SON DAKİKA

Yusuf Has Hacip ve Mutluluk Bilgisi

Aslında kitap; 'Kutadgu Bilig' olmasına rağmen, mutluluk bilgisi anlamına gelir. Yusuf Has Hacip bu kitapta kendi kendine nasihat eder. İyi bir eğitim görmüştür. Çağının geçerli bilimlerinin yanı sıra Arapça ve Farsça da öğrenmiştir. 1077 yılında Kaşgar'da ölmüştür. Türbesi de bu kenttedir.

Karahanlı Devleti zamanında yaşamıştır. Temel eğitimini Balasagun'da almıştır. Kendisine önceden Balasagunlu Yusuf denilirken, sonrasında Has Hacib unvanını almıştır. Yusuf Has Hacib, Türk dili ve edebiyatı için temel bir eser olan Kutadgu Bilig (Kutlu kılan bilgi) kitabının yazarıdır. Kutadgu Bilig 6645 beyitlik bir eserdir. Eser, Allah'a hamd, Peygamber'e ve Dört Halife’ye teşekkürle başlar.

Yusuf Has Hacib, Astronomi bilimini öğrenmek isteyenlerin, önce geometri ve hesap kapısından geçmesi gerektiğini söylemiştir: “Aritmetik ve cebir, insanı kemâle ulaştırır; toplama, çıkarma, çarpma, bölme, bir sayının iki katını, yarısını ve kare kökünü alma işlemlerini bilen, yedi kat göğü avucunun içinde tutar. Her şey hesaba dayanır.”

Yusuf Has Hacib, Türk edebiyatındaki ilk siyasetnameyi yazmıştır. Türk edebiyatında ilk nazım şeklini de o kullanmıştır. Bu nazım şekli de mesnevidir.

Karahanlı Devleti hükümdarı Ulu Kara Buğra Han'a, Kutadgu Bilig adlı eseri (ilk siyasetname ve ilk mesnevi örneğini) 18 aylık bir çalışma sonunda 1070 yılında sunmuştur. Bu kitabı okuyan “Ulu Kara Buğra Han” kendisine Ulu Has Hacib unvanını ve Kaşgar'da vezir yardımcısı görevini vermiştir.

Yusuf Has Hâcib bu yapıtında bilimin değerini de tartışır. Ona göre, alimlerin ilmi, halkın yolunu aydınlatır; “ilim, bir meşale gibidir; geceleri yanar ve insanlığa doğru yolu gösterir. Bu nedenle alimlere hürmet göstermek ve ilimlerinden yararlanmaya çalışmak gerekir. Eğer dikkat edilirse, bir alimin ilminin diğerinin ilminden farklı olduğu görülür. Mesela hekimler hastaları tedavi ederler; astronomlar ise yılların, ayların ve günlerin hesabını tutarlar. Bu ilimlerin hepsi de halk için faydalıdır. Alimler, koyun sürüsünün önündeki koç gibidirler; başa geçip sürüyü doğru yola sürerler.” 

Bir siyasetnâme veya bir nasihatnâme olarak nitelendirilebilecek Kutadgu Bilig, Yusuf Has Hâcib ve içinde yetiştiği çevrenin ilmî ve felsefî birikimi hakkında çok önemli bilgiler vermektedir. 

Platon'un devlet ve toplum anlayışı çok iyi bilinmekte ve uygulanmaya çalışılmaktadır. Bilimin ve bilginlerin değeri anlaşılmıştır; bilim, güvenilir bir rehber olarak görülmektedir. Kendisi bu kitabı yazmakla büyük bir cesaret örneği göstermiştir çünkü bu Türk edebiyatındaki ilk siyasetnamedir.

Daha fazla uzatmadan zaman makinemi çalıştırıp 1070 yılına Karahanlı Devleti dönemine gidiyorum.

-Üstadım, seni ve yazdıklarını takdir eden bir hayranın olarak çok uzaklar geldim, aslında bu kitabı yazmaktaki gerçek amacının ne olduğunu merak ediyorum?

-Yabancı; ‘Kitabıma, okuyana mutluluk getirsin, ona doğru yolu getirsin diye Kutadgu Bilig adını koydum. Ben sözlerimi söyledim, düşüncelerimi yazdım. Bu kitap her iki dünya için de doğruyu gösteren bir rehberdir, yardımcı bir eldir. Dosdoğru bir söz söyleyeyim size: Her iki dünyayı da devletle elinde tutabilecek kişiden daha mutlu kimse yoktur. Önce Güneydoğu’yu tanıtayım. O hükümdardır, doğru yasayı (töre) temsil eder. Aydoldu ile mutluluk güneşi doğar, o da mutluluğun(kut)temsilcisidir. Öğütülmüş aklı, Odurmuş akıbeti temsil eder. Ben sözlerimi bu dört değer (doğru yasa, mutluluk, akıl, akıbet) üzerine kurdum...’

-Üstadım, kitabında bahsettiğin 5 kötü ile aslında ne anlatmak istiyorsun?

-İyi bir yönetici olmak isteyen kişi bu beş şeyi kendinden uzak tutmalıdır.

*Acelecilik

*Cimrilik

*Hiddet

*İnatçılık

*Yalancılık

Bunlardan uzak durmayan yöneticinin adı kötüye çıkar ve sözünün itibarını kaybeder. Bunların en kötüsü inatçılıktır. İnatçılar büyük sıkıntı çeker. Düşmanın yapamadığını inatçı kendisine yapar.

-Son tahlilde üstadım kitabını okumak isteyenlere ne söylemek istersin?

-Bu kitabın kıymetini bilen Çinliler kitabıma, Edeb’ül Mülk (Ülkenin düzenini sağlama yolları). İranlılar, Şehname (baş kitap, anayasa). Türkler ise Kutadgu Bilig (Mutluluk bilgisi) adını verdiler.

Bu kitap, herkese gereklidir elbet, ancak yöneticiler için çok daha fazla gereklidir, bilesin yabancı...