Advertisement
SON DAKİKA

Karma finans

Karma finans, yatırım dünyasındaki farklı varlık sınıflarını, finansal araçları ve yöntemlerini bir araya getiren yatırım stratejisidir. Bu strateji, sermayenin risklerini dağıtmalarına ve daha zengin bir getiri elde etmelerine olanak tanır. Amaç, portföyün toplam riskini azaltırken, olası getirileri maksimize etmektir.

Çeşitlendirme çok önemlidir. Yatırımların farklı varlık sınıflarına hisse kredileri, krediler, gayrimenkul vb. konulara ayrılması, riskin dağıtılmasına yardımcı olur. Bu, tek bir varlığın sınıfındaki bozulma çeşidinin üzerindeki sınırları sınırlar.

Risk yönetimi mutlaka yapılmalıdır. Karma finans, portföydeki riskleri etkin bir şekilde yönetmeyi amaçlamaktadır. Farklı yatırım araçları arasında yaygın olarak bir dağıtım yaparak, piyasa para birimlerine karşı daha dayanıklı bir duruş oluşturmalıdır. Fakat Karma finans yöntemleri genellikle uzun vadeli yatırımlar için daha uygundur. Bu yöntem, piyasanın para birimlerinden daha az etkilenmeyi ve bir sonraki birleşim elde etme hedeflerini de ortaya koyuyor.

Böylece, daha yüksek getiri potansiyeli elde edilebilir. Çeşitlendirilmiş bir portföy, daha geniş bir portföy yelpazesi sunmaktadır. Farklı varlık sınıflarına yatırım yaparak, belirli bir varlık sınıfındaki kaybın toplam portföy üzerindeki etkisi azaltılabilir. Yatırımcının piyasa koşullarına göre portföyünü ayarlamasına olanak tanır.

Yani anlayacağınız karma finans, kişilerin daha fazla saklanması ve satın alınmasına olanak sağlayan önemli bir yaklaşımdır. Bu strateji ile, finansal başarı için çeşitlilik ve risk yönetimi politikaları aracılığıyla, stratejik finansal ulaşma yolunda daha sağlam ve güvenilir adımlar atabilirler. 

Bu yazıyı size neden yazıyorum bir sebebi var. Dünya Ekonomik Forumu'nun 3 İklim Trendi bülteninin yeni sayısında bu konuya geniş yer verilmiş. Bu bülten, sürekli değişen bir dünyada iklim, doğa ve sürdürülebilirliğe dair bir rehber görevi taşıyor. Ne kadar inanmasanız da birileri bu konuları her daim önünüze getirecek. 

Mesela bir konu var ki üzerinde çok konuşulmuş. Karma finans iklim hedeflerine ulaşmaya nasıl yardımcı olabilir?

Aslında dünya ekonomistleri Karma finans, iklim sorunlarını ele almak için kamu veya hayırsever fonlarını özel sektör yatırımlarıyla birleştiriyor diyorlar. Demek ki bu günlerden sonra çok dikkat etmeliyiz bu konuya.  Onlar dedilerse vardır bir hikmeti deyip kulak verelim. Biraz önce de arz ettiğim bu tür kamu-özel-hayırsever ortaklıkları, henüz kullanılmamış sermayenin açığa çıkmasını sağlayabilir ve sektörler arası dönüşümleri hızlandırabilir. Asya, net sıfır emisyona ulaşmak için özellikle kritik bir bölge ve kıta genelinde iklime büyük önem veren yeni nesil hayırseverler ortaya çıkıyor. Bölgedeki bir örnek, düşük karbonlu geçiş yatırımcısı Clime Capital tarafından, kamu ve özel paydaşların iş birliğiyle tasarlanan ve organize edilen bir açık deniz rüzgar projesinin yer aldığı Filipinler'den geliyor. Yahu Filipinler’in eti ne ki budu bu parayı ve teknolojiyi karşılasın derseniz, biz de size deriz ki bir temiz orası kalmıştı.  Proje ve karma finansın önemi hakkında daha fazla bilgi edinmek için Dünya Ekonomik Forumu'ndan Yvonne Leung , Pak Yin CHOI ve Luis Alvarado Martinez'in konuşmalarını ve yazdıklarını bilmeniz gerekiyor.

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, dünyanın 'sessiz katili' olarak adlandırılan hava kirliliği, her yıl dünya genelinde yedi milyon kişinin ölümüne neden oluyor. Avrupalıların dörtte üçü kentsel alanlarda yaşadığından, şehirlerimizde yüksek hava kalitesinin sağlanması halk sağlığı açısından hayati önem taşıyor.

İşte bu karma ekonomi ve hava kirliliği birbirini tetikleyen unsur olarak kabul ediliyor. Dünya gözlem (EO) teknolojileri, iklim istihbaratında devrim yaparak, hızla değişen iklimimiz hakkında gerçek zamanlı veri ve içgörüler elde etmemizi sağlıyor. Bu teknolojileri bir üst seviyeye taşımak için sektör, gelişmiş işleme ve analiz gücünden yararlanıyor, zamanında iklim eylemi sağlıyor ve küresel dayanıklılık çabalarını destekliyor.

Ekonomileri de bu cins karbonsuzlaştırma konusundaki konuşmaların tonu, önceki herhangi bir Yıllık Toplantıdan hem daha ölçülü hem de daha derindi. Bu sadece yeşil sessizlik ve "stratejik sessizlik" nedeniyle değil; daha ziyade, bu kadar büyük bir geçişin maliyeti ve karmaşıklığı hakkında samimi bir tartışma oluşturularak dünyayı kurtarma planları yapıldı. Ama bence bu konularda konuşulanlar ile uygulananlar çok farklı sonuçlara gebe. 

İnanıyorum ki ister karma finans ister doğal yıkımı önlemek için oluşturulan finans yolları insanlık için hayırlı olacak.