Çinlilerin üstüne atıyorlar!..
ABD'nin iddiasına göre Çinli siber saldırganların Amerikan Telekom firmasını hedef aldığını hatta başka ülkelerinde hedef alarak siber pandemi saldırılar yapacağını açıkladı.
Amerikalı vatandaşları şifreli mesajlaşma kanallarını kullanmaları için uyardı. Ne kadar veri alındığı ya da kimlerin dinlenildiği bilinmiyor ama üst düzey yöneticiler milletvekilleri, ünlü kişileri dinlenildiğinden şüphe edilmiş. İlk olarak İranlıların yaptığından şüphelenseler de Çinli olduğunu iddia ediyorlar.
“Kanada, ABD, Avusturya, Yeni Zelanda bir araya gelip açıklama yaptılar.”
Amaçları Telekom alt yapısının iyileştirilme yapılması, İngiltere kendi Telekom alt yapısını kendisinin yapacağını açıklayarak kendini diğer ülkelerden ayırdı. Kızıldeniz’e 16 tane kablo, Hindistan’dan Avrupa’ya giden kablolar sonrasında Almanya, Litvanya Finlandiya, İsveç arasındaki deniz altından geçen kabloları kesildi ve bunu Çinlilerin üstüne atıyorlar. Bunu yine batı kaynaklı birilerinin yaptığını düşünüyorum. Çünkü Çin ve Rusya ile olan kablo ağlarını değiştirmek istiyorlar. Dünyada interneti ikiye ayırmak istiyorlar. Bunu gerçekleştirmek için adım adım ilerliyorlar. Doğu merkez ve Batı merkez internet ağı olmak üzere, küreselleşmede devlet dışı aktörlerin parmağı olduğunu düşünüyorum. Amerika telekomünikasyon alt yapısını ayırmasının sebebi siber pandemi endişesi yaşamasıdır.
21. yüzyıl dünya dijital yüzyılı
Önümüzdeki dönemde META, WhatsApp Instagram Facebook'un kurucusu kendi ağını kuruyor. Meta’nın 10 milyar dolarlık yatırım yaparak 40 bin kilometreden fazla bir denizaltı fiber optik kablo ağı kurmak istiyor. Siber saldırılar olur da ülkeler birbirine saldırır birbirlerinin ağını kestiğinde meta, WhatsApp Instagram Facebook çökerse şirket iflas bayrağını çekmemek için kendi hattını kuruyor. Çünkü bütün dünyada yer alıyor. Daha sonrasında nükleer enerjiye ihtiyaç duyduğu için Amazon, Google, Microsoft çalışmak için anlaşmalar yaptı. Yani veri merkezinin en büyük enerji gideri en büyük veri merkezi olacak Kuveyt, Suudi Arabistan, Arap Emirlikleri bu projenin içinde yer almak istiyorlar. Meta kendi kablosunu çekti, nükleer enerjisini kuruyor. 21. yüzyıl dünya dijital yüzyılı, dijital dünyada en önemli olan veri güvenliği ve veri transferi için kablo ve devam edebilmesi için enerji olması gerekiyor. Dijital sınırlarımızı da koruyan bir siber güvenlik olmalıdır. Siber saldırılarda koruyacak eleman var fakat Facebook olsun Instagram olsun veriler dünyanın neresinde olursa olsun Amerikan şirketlerinde veriler Amerikan malıdır kanunlarına göre, devletimiz ve yöneticiler dünyanın nasıl evirildiğini görüyorlar. İnternete yeni bir alt yapı kuruluyor. Siber pandemi öncesi son hazırlıklar yapılıyor.