SON DAKİKA

İsrafın önüne geçemiyoruz

Sabah uyandığımızda kahvaltıda fırından yeni çıkmış sıcak taze ekmek yemeyi kim istemez ki… Besleyici ve doyurucu olması, kolay alınabilmesi Türkiye'de çok tüketilmesinin nedenlerinden bir tanesidir. Zengin, fakir, yaşlı, genç severek tükettiğimiz ortak temel gıda maddesidir. Fakirin sofrasında baş tacıdır.

İnsanlar bilinçli tüketime yöneldikçe beyaz ekmek tüketimi de azalmaya başlamıştır. Beyaz ekmeğe katılan katkı maddelerinden dolayı hiçbir besin değeri kalmadığı için artık tam buğday, çavdar ekmeği, kepekli ekmek, mısır ekmeği, Trabzon ekmeği, tüketilmeye başlanmıştır. Ekmekler doğru üretim teknikleriyle ve uygun hijyen koşullarında üretildi¬ğinde vücut için gerekli elzem besin maddelerinin alınması sağlanmış olacaktır. Hal böyle olunca bu ekmeklerin fiyatları da tavan yapmış durumda, tam buğday ekmeği almak isteyen bir vatandaş en az 3.50 TL den başlayıp 9 TL ye kadar fiyat ödemek zorundadır. 

Ekmek yurdum insanı için kutsal ve kıymetlidir. Sofraya oturduğumuzda herkes yiyeceği kadar ekmek alır artık bırakılmazdı. Hatta büyüklerimiz sofrada kalan kırıntıları parmak ucuyla toplar ki sofranın bereketi artsın derlerdi. Yerde ekmek parçası gördüğümüzde öpüp alnımıza koyar yüksek yerlere koyarız. Ekmeğin ne kadar önemli bir nimet olduğunu büyüklerimizden bu şekilde gördük ve öğrendik. Günümüze baktığımızda ekmek israfı almış başını gidiyor. Türkiye İsrafı Önleme Vakfı'nın (TİSVA) hazırladığı rapora göre günlük 6 milyon ekmeğin günlük çöpe gittiği ifade edilmektedir. Ayrıca bu kadar aç insanın olduğu dünyamızda ekmeklerin çöpe atılması insan vicdanına dokunan bir durumdur. Bir yanda Birleşmiş Milletler verilerine göre; dünyada açlık ve yetersiz beslenme yüzünden her yıl 6 milyon çocuk ölüyor.

Türkiye Fırıncılar Federasyonundan (TFF) derlenen bilgilere göre, Türkiye'de günlük üretilen 83 milyon ekmeğin 77 milyon 340 bini tüketilirken 5 milyon 900 bini çeşitli nedenlerle israf edilerek çöpe atılıyor.

Türkiye’de günde 4,9 milyon adet ekmek çöpe gidiyor. Türkiye İsrafı Önleme Vakfı’ndan edinilen bilgilere göre ülkemizde yılda 214 milyar liralık gıda israfı yapılıyor. Bu para ile ülkemizde 171 bin okul veya 11 bin hastane yapılabileceği bildiriliyor.

Bir yılda israf edilen ekmeğin parasal karşılığı ile 104 bin aile (5 kişilik) bir yıl boyunca yoksulluk sınırında geçinebilmekte, 162 bin asgari ücretli kişi bir yıl boyunca geçinebilmekte, 460 bin üniversite öğrencisine 12 ay boyunca aylık 280 TL burs verilebilmektedir. Ya da; 100 yataklı 80 hastane, yıllık 500 bin yolcu kapasiteli 18 havaalanı, 16 derslikli 500 okul, 300 öğrenci kapasiteli 250 yurt, 500 kilometrelik bölünmüş yol gibi hizmetlerden herhangi biri yapılabilmektedir.

Bir yılda çöpe atılan ekmeğin maliyeti ile 25 derslikli 168 lise ya da 954 spor salonu yapılabilirken, 10 milyon 147 bin 518 öğrencinin de bir aylık okul gideri karşılanabiliyor.

Özellikle lüks restoranlar ve her şey dâhil otellerde yapılan gıda israfının ciddi boyutlara ulaşmış durumdadır. Artık yapılan bu kadar büyük israfa yeni düzenleme getirilerek önüne geçilmesi gerekiyor.

Ekmek israfının en fazla olduğu alan, toplam ekmek israfının % 62,1 ini oluşturan fırınlardır.

Ekmek israfı geçmişte de vardı günümüzde de devam etmektedir bir türlü bu israfın önüne geçemiyoruz. Ekmek israfını önlemek için ufak önlemler dahi ülke ekonomisine katkılar sağlayabilecektir. Örneğin, ihtiyaçtan fazla ekmek alınmaması, ekmeklerin dilimlenerek tüketilmesi israfı azaltacaktır. Bayatlamış ve kurumuş ekmekler; fırında, ekmek kızartma makinesinde veya kaynamakta olan tencerenin üzerindeki süzgece yerleştirilerek tüketime uygun hale getirilebilir. Bayat ekmekler, galeta unu veya kurutulmuş ekmek içi şeklinde, uygun yemeklerde kullanılabilir. Bütün bunların gerçekleştirilebilmesi ise tüketicilerin bilinçlenmesi sonucunda gerçekleşebilecektir.