Dolar $
32.95
%-0.01 -0
Euro €
35.9
%-0.21 -0.07
Sterlin £
42.46
%-0.28 -0.12
Çeyrek Altın
4144.88
%0.99 39.96
SON DAKİKA

Tatil fırsatçıları

Tatil fırsatçılarıBodrum, Türkiye'nin en gözde turizm merkezlerinden biri olmasına rağmen, son yıllarda yaşanan ekonomik zorluklar ve turist sayısındaki düşüş, bölge ekonomisini önemli ölçüde etkilemektedir.

Sosyal medyada dinlediğim ablamız Bodrum bu yıl boş olduğunu turist sayısının azaldığını gemi ile gelen turistlerin bile sularını yanlarında getirdiğinden bahsetmiş, bu pahalılığın sebebini de hükümetin sorumlu olduğunu söylemiş. Bu aslında genel tatil bölgelerin genel sorunu, hayat pahalılığından ekonomik zorluklar karşısında ayakta durmaya çalışan halkın belli bir kısmı zaten tatile gidemiyor. Ülke ekonomisine katkısından dolayı yurt dışından gelen turist sayısının yüksekliği demek ülkeye dövizin girmesidir. Yurt dışından ne kadar turist gelirse ülke ekonomisine katkısı da o kadar artıyor.

Ekonomik krizi değerlendirmeye çalışan birde fırsatçılar var. Bir tane pide 9 yüz TL olursa, bir şişe su 50 TL olursa, üç top dondurma 750 TL, bir tabak makarna bin TL, satmaya kalkışırsanız gelmek isteyen turist de gelmeyecektir. Her şeyi hükümete yüklemek doğru değil, esnafa sorsanız kiraların yüksekliğinden yakınırlar sonra yüksek fiyattan kiraladıkları dükkânların masrafını da sattıklarına yansıtıp insanlardan çıkarmaya çalışırlar. Satış olmayınca da en kolay yolu seçip bundan sorumlu olanı kenedinden başkasında aramaya çalışırlar.

Tatil beldelerin sorunlarına baktığımızda küçük ve orta işletmelerin karşılaştığı sorunları ve ihtiyaçları üzerine araştırma yapılmalı, bölgedeki turizm gelirlerinin dağılımı ve adaletsizlikleri üzerine bir analiz yapılmalı, bölgedeki turizm potansiyelinin belirlenmesi ve bu potansiyelin en iyi şekilde nasıl değerlendirilebileceği konusunda stratejiler geliştirilmeli. Tabi bir de denetleme yapılmalı ve fırsatçılara izin verilmemeli gerekirse ceza yaptırımları uygulanmalıdır. Bölgedeki sosyal sorunların çözümü için yerel halkın katılımıyla sosyal projeler yürütülmelidir.

Bodruma 2023 yılında 1 milyon 375 bin yabancı turist geldi. Bu yıl 1 milyon turistin gelmesi bekleniyor. Bodrum'da yaşanan ekonomik zorluklar, bölgenin uzun vadeli geleceği için önemli bir tehdit oluşturmaktadır. Bu sorunların üstesinden gelmek için, kamu kurumları, özel sektör, yerel halk ve sivil toplum kuruluşlarının ortak bir çaba göstermesi gerekmektedir.