Dalga dalga dalgalanıyor!
Son zamanların en yüksek seviyesini gören altın ve baskılarla dolar seviyesini sabit tutulmaya çalışmaları daha ne kadar yükselir düşünceleri oluşturuyor. Ons altın, merkez bankalarının para basmaya başladığından beri büyük bir yükseliş seyrediyor. Kıymetli metal aynı zamanda COVID-10 pandemisi sırasında da görüldüğü gibi güvenli bir liman olarak da talep buluyor. Sadece merkez bankaları değil, aynı zamanda hükümetlerin de mali teşvik programları uygulamaları piyasaları destekliyor.
Peki, altının zirveyi oynadığı dönemde daha ne kadar yükselir. Piyasada 465 TL ye satılan altın tarihin rekorunu kırdı. İç piyasada uzun zamandır sabit olan dolar kurunda yaşanan yükseliş de altında yaşanan yükselişi destekliyor.
Tüm dünyaya kasıp kavuran korona virüsü salgını bu zamana kadar binlerce insanın hayatını kaybetmesine neden oldu. Salgının yayılmasını önlemek için ülkeler bir dizi tedbirler ve önlemler alarak karantina uygulamalarına başladı. Bu durum küresel bir krize dönüştü. Yatırımcılar bu gibi dönemlerde güvenli liman olarak gördükleri altına yönelmeye başladılar. Doların zayıflaması da altının değer kazanmasına etken oldu.
Salgın ile birlikte fiyatı yükselen altının fiyatı, ülkelerin normalleşme adımları atmaya başlaması ile bir nebze düşse de son dönemde artan vaka sayıları, salgında ikinci dalga korkusunu yükseltti. Birçok ülke tekrar karantina uygulamalarına dönerken yatırımcılar da tekrar güvenli liman olarak gördükleri altına yönelmesi ile altının ateşi yükseldi.
Altının yandaşları da boş durmadı gümüş(%36) ve paladyum (%16) artış göstererek altını yalnız bırakmadılar.
Salgının ekonomide yarattığı derin izleri silmek için merkez bankları harekete geçti. Birçok merkez bankası faiz oranını aşağı çekerken art arda büyük yardım paketleri açıklamaya başladı.
Son olarak Avrupa Birliği (AB) liderlerinin Brüksel'de düzenlenen zirvenin ardından 750 milyar Euro değerindeki ‘Korona virüsü onarım fonu' üzerinde anlaşma sağlaması, altın fiyatlarında doping etkisi yarattı. Yine salgının en çok etkilediği ülkelerden olan ABD’de alınan 3 trilyon dolarlık corona paketi kararı, altın fiyatlarının yükselmesinde etkili olan nedenlerden biridir.
ABD ve Çin arasındaki gerilimin tekrar yükselmeye başlaması da altın fiyatlarında yaşanan artışın en önemli sebeplerinden biri. Koronavirüs pandemi süreci en çok altın fiyatlarına yarıyor. Özellikle dünyanın büyük ekonomilerinden ABD'de artan vaka sayısı risk sevmeyen riskten kaçan yatırımcıyı güvenli liman etiketine sahip altına yönlendirmeye devam ediyor.
Her ne kadar dolar/TL kuruna yansımasa da altın fiyatlarında yaşanan yükselişin bir diğer nedeni de son dönemde dolarda görülen değer kaybı. Dünyada rezerv para konumunda olan doların değer kaybetmesi, altına olan yönelimi artırıyor.
Lübnan Beyrut patlaması da altın fiyatlarının hızlı bir şekilde yükselmesine neden oldu.
Dünya geneli olarak normalleşme sürecine girdiğimiz fakat vaka sayısında yaşanan artıştan dolayı ülkelerin çoğunda yeniden karantinalar uygulanmaya başlandı. Gündemdeki gelişmelere baktığımızda uzmanların görüşlerine göre; önümüzdeki dönemlerde altın fiyatının yükselmeye devam edecek ve zirveyi zorlayacağını söylüyorlar. 2021 yılında Ons altın 2.300 dolar, gram altın ise 500 lira seviyelerine ulaşacağından bahsediyorlar.
Yurdum insanında ne yastığın altında kaldı ne de birikim yapacak hal kaldı. Şimdilerde düğünlerde takmak için alternatif olarak gümüş kaplama altın revaçta. Altına yatırım yapanların yükseliş yüzünü güldürse de altın borcu olanların kara kara düşündüğü günlerdir.