Dolar $
34.08
%0.02 0
Euro €
37.74
%-0.25 -0.09
Sterlin £
44.8
%-0.27 -0.12
Çeyrek Altın
4481.27
%-0.71 -31.78
SON DAKİKA

Tekeri patlamış kamyon gibi!..

Ekonomik hayat pahalılığı gün geçtikçe insanların belini bükmeye başladı. Her gün yeni bir zam ile uyanıyoruz. Elektriğe yapılan % 38 zam ile 100 kilovat saat elektrik tüketimi olan bir mesken abonesi için ödenecek tutar 207,23 lira oldu. Ardından konutlarda kullanılan doğalgaza % 38 zam yapıldı.

Sanayide ise % 33,1 zam yapıldı. Doğalgaza ve elektriğe yapılan zam hayli yüksek geldi. Bu yapılan zamlar bir başlangıç mı acaba insan bir düşünüyor. Kimsenin gelirinde artış yok vergiler ve market fiyatları almış başını gidiyor. Orta gelirli ve düşük gelirli aileleri çok zorlayacak bu nereye kadar bilemiyorum. Ülke ekonomisi tekeri patlamış kamyon gibi yokuş aşağı gidiyor. “Buna dur diyen yok.”

Gelir dağılımında büyük adaletsizlik var

Ekonomik alanda yapısal reformlar gerekiyor. TÜİK’in açıklamasına göre Türkiye’de gayri safi hâsıla kişi başına 13 bin dolar düşüyor. Ülke geneline baktığımızda ise gelir dağılımında büyük adaletsizlik var. Bu 13bin dolar kim alıyor bilmiyorum ama ülkenin % 20’si emekli en az 10 bin TL alıyor, % 50’si asgari ücretle çalışıyor 17 bin TL alıyor. Geriye kalan yüzdelikte ise yukardakiler ve beyaz yakalılar. Buradaki ekonomik adaletsizliği düzeltilmeden halka kulak vermeden hiçbir şey düzelmez. Herkes kafasına göre fiyat biçiyor. Her şeye vergi nereye kadar… Çarpık serbest piyasanın önüne geçebilmek için ilk yapılması gereken denetlemektir.

Halk yapılanı unutmaz

Halkın alt kesimi artık temel ihtiyaç olan gıda, sağlık eğitim ve barınmaya ulaşımda zorluk çekiyor. Bugün ev kiralarına baktığımızda %25 zam sınırı kaldırılması ile ev sahibi ile kira sözleşmesini yenileyecek biri en yüksek % 65 oranında zam yapabilecek. İstanbul, İzmir, Ankara gibi büyük şehirlerde oturmak isteyen biri en az 25 bin ile 30 bin arası bir kira ödemek zorunda ne yiyecek ne içecek demiyorum tabi faturaları ödedikten sonra kalır mı bilemiyorum.

Elektrik, doğalgaz, konut demişken ulaşıma da zam gelmeseydi hatırımız kalırdı. İBB, Temmuz ayından itibaren toplu taşıma ulaşıma % 13 zam yaptı. Tam basım ücreti 17.70 TL’den 20 TL’ye çıkarıldı. Öğrenci 8.64 TL den 9.76 TL ye çıkarıldı. Abonman ücreti 250 TL’den 282,5 TL’ye çıkarıldı. Seçimlerden önce birtakım vaatler verilir yalnız bu verilen vaatlerin yerine getirildiğini hiç görmedim. Doğru olan yapılabilecek vaatler vermektir. Halk yapılanı unutmaz.