Bu parayı nereye harcayacaksın!..
Yapılan habere göre 1 Ocak 2025'den itibaren bankalardan nakit olarak çekilen ya da bankadan nakit olarak yatırılan paralarla ilgili belge isteneceği söylenmişti.
Yani yatırırken bu parayı nereden buldun çekerken bu parayı nereye harcayacaksın bununla ne yapacaksın resmi belge isteneceği ile ilgili haber çıktı. Habere göre 81 bölgedeki bankaların müdürlüğüne böyle bir genelge gönderildiği iddia edildi. Bu haber hem internette hem sosyal medyalarda hem de gazetelerde yayıldı. Böyle bir haber karşısında insanlar tepkilerini göstermeye başladı. İnsanlar nakitsiz toplum istemiyor. Bu tepkilerin karşısında MASAK devreye girdi ve haberi yalanladı. Yalnız haberi yalanlarken kurduğu cümle çok ilginçti. “Böyle bir şey yok ama nakidin azalması bizleri mutlu eder.” Bu ne demek böyle bir haber vardı insanlar tepki gösterdiği için vaz mı geçildi. Böyle bir genelge vardı geri mi çekildi. Ateş olmayan yerden duman çıkmaz derler. Bu doğru olsun ya da olmasın şöylede bir gerçek var. Türkiye’de dijital para çalışmaları yapılıyor. Şimdi gündeme gelmiyor ne haberlerde ne sosyal medyada ama Türkiye yavaş yavaş dijital paraya geçiş yapıyor.
Banka sistemini zorunlu kılındı
Nakitsiz toplumu insanlara yavaş yavaş alıştırmaya çalışıyorlar. Beş bin ve üzeri ödemelerde banka sistemini zorunlu kılındı hükümet daha sonra bu rakamı 7 bine çıkardı. Aslında Dijital bara çalışmaları 2020 yılında TCMB başkanı Hafize Gaye Erkan döneminde başlandı. Merkez bankasının başına getirilmesinin nedeni dijital parayı hayata geçirmekti. Başarılı oldu sonra ise olaylı bir şekilde gitti.
Türkiye’de dijital paraya geçiş yapılmaya çalışılırken neden Amerika, Avrupa, Rusya gibi ülkeler de çalışma yapılmıyor. Maalesef ki Türkiye dijital para konusunda pilot bölgelerinden biridir. Dünya bankası Türkiye’ye bir kredi açtı toplamda 38 milyar dolar gibi kredi verdi. Arkasından çevre şehircilik bakanlığı, çevre şehircilik iklim bakanlığı oldu. Verilen kredi desteğin karşılığında istekleri yapıldı.
Yerli milli gözüküyor ama küresel sistemi de kullanıyor
Troy kart aslında nakitsiz topluma geçisin bir alt yapısı oluşturulmasıydı. Bu kartla nakitsiz alışveriş yapılmaya başlandı. İnternette, markette nakitsiz alışveriş yapabiliyorsun, kart geliştirildi ve karıtın % 51’ i merkez bankasına ait % 23 devlet bankalarına ait geri kalanı özel bankalara ait yerli milli gözüküyor ama küresel sistemi de kullanıyor.
Afrika’da nakitsiz toplum denendi. Kısa süreliğine Nijerya’da para kaldırıldı. İnsanlar isyan etti esnaf borçlarını ödeyemez hale geldi. Bankamatikler kırıldı. Bankalara sert eylemler gerçekleştirildi. Nijerya hükümeti bundan vazgeçti. Avrupalı ülkelerin dışındaki ülkelere bunları denettiriyorlar maalesef ki bunların arasında Türkiye de var. Burada yenidünya yeni küresel dönemden bahsediyoruz fakat acele ediliyor.2025 yılının sonunda Türkiye’nin dijital paraya geçileceği konuşuluyor.
Dijital para gelecekse dahi şartları çok önemli, dijital para insanlığı kontrol etmenin en önemli aracıdır. Yani yaptığınız her şey dijital ortamda takip edileceğiniz anlamına gelir. Mahremiyet ortadan kalkıyor. Sistemin kuralları insanları köle haline getirecektir. Kurallara uymadığınız zaman bloke koyabilecekler şimdi yapılsa dahi cebindeki paranı kullanabileceksin ya da eş dosttan alırsın ama nakit kaldırıldığında bu imkânınızda olmayacak. Ne alacağınıza onlar karar verecekler gıdada giyecekte kota koyacaklar paran olsa da alamayacaksın anlamına gelir. 2025 yılsonunda geçiş yapılacağı söyleniyor. Bu Türkiye için çok acele edilmiş bir karar olarak düşünüyorum.