalarıdır. Bazıları da gelecekteki iş fırsatları konusunda iyimser olsa da, diğerleri iş güvenliği ve artan yaşam maliyeti konusunda endişe duymaktadır.
Bir de bu jenerasyonun çok etkilendiği İklim değişikliğinin son derece farkında olan, bunun potansiyel ekonomik sonuçları ve sürdürülebilir bir geleceğe geçiş konusunda endişeleri de çözülmesi gereken problemlerin başında gelmektedir.
Önemli sayıda Z Kuşağı mensubu Finansal Okuryazarlık konusunda da bilgi sahibi olarak karşımıza çıkıyor. Belirsiz bir ekonomik iklimde mali durumlarını etkili bir şekilde yönetmenin önemini kabul ederek finansal konulara daha entelektüel yaklaşıyorlar. Ülkemizdeki ve Avrupalı Z kuşağı arasında kripto paralara olan ilgi giderek artıyor ve birçoğu bunları potansiyel bir yatırım fırsatı ve enflasyona karşı bir korunma aracı olarak görüyor. Bunda tabi ki, Teknolojik Hayranlık ve merak blockchain'in temel teknolojisine ve finansın ötesindeki potansiyel uygulamalarına ilgi uyandırıyor. Ancak, düzenleyici belirsizlik ve piyasa oynaklığı birçok kişi için önemli endişeler ve kripto paralara yatırım konusunda temkinli bir yaklaşıma yol açıyor. Bazı Z kuşağı üyeleri ayrıca kripto para madenciliğinin çevresel etkisi ve yasadışı faaliyetlere yönelik potansiyeli konusunda endişeli.
Z kuşağının görüşlerini şekillendiren temel faktörler nedir diye baktığımızda dijital bir çağda büyümeleri geliyor tabi ki. Teknolojiyle rahat oynamaları, kendilerini rahat hissetmeleri onları kripto paralar gibi yeni finansal araçlara daha açık hale getiriyor. Birçok Z kuşağı sosyal ve çevresel bilince sahip ve değerleriyle uyumlu yatırımlar arıyor. Nakitsiz toplum vatandaşı olmak için risk almaya istekli olanların sayısı hiç de az değil. Fakat böyle düşünmeyen bazı bu kuşak temsilcileri yatırım konusunda daha muhafazakar bir yaklaşımı tercih ediyor. Ülkemizde bu konuda mutlaka halka açık bir eğitim sistemi olmalıdır. Finansal eğitim seviyesi Dünya ülkeleri arasında farklılık gösterir ve yatırım kararlarını etkiler. Bu nedenle çok dikkatli olunmalıdır diye düşünüyorum.
Bunların genel eğilimler olduğunu ve bireysel görüşlerin önemli ölçüde farklılık gösterebileceği önemli bir konudur. Z Kuşağı'nın belirli bir her yaşadığı ülkesindeki bakış açıları hakkında daha doğru bir resim elde etmek için yerel anketlere ve araştırmalara da ihtiyaç duymaktayız.
Bitget’in araştırmasına göre Z Kuşağı'nın kripto borsasına yeni kullanıcı katılımındaki oranı, Kasım ayında yüzde 26.2’den yüzde 53.8’e yükseldi. Z kuşağı kullanıcılarının Bitget’e aylık bazda yüzde 683 oranında rekor büyüme sağladığı bildirildi demiştik. Ekim ayında 110.000 olan Z Kuşağı kullanıcılarına 844.000 yeni kullanıcı ekledi. Bitget’in toplam kullanıcı tabanının yüzde 48’ini (18-30 yaş arası genç Milenyumlar dahil) oluşturan Z Kuşağı yatırımcıları, giderek daha fazla dijital varlıkları kullandığı açıklandı.
Bitget CEO’su Gracy Chen, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Z Kuşağı kullanıcılarının etkileşimindeki bu önemli artış onların finansal geleceğinin önemli bir parçası olarak algılanmasında bir değişimi yansıtıyor. Bu jenerasyonun uyum sağlama yeteneği ve teknolojik okuryazarlığı, özellikle sosyopolitik olaylar ve piyasa fırsatlarına yanıt olarak bir sonraki kripto varlık benimseme dalgası için onları benzersiz bir şekilde konumlandırıyor.”
ABD’nin ötesinde, kripto yanlısı yasalar küresel çapta momentum kazanmaya devam ediyor. Brezilya ve Polonya gibi ülkeler, El Salvador’un başlattığı girişimlere benzer programları araştırıyor. 50 milyar dolar paranın güzellik ve oyun piyasasında sadece bu jenerasyon tarafından kullanıldığını dahi bilmek gelecek konusunda bize bir yol gösteriyor. Kripto para piyasalarında hacim 1,072 trilyon dolar seviyesinde. Son iki buçuk sene içinde Türkiye'de kripto para yatırımlarındaki önemli artış dikkat çekiyor. Size kısaca anlatmaya çalıştığım bu konuda bakalım 2025 yılında bu alanda neler göreceğiz.