SON DAKİKA

Siber savaşları başladı!..

İsrail, Hizbullahlın kendi aralarında iletişim aracı olan çağrı cihazlarına siber saldırı yaparak patlattı ve birçok yaralı ve ölüm gerçekleşti.

Hemen arkasından Lübnan’da Hizbullahlın bulunduğu bölgede bulunan tüm elektronik iletişim araçlarını hedef alındı hatta binaların üzerinde bulunan güneş enerjisi ısıtma sistemleri panelleri patlattılar. Buradan anlaşılan İsrail dijital olan her şeyi patlatabilen casus bir yazılım ile gerçekleştirdi. 

Projeyi adım adım sınır tanımadan ilerliyor

İsrail, planladığı gibi Lübnan’da bulunan Hizbullah’ı bahane ederek saldırıya geçti. İsrail bölge ülkelerine aslında vermiş olduğu mesaj istersem elimdeki teknoloji ile elinizde bulunan teknolojik aletleri patlatırım diyerek hâkimiyetini ilan ediyor. Birçok kez bahsetmiştim dijital savaş döneminde yaşıyoruz. Söylendiği gibi İsrail, Hizbullah’ın aldığı çağrı cihazı şirketle anlaşıp patlayan pilleri yerleştirmiş olamaz çünkü kiminin telefonları, kiminin mobil cihazları, güneş panelleri manyetik silahlarla patlattılar. İsrail bununla kalmayacaktır başından beri planlamış olduğu projeyi adım adım sınır tanımadan ilerliyor.  İran’ı İsrail’e kullanacağı nükleer silahları bahane ederek Ortadoğu’da bir savaş çıkarmak ve işgal etmek istiyor. Amerika, doğu ak denize yığınak yaptı ve kuvvetlerini konuşlandırdı bu Gazze için değil Ortadoğu’yu işgal hazırlıklarıdır. 

İran’dan sonra sıra Türkiye’ye gelecek

Bu siber saldırılardan sonra herkes bir kez daha düşünecek artık dijital savaşlar bizi bekliyor. Lübnan’daki olay tüm dünyayı uyandırdı. Herkes dünyanın değişik ülkelerinden gelen tüm dijital ürünleri kontrol ederek alacak, elindekileri mümkün olduğu kadar değiştirecektir. Alternatif olarak doğuya yani Çin’e, Rusya’ya değişik ülkelere yönelecektir.  

Dijital sınırlarımızdan herkes girebilir koruma yok, devlet tüm birimleri dijitale taşıyor. Milyonlarca sosyal medya kullanıcın verileri bilgiler başka bir ülkede. Türkiye’de önceki siber saldırıları hatırlarsanız mavi ekran olayı yaşadık havaalanları, hastaneler çalışmadı. Kullandığımız bütün elektronik eşyalar hele ki savunma sanayi alanında kullandığımız silahlar bunların her birinin yazılımı yerli ve milli olmalıdır. Dijital dünyanın içine doğru gidiyoruz devletin buna çok dikkat etmesi gerekir. Yerli ve milli yazılım olmadığı takdirde tehlikedesiniz demektir. Elinizdeki her elektronik cihaz pimi çekilmeye hazır bir silah demektir.