Dolar $
34.08
%0.02 0
Euro €
37.74
%-0.25 -0.09
Sterlin £
44.8
%-0.27 -0.12
Çeyrek Altın
4481.27
%-0.71 -31.78
SON DAKİKA

Sosyal medyadaki mesajlar ruh halimizi etkiliyor!...

Toplumda sosyal medyanın getirmiş olduğu bir değişim yaşanıyor. Statista diye online istatistik yayınlayan bir kurum var.

İstatistiklerine göre dünyadaki sosyal medya kullanan sayısı nüfusun % 62’si yaklaşık 5 milyar kişi sosyal medya kullanıyor. Facebook bir deney yapmış 6 yüz kişi üzerinden olumsuz mesaj gönderilen hesaplar kendileri de olumsuz mesaj paylaşmaya başlamış, olumlu mesaj gönderilen hesaplar bir süre sonra kendileri de olumlu mesaj paylaşmaya başlamış. 

Ailesinden kopartarak toplumda yalnız bireyler oluşturmak

Sosyal medyadaki mesajlar ruh halimizi de etkiliyor, duygu durumunu da etkiliyor. Gençleri en çok etkileyen ve depresyona sokan şey Instagram olduğu nedeni ise kusursuz vücutlar, kusursuz ciltler, Photoshoplu resimler, gezenler, yiyip içenleri gördükçe gençler psikolojik bunalıma sokuyormuş. Sosyal medya, bu yüz yılın toplumunu değiştiriyor. İnsanları bireyselleştiriyor. Küreselcilerin amacı, insanları köyünden, mahallesinden, cemiyetinden, komşuluklardan, akrabalardan hatta ailesinden kopartarak toplumda yalnız bireyler oluşturmak istiyorlar çünkü yalnız bireyleri yönlendirmek daha kolaydır. 

Japonya da yalnızlık bakanlığı kuruldu

İngiltere’de Bakanlık düzeyinde yalnızlıkla ilgili bir kurum kuruldu. İnsanlar arasındaki yüz yüze iletişim azaldı, toplumsal ilişkilerin yüzeysel hale gelmesine ve empati kurma yeteneğinin zayıflamasına neden oluyor. İnsanlar yaşamlarını başkalarıyla karşılaştırır oldu özelliklede gençler arasında yaygın bu durum, sosyal karşılaştırma ve sosyal baskının artmasına yol açabilir. İnsanlar, sosyal medyada paylaşılan idealize edilmiş yaşamlar ve başarılarla kendi yaşamlarını kıyaslayarak, yetersizlik ve düşük özsaygı duygularına kapılabilirler.

Sosyal paniklere ve yanlış anlamalara yol açabilir

Sosyal medya, bilgiye hızlı erişim sağlamasına rağmen, aynı zamanda yanlış bilginin hızla yayılmasına da neden olabilir. Bu durum, toplumsal bilgiyi ve kamuoyunu etkileyebilir, sosyal paniklere ve yanlış anlamalara yol açabilir. Özellikle kriz zamanlarında, yanlış bilgilendirme, toplumun güvenliğini tehlikeye atabilir. Yaşadığımız dönemin en önemli konularından biri, yapılan araştırmalara göre ABD’de 2024 yılında yaşayan haneler % 29, batı bunun önlemini almaya çabalıyor. İngiltere’nin çözüm önerisi postacılar, güzergâh üzerindeki yalnızların kapısını çalıp hal hatır sorsun, yalnızlık bakanlığındaki memurlar mesaj atsın telefon etsin hal hatır sorsun, batıda yaşanan bu olaylar önümüzdeki dönemlerde bizimde yaşayacağımız bir olay, haberlerde okuyoruz kişi öldükten sonra kimsenin haberi olmuyor kokudan rahatsız olunca öldüğü ortaya çıkıyor. Bu tip haberler batıda sürekli var. Yavaş yavaş ülkemizde de bu tip haberlerle karşılaşıyoruz. Bu sosyolojik değişimde bizim devletin nüfus planlama artışı yönelik ve aile olmaya teşvik etme planları var. Dünyanın her tarafında aile olmaya yönelik teşvikler var. İlk başta özgürlük alanı olarak gösterildi ama arkasında da değişimi beraberinde getirdi. Bu nedenle hükümetler sosyal medya sosyolojisi ve değişen psikoloji ile ilgili ciddi çalışmalar yapıyorlar. 

Bilgi kirliliği ve sosyal karşılaştırma

Toplumsal bağların zayıflaması, bilgi kirliliği ve sosyal karşılaştırma gibi sosyolojik etkiler, bireylerin sosyal yaşantısını ve toplumsal uyumu olumsuz etkileyebilir. Psikolojik düzeyde ise kaygı, depresyon, bağımlılık ve sosyal beceri eksiklikleri gibi sorunlar, bireylerin ruh sağlığını ve genel yaşam kalitesini etkileyebilir. Bu olumsuz etkilerin üstesinden gelmek için, sosyal medya kullanımını bilinçli bir şekilde yönetmek, toplumsal ve psikolojik sorunlara dikkat çekmek ve bu konuda farkındalık oluşturmak önemlidir.