SON DAKİKA

Kripto para rallisi

Geleceğin parası olarak görülen Bitcoin en çok kazandıran kripto para birimi oldu. Google, Facebook, Twitter gibi sosyal medyanın reklamlarını yasakladığı, komik rakamlara satıldığı dönemlerde bu kadar değerleneceği kimin aklına gelirdi.

2020 yılında Amerikan ödeme sistemleri şirketi PayPal, kullanıcılarına Bitcoin ve kripto para alım satım hizmeti vermeye başlayacağını duyurması ile Bitcoin’in piyasa değeri 500 milyar doları aşarak Visa'nın piyasa değerini geçti.

Merkezi bir otoriteye bağlı olmayan blok teknolojisini kullanan tamamen dijital yeni nesil para birimi bitcoin Satoshi Nakamoto tarafından geliştirildi. 2009 yılından itibaren hayatımıza girmesi ile Bilgisayar üzerinden para transfer etmekle başlayan serüveni teknoloji ile günümüzde bu kadar kısa bir sürede dünya genelinde popüler olmasını sağladı. Rekabetçi para piyasasında paralar arası transferi dijital ortama taşımak kolaylık sağlamak ve bankalara gerek duyulmadan işlem yapılabilmekti. İnternetten ödeme yapma kolaylığını sağlamak amacıyla ortaya çıktı.

Şimdilerde ise zirveyi oynayan Bitcoin yüzde 3 yükselişle 49 bin 715 dolardan işlem  görüyor. Ethereum yüzde 1.95 artışla 1826,04 dolar, Litecoin ise yüzde 2.7  artışla 217,69 dolar seviyelerinden alıcı buluyor. En büyük 10 kripto parada ise ortalama kazanç yüzde 2.35 seviyesinde bulunuyor.

Bugün kripto para rallisi küresel ölçekte uygulanan gevşek  para politikaları ve destekleyici mali politikalar etkisi ile geri döndü. Piyasa hacmi en geniş kripto para olan Bitcoin, 50 bin dolardaki psikolojik seviyenin eşiğine 49 bin 972 doları görerek yaklaştı.

Bitcoin haram mı? Helal mi?

Bitcoin karşısında altın ve doların düşüşünü izlediğimiz kripto para haram mı helal mi bundan bahsetmek istiyorum. Din adamlarının büyük bir çoğunluğunun Bitcoin’in İslami Finans kurallarına uygun olup olmadığını ve yatırım yapılmasının caiz olup olmadığını sorguladıkları görülüyor. İslami mikro finans şirketi olan Blossom Finance’a göre kripto para birimleri yerel hükümet tarafından yasaklanmadıkça fiat (itibari) para olarak nitelendirilebilir düşüncesinde…

Bu yılın başında Diyanet kripto para birimi Bitcoin ile ilgili bir açıklama yaptı ve Bitcoin’in caiz olmadığını açıkladı. Bitcoin’in helal mi yoksa haram mı olduğu konusunda Diyanet’in yaptığı açıklamanın tamamı şu şekilde:

“Kullanıcılar arasında değişim ya da kıymet ölçüsü olarak genel kabul gören, kaynağı itibariyle kullanıcılara güven veren her türlü paranın kullanımı caizdir.

Bu noktada önemli olan husus, para olarak bilinen değişim aracının kendi özünde yani üretim şeklinde, sürüm aşamalarında ve muhataplık niteliğinde büyük belirsizlik (garar) içerip içermemesi, bir aldatma (tağrir) aracı olarak kullanılıp kullanılmaması ve belli bir kesimin haksız ve sebepsiz zenginleşmesine vesile olup-olmamasıdır.

Yapılan açıklamalar doğrultusunda aldanma ve aldatma riskinin olduğu güvencesi bulunmayan, belirli kesimlerin haksız ve sebepsiz zenginleşmesine yol açan dijital kripto paraların kullanımı caiz değildir.

Bitcoin ve altını karşılaştırdığımızda, altın fiziksel bitcoin dijital değer deposudur. Teknoloji ile birlikte dijitalleşen dünyada değer olarak bitcoin gibi bir kripto paraya ihtiyaç duyuluyor. Diyanet altın alıp-satma konusunda “Kural olarak bedeli peşin olarak ödenerek ve herhangi bir faiz uygulanmadan, bir kuruluştan altın veya döviz alım-satımı yapmak caizdir.” diyor. bir Müslüman, Paribu gibi bir kripto para borsasına girip, o günkü fiyattan Bitcoin aldığında ve bir süre sonra o günkü fiyatından Bitcoin sattığında haram işlememiş oluyor. Yüksek meblağlar yatırılarak kolay para kazanma yolu ve değer deposu olarak görülse de piyango ya benziyor. Ekonomiye ve üretime önemli bir katkısı olmaksızın paralar kazanılıyor ve kaybediliyor. Ortada bir mal beyanı olmadığı için bunu ticari değer olarak görmek çok zor.