SON DAKİKA

Sağlığın şakası olmaz!..

Türkiye, üreten bir toplum haline gelmelidir savunmasını yaptım. Gıda üretiminde hassasiyet ve denetim önemli insan sağlığı için, hükümet bu konuda adımlarını attı.

Tarım alanlarını verimli kullanılmalı, boş arazileri değerlendirmek, ürünleri bölgesel olarak çeşitlendirmek, çiftçilere destek vermek, bunlar üretim için önemli bir adımdır. Bundan sonrası için çiftçilerin vicdanına kalıyoruz. Gıdalara yapılan tarım ilaçlama oranlarının yüksekliği vicdanlarını da aşmış durumda, yurt dışına ihraç edilen meyve ve sebzelerde, kuruyemiş gibi birçok ürünlerde ilaç kalıntılarının yüksek çıkmasından dolayı geri iade edildi. Bundan sonraki süreç İnsan sağlığına zararlı ise imha edilmelidir. 

İmha edilmemiş pestisitli gıdalar

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın dediği gibi “Sağlığın şakası olmaz.” İmha edilmemiş pestisitli gıdalar marketlerde ve pazarlarda yerini almış. Geçmişte GDO mısırlarında yaşandığı gibi… Marketlerden alınan numunelerde elma, mandalina ile başlayan serüven yeşilliklere de sıçramış durumda pestisit oranları dudak uçuklatacak yükseklikte marketlerde çıkan pestisit oranın 110 kat fazla olduğu ortaya çıktı. Bir marketten alınan dereotunda yüzde 1015 pestisit çıktı. Başka bir marketin nanesinde pestisit oranı yüzde 2395 başka marketlerde aynı şekilde yüzde 17 bin pestisit çıktı. Bunlar bildiğimiz zincir marketler de bulunuyor. Marketler böyle pazarlarında aynı şekilde olduğunu düşünüyorum. Bunlar ancak adil üretim şartları ve denetleme ile önüne geçilebilir.

“İnsanlara tarım ilacı yediriyorlar.”

Pestisit tarımda bitkilere zarar veren böcekleri ve zararlı organizmaları yok etmek için kullanılıyor fakat bitkiye yapışan bu kimyasal ilaç gıdaları zehre çeviriyor. Sebze ve meyveler, tahıllar ve baklagiller, hayvansal gıdalar( et, süt, yumurta)  havaya ve toprağa karıştığı için insanlara ve hayvanlara da zarar veriyor. Yani yediğimiz gıdaların birçoğunda tarım ilacı var ve farkında olmadan bunları tüketiyoruz. İnsanlara tarım ilacı yediriyorlar. Ciddi sağlık sorunlarına yol açtığı için birçok ülkede yasaklanmış, Avrupa’da yasak, başka ülkelerde ilaçsız üretim yapılabiliyorsa ülkemizde bunu yapılabilir.  Organ nakli bireyler, hamileler, çocuklar özellikle uzak durmalıdır. Özellikle kanser ve hormonal bozukluklara sebep oluyor.

Tarım ilaçlaması yapılacaksa da Tarım Bakanlığının önerdiği ilaçlamalar kullanılmalı, Tarım Bakanı Yumaklı’nın denetimleri artırması sevindirici bir gelişme olarak görüyorum. 

Başka bir haberde Tarım ve Orman Bakanlığı, kırmızı ette at eti eşek eti domuz eti kullanıldığı tespit edilmiş. Firmalara ve marketlere yapılan cezalar caydırıcı olmadığı sürece vazgeçmeyecekler. Gerekirse mal varlıklarına el konulmalı, insan sağlığı bu kadar ucuz olmamalıdır.