Yatırımcıların kısa süreli şüphelerine rağmen, büyük teknoloji şirketleri, ulusal hükümetler ve risk sermayedarları tarafından yapay zekaya benzeri görülmemiş seviyelerde para akıyor. Bunun nedenini anlamak için, yapay zekanın kendisinin nasıl değiştiğini anlamak gerekiyor.
Küreselleşme, uzun zamandır modern ekonominin tanımlayıcı bir özelliği olmuştur ve ulusları, kültürleri ve pazarları sadece bir asır önce hayal bile edilemeyen şekillerde birbirine bağlamıştır.
Bu konuyu bilenler biliyor da bilmeyenlera şaşırtıcı geliyor olabilir. ABD hükümeti neden kapansın ki?
Mart ayının ilk günlerinde, Türkiye'de ve dünya genelinde politik olayların ekonomik etkileri piyasalarda önemli bir şekilde hissedildi. Bu dönemdeki gelişmeler, özellikle enflasyon, para politikaları ve siyasi belirsizlikler üzerinden piyasalara yansıdı. Bazen iki kişinin tartışması dünya üzerinde çok farklı sonuçlar doğurabiliyor. Ülkemizde de yıllardır süren terör olaylarının da sona doğru gelmeye başlandığını düşünecek olursak yeni yıla çok hızlı girdik diyebiliriz.
Jeopolitik riskler, ülkelerin coğrafi konumları, siyasi ilişkileri ve güç dengeleri gibi faktörlerden kaynaklanan belirsizlikler ve tehditlerdir.
2025 yılınının neredeyse ikinci ayı da geçip gidiyor. Daha önceden yapılan programlar projeler beklentilerin sonucunda neler oldu piyasalar nasıl yaşadı bu birbuçuk ayı hep merak edilerek kontrol ediliyor. Küresel Ekonomi ekonomi açısından tabi ki Trump'ın yaptığı -bazı çevrelerle inanılmaz kabul edilen- açıklamalar piyasaları da etkiledi.
Çok sevdiğim iki dostum Sinan ve Celal beyler denizcilik sektöründe ülkemizin önemli işlerine imza atan kişiler. Aslında bu sektörde o kadar fazla bölüm ve başında da değerli patronlar var.
Ne yazık ki, dünyada her gün bir çok fabrika kapanıyor. Ülkemizde de son iki yıldır kapanan fabrikalar ya da başka ülkelerde fabrika açan yatırımcı haberleri duyuyoruz.