İş güvenliği problemi yok!
Teknoloji dünyasının gelişmesi ile hayatımızın her dönüm noktasında bize yardımcı olacak mekanik aletlerle bir arada yaşamaya alışmaya başlasak fena olmayacak.
Birçok ülkenin en fazla yatırım yaptığı alan yapay zekâ başta geliyor. Dijital yaşamla birlikte yeni bir boyut ve yeni bir yaşam gelişmektedir. Başta iş dünyasında yapay zekâ destekli cihazlar farklı iş grupları için kullanılmaya başlandı. İşveren olarak çalışma saati sınırlaması yok, yirmi dört saat aralıksız çalışıyor. Bütçe olarak işverenlerin yükünü hafifletiyor. İş güvenliği problemi yok…
Yapay zekânın kullanıldığı diğer bir alan ise otomotiv sektörüdür. Büyük otomotiv firmalar yatırım yapacakları alan sürücüsüz otomotiv olacak.
Sağlık sektöründe de yeni yeni birçok çığır açacağa benziyor. Görüntüleme ile kanser tarama testi yapması, insansız ameliyatların yapılması. New York'taki Mount Sinai Üniversitesi'nden bilim insanları, karaciğer, prostat ve bağırsak kanseri hastalıklarını yüzde 94 doğrulukla önceden haber verebilen derin öğrenme temelli yapay zekâ algoritmalarını kullanmayı başardı. Cilt kanserini tespit etmede başarılı oldu. Yapay zekâyı kullanarak Alzheımer’ı erken teşhis etmeyi başardılar.
Bugün engelli vatandaşların da yaşamını kolaylaştırması için yapay zekâyı kullanarak sağır çocukların okumayı öğrenmesine yardımcı olmak için ücretsiz bir akıllı telefon uygulaması geliştirdi. Telefonlar da yeni bir uygulama yazıyı işaret diline çevirerek sağır çocukların okumayı öğrenmesine fayda sağlıyor. Yine kullanımı kolay bir cihaz ile çocuklardaki göz bozukluklarını tanımlayarak bu hastalıkların körlüğe yol açmadan önce tedavi edilebilmesini sağlıyor.
Kalp ve nefes ritmimizden harcadığımız kaloriye kadar hesaplayan bu cihazlara yapılan yatırımlar da artacak. Ayrıca giyilebilir teknoloji ürünleri kişisel olarak sağlığımızı sürekli kontrol edecek.
Büyük firmalar da dijital pazarlama çalışmalarında yapay zekâdan faydalanan şirketlerin gelir düzeyinde artış sağlamış durumdalar.
Birçok filmlere de konu olan her şeyi ele geçirmeye çalışması ile seyrettiğimiz senaryolar da bir gün gerçeğe dönüşeceğini savunanlar da var. Gelecekte hayatımızın her alanında yanımızda olacağı kesin olan yapay zekânın kötü amaçlar için kullanılmamasıdır. Üçüncü dünya savaşlarına sebep olacağını iddia edenler bile var. Oluşturulmaya çalışılan teknolojik dünya ya ülke olarak hazır mıyız?