Çiftçiye destek zamanı…
Korona virüsü ile mücadelemiz devam ederken bu kapsamda açıklanan pakette tarıma destek amaçlı hiçbir maddenin olmadığını gördüm. Nisan ayı ile birlikte fidelerin ekim zamanı geldi. Çiftçi korona nedeninden dolayı 1,5 milyar fideyi ekemiyor. Hükümet çiftçiye destek verilmez ise önümüzdeki aylarda kıtlık sorunu yaşamaya başlarız. Hali hazırda fiyatların yüksek olduğu için şikâyet ederken meyve ve sebzelerin fiyatları daha da yükselecektir.
Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamasında ‘ 2020 yılı tarımsal desteklerinin yarıya yakınını bugüne kadar ödedik” sözleri söylenmiş olsa da çiftçiye destek amaçlı yeni bir paket açıklanmadı.
Açıklanan ekonomik önlem paketi, vergi ve diğer borçlarla ilgili yapılan “mücbir sebep” düzenlemesi, mobilya imalatı, demir çelik ve metal sanayii, madencilik ve taş ocakçılığı, bina inşaat hizmetleri, endüstriyel mutfak imalatı, otomotiv imalatı ve ticareti ile otomotiv sanayii için parça ve aksesuar imalatı, araç kiralama, depolama faaliyetleri dâhil lojistik ve ulaşım, sinema ve tiyatro gibi sanatsal hizmetler, matbaacılık dâhil kitap, gazete, dergi ve benzeri basılı ürünlerin yayımcılık faaliyetleri, tur operatörleri ve seyahat acenteleri dâhil konaklama faaliyetleri, lokanta, kıraathane dâhil yiyecek ve içecek hizmetleri, tekstil ve hazır giyim imalatı ve ticareti ile halkla ilişkiler dahil etkinlik ve organizasyon hizmetleri sektörlerinde faaliyette bulunan mükelleflere yönelik “Mücbir sebep” düzenlemesi yapıldı Bu sektördeki şirketlerin vergi başta olmak üzere kamuya olan borçları, ödemeleri ötelenirken, tarım şirketleri, gıda üreticileri bu kapsama alınmadı.
Karantina günlerine sayılı günler kaldı…
Çiftçinin ektiği ürünün hasılatının satışını yaptıktan sonra çiftçiye olan destek bir yıl sonra bütçeden ödeme yapılıyor. Yani 2019 yılında ektiği ürünün ödemesini 2020 yılında ödemesini alıyor. Tarıma destek amaçlı uzun vadede düşük faizli kredi yeni olan bir şey değil. Elektrik su harcamalarından sonra geriye ne kalırsa çiftçiye veriliyor.
Her gün korona vaka sayısı artarken ve ölüm oranın 2 ye katlayarak devam ediyor. Karantina günlerine sayılı günler kaldı.65 yaş üstü ve 20 altı için sokağa çıkmasına izin verilmese de dönemsel çalışan tarla işçilerinin sağlık güvencesi alınarak ekim yapılması gerekiyor.
Tarım üretimine devam edilmelidir. Tarlalar ve bahçeler ekilmeli ki bu süreç sonrasında kıtlık yaşanmasın, gerekli önlemler alınarak tarım işçilerine hasat ve üretimine destek sağlanmalı ve gereken adımlar atılmalıdır.
Salgın döneminde stokların olduğu söyleniyor şimdilik ancak mart ve nisan ayında ekim yapılması gerekiyor. Mevsimsel ekim yapılmazsa daha kendi yaralarımızı saramadan kıtlıkla yüzleşmek zorunda kalabiliriz.
Dışa bağımlı yaşamadan kendi kendimize yetebilmemiz için çiftçiye tam destek verilmelidir. Ülkelerin gelişmişlik düzeyinin gıda da kendine yeterli olup olmadığı belirleyecek. Tam olarak çiftçilere desteğimizi sağlamalıyız.
Cehaletten ölüp gidicez…
Koronadan ölmesek de cehaletten ölüp gidicez. Hastanede karantina altında iken canı sıkılınca firar edenlerin peşlerine düşüp yakalamakla uğraşıyoruz. Kendi canını hiçe sayan bu insanların başka insanların hayatlarını riske atamazlar.
65 yaş üstüne çıkma yasağı getirildiğinden itibaren gıda yardımı evlere yapılıyor. Dışarı çıkma yasağının getirilmesi için ilk olarak günlük çalışarak yaşamını idame ettirmeye çalışan insanları sıkıntılarını giderilmelidir. Elektrik, su, telefon, kira gıda gibi ihtiyaçlarını karşılanmalı ki dışarıya çıkma ihtiyacı hissetmesin.
Korona virüsünün ilk çıkması ile birlikte insanlar marketlerde gıda stoklaması yaptı. En çok satılan makarna, maya, un, konserveler, temizlik malzemeleri olurken 2. Hafta turşunun bağışıklığı güçlendirdiği öğrenilince turşuya rağbet arttı. Ölüm oranları atmaya başlayınca sağlık malzemelerinde satış arttı. Kolonyalar, dezenfektan jeli, eldiven, tıbbi maskeler piyasada arananlar arasına girdi. Olan yine vatandaşa oldu. Bunu fırsat bilenler ya fiyatlarını üçe dörde katladı ya da karaborsaya düştü.