Dolar $
32.72
%-0.38 -0.12
Euro €
35.04
%-0.57 -0.2
Sterlin £
41.67
%-0.3 -0.12
Çeyrek Altın
4011.35
%0.23 9
SON DAKİKA

İklim değişikliği

Haberlerde izlemişsinizdir. Hindistan tarihinin en sıcak zamanını yaşıyor. Bir damla su için sorun yaşıyorlar. Belki ülkemiz için durum bu gün için kritik eşikte değil ama çok yakın.

 20 yüzyılda meydana gelen hızlı ve büyük çaplı sanayileşme ve ekonomik gelişme birçok problemi de beraberinde getirmiştir. Bu sorunlardan en büyüğünün ise, iklim değişikliği ve neden olduğu ya da neden olacağı tahmin edilen büyük çaplı, toplumları derinden etkileyecek, sosyal ekonomik ve çevresel meselelerdir. Bu problemlerden insan hayatı için en önemlisi iklim değişikliğinin doğrudan neden olduğu veya dolaylı olarak tetiklediği, çoğu zaman ölümle sonuçlanan doğal afetler ve sağlık problemleridir.

İnsan hayatı için vazgeçilmez olan unsurlar hava, su, gıda ve barınmadır. Dünya Bankası Grubu (WBG) ve Uluslararası Para Fonu (IMF), ülkelerin iklim değişikliği tehdidiyle yüzleşmek için eylemlerini artırmalarına yardımcı olmak amacıyla geliştirilmiş bir çerçeve aracılığıyla işbirliklerini derinleştirme kararı aldı. İşbirliği, politika reformlarına ve iklim yatırımlarına entegre, ülke liderliğinde bir yaklaşım aracılığıyla ülkelerin iklim stratejilerine kritik destek sağlayacak. Dünya Bankası Grubu ve IMF, kendi yetki alanları dahilinde, ülke odaklı reform programlarını geliştirmek için analitik, teknik yardım, finansman ve politika uzmanlıklarından yararlanacak. Çerçeveyi üç prensip destekleyecektir:

İlk olarak ülkeler, Dünya Bankası Grubu ve IMF, her ülkenin iklim sorunlarını ve bu zorlukların üstesinden gelmek için gereken öncelikli politika reformlarını belirlemek için yakın işbirliği içinde çalışacak. Bu süreç, Dünya Bankası Grubu'nun Ülke İklimi ve Kalkınma Raporları (CCDR'ler), IMF'nin iklimle ilgili analizleri ve ülkelerin kendi iklim hedefleri tarafından bilgilendirilecek. İkincisi, Dünya Bankası Grubu ve IMF diğer Çok Taraflı Kalkınma Bankaları ve kalkınma ortaklarıyla birlikte çalışarak ülkelerin teknik yardım ve finansman yoluyla reformları uygulamalarına yardımcı olacak. Üçüncüsü, talep üzerine Dünya Bankası Grubu ve IMF, özel sektör de dahil olmak üzere ek iklim finansmanını harekete geçirmek için tasarlanmış ülke liderliğindeki platformların kurulmasına yardımcı olacak. İki kurum arasındaki bu güçlendirilmiş iş birliği, ülke odaklı ortaklıkları teşvik edecek, politika değişikliklerini harekete geçirecek ve ülkelerin iklim ihtiyaçlarını karşılayacak yatırımları artıracak. Ortak çaba aynı zamanda kurumların iklim eylemine adadığı artan kaynakları ve kalkınma ortakları ile özel sektörden gelen ek kaynakları da optimize edecek. Dünya Bankası Grubu, 2025 yılına kadar yıllık finansmanın yüzde 45'inin iklim değişikliğine uyum ve iklim değişikliğinin azaltılmasına ayrılması, 2030 yılına kadar Afrika'da 250 milyon insana yenilenebilir enerji sağlanması için çalışılması ve kriz araç setinin desteklenmesi için çalışılacak. 

Dünya Bankası'nın raporuna göre, iklim değişikliği ile mücadele edilmezse 2050 yılına kadar küresel GSYH'ın % 6 oranında azalması bekleniyor. Bu da yıllık 158 trilyon dolar gibi devasa bir ekonomik kaybı ifade ediyor. Uluslararası Para Fonu (IMF), iklim değişikliğinin 2100 yılına kadar küresel GSYH'nın % 7 ile % 18 arasında azalmasına yol açabileceğini tahmin ediyor. IMF, 23 ülkenin cömert katkılarıyla finanse edilen Dayanıklılık ve Sürdürülebilirlik Vakfı'nın (RST) desteğiyle ülkelerin iklim değişikliğine karşı dayanıklılık geliştirmelerine yardımcı oluyor. Ekim 2022'de faaliyete geçmesinden bu yana 18 ülke RST'den yararlandı. Geliştirilmiş Dünya Bankası-IMF işbirliği çerçevesinin, RST aracılığıyla yönlendirilen SDR'lerin etkisini daha da artırması bekleniyor. SDR, 1969 yılında IMF tarafından, uluslararası rezervlerin desteklenmesi için oluşturulan bir hesap terimidir. 

Yani dünyada durum böyle. Bizim de yapabileceklerimiz az değil. Mesela, Enerji verimliliğine önem vermek, yenilenebilir enerji kaynaklarını tercih etmek. Fosil yakıt tüketimini azaltmak için toplu taşımayı, bisikleti veya yürümeyi tercih etmek. Geri dönüşüm yapmak, israfı önlemek ve atık üretimini azaltmak. Bilinçli tüketici olmak, sürdürülebilir ürünleri tercih etmek. Ağaç dikmek ve ormansızlaşmayı önlemek. Bunlar çok önemli konular ama belki siz de dikkat ediyorsunuzdur Dağlarda açılan Taş ocakları hem doğayı yok ediyor hem de o bölgenin iklimini değiştiriyor. İklim değişikliği farkındalığının artırılması için eğitim ve bilinçlendirme çalışmaları yapılması çok önemlidir. Her şeyi yönetimden beklemek yerine biz de biraz yardımcı olmalıyız. Bizden sonra Tufan demeyip yaşadığımız ortamı yaşanılır yapmalıyız.