2025 G7 Zirvesi
Biliyorsunuz bu yıl G7 zirvesi 15-17 Haziran 2025 tarihleri arasında Kanada'nın Alberta eyaletine bağlı Kananaskis kentinde gerçekleşti.
Toplantı, İsrail-İran çatışması ve ABD Başkanı Donald Trump'ın erken ayrılması gibi önemli jeopolitik gerginliklerle damgalandı. Bu durum hem zirvenin gündemini hem de sonuçlarını etkiledi. Bu kesintilere rağmen zirve, özellikle ekonomik politika ve uluslararası ticaret alanında birkaç önemli sonuç üretti.
Bu tip toplantılar gelişmekte olan ülkeler için çok değerli. Ama anlaşılıyor ki, parası olan ülkeler kendi aralarında yaptılar anlaşmalarını. En önemlilerinden biri ABD ile İngiltere arasında tarihi ticaret anlaşması imzalanması oldu. İngiltere'nin ABD'ye ihraç ettiği otomobillere uygulanan gümrük vergilerini %27,5'ten %10'a düşürüyor ve yıllık kotayı 100 bin araçla sınırlandırıyor. Bir başka anlaşma maddesi de ABD'ye ihraç edilen İngiltere havacılık ürünlerine uygulanan tarifeler kaldırılacak. Bu durum da İngiliz havacılık sektörüne büyük fayda sağlayacak. Anlaşmada çelik ve tarım ürünlerine ilişkin hükümler de yer alıyor; ABD, İngiliz çeliğini, belirlenecek bir kota dahilinde, standart %25'lik gümrük vergisinden muaf tutuyor. İngiltere de, çelik ve alüminyum tedarik zincirlerinin ABD güvenlik gerekliliklerini karşılamasını sağlamayı taahhüt ederek, ABD'nin yabancı mülkiyete ilişkin endişelerini giderdi. Her iki lider de anlaşmayı istihdam ve ekonomik iş birliği açısından önemli bir adım olarak niteledi bu durumu.
G7 Ekonomik politika koordinasyonu tarafından özellikle ABD ile diğer G7 üyeleri arasında Rusya ve ticaret politikası gibi konularda derin ayrışmalar yaşandığını yansıtan bir durum olmasına rağmen, bu konuda ortak bir ekonomik bildiri yayınlanmadı.
Küresel piyasa oynaklığı ve ticaret şokları ortamında ekonomik ve finansal istikrarın teşvik edilmesi, büyümeyi teşvik etmek için açık, öngörülebilir ticaret rejimlerine ve teknolojik yeniliğe olan ihtiyacın vurgulanması bu toplantıda bundan böyle teknolojide de ortak hareket edeceklerinin bir işareti oldu. Özellikle aşırı kapasite ve piyasa bozulmalarına neden olan haksız piyasa dışı uygulamaların ele alınması, kritik tedarik zincirlerinin riskten arındırılması ve çeşitlendirilmesine odaklanılmasına ve gelişmiş üretim ve savunma için tedarik zincirlerini güvence altına almak amacıyla Kanada liderliğindeki Kritik Mineraller Üretim İttifakı'nın kurulması karar verildi. Anlayacağınız bu 7 ülke dünyanın gidişatına kendi çaplarında yöne vermek için çaba sarf etmişler bu toplantıda.
Zirvede, özellikle ABD'nin müttefiklere uyguladığı tarifeler ve Çin'in ekonomik uygulamalarına karşı birleşik bir yanıtın koordine edilmesi zorluğu konusunda G7 içindeki devam eden ticaret gerginlikleri konusunda çözüm yollarının aranması için çalışma gurupları kurulmasına karar verildi. Zirve öncesinde bir araya gelen maliye bakanları ve merkez bankası başkanları, küresel makroekonomik dengesizliklerin giderilmesi, inovasyonun desteklenmesi ve finansal piyasalarda istikrarın sağlanmasının önemi konusunda mutabakata varmıştı.
G7, serbest ve açık piyasalara olan bağlılığını yineledi; ancak ortak bir bildirgenin olmaması ve ABD ile görünürdeki ayrışma, grubun ekonomik koordinasyondaki gelecekteki etkinliği konusunda sorularını gündeme getirdi.
Bu sorunların başında gelen yüksek standartlarda kritik mineral tedarik zincirlerini güvence altına alınması, sorumlu yapay zeka kullanımını teşvik edilmesi ve dijital uçurumların kapatılması. Kuantum teknolojisinde iş birliğini artırmanın önemi de vurgulandı. Ayrıca her ülkenin en büyük dertlerinden biri olan Orman yangınlarını önlemek ve yangınlardan kurtulmak için çok taraflı bir örgüt ve çaba gösterilmesine dikkat çekildi.
Ancak, bu toplantının en büyük dertlerinden biri Organize suç örgütleri ve göçmen kaçakçılığı olarak ortaya çıktı. Bu konuda ortak önlem alınması istendi. Biliyorsunuz geçen günlerde Avrupa Sınır Polisi birliği kuruldu. BU savunma bizim sınırlarımızdan başlatıldı. Yani bir çok ülkenin desteklediği Yunanistan’ın askeri gücüne bir de bu Polis gücü eklenmiş oldu. Ben hala 12 ada haricindeki adalara konmalarını ve benim ülkemin bu konuda sesini çıkarmamasını hayretle karşılıyorum.
2025 G7 zirvesi büyük bir ABD-İngiltere ticaret anlaşması üretti ve kritik mineraller ve teknolojide yeni girişimler başlattı, ancak birleşik ekonomik açıklamalar veya daha geniş ticaret ve makroekonomik koordinasyonda büyük atılımlar sağlamada başarısız oldu. Zirve, parçalanmış bir küresel manzarada ekonomik liderlik için bir forum olarak G7'nin hem kalıcı değerini hem de mevcut sınırlamalarını vurguladı.
Yani bu savaşların olduğu bir dönemde yapılan bu G7 toplantısı bir işe yaramadı gibi. Size savaşsız bir dünya diliyorum.