Dolar $
32.42
%-0.32 -0.1
Euro €
34.96
%-0.34 -0.12
Sterlin £
40.51
%-0.75 -0.3
Çeyrek Altın
4092.28
%0.61 24.65
SON DAKİKA
Denizcilik Çarşamba 28 Nisan 2021 08:25

YENİ GEMİ İNŞA ET, TEŞVİĞİ AL

Hurdaya ayrılanların yerine inşa edilecek yeni gemilere verilecek teşvikin esasları belirlendi.

Yeni gemi inşa et, teşviği al

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan hurdaya ayrılan Türk bayraklı gemilerin yerlerine yeni gemi inşa edilmesinin teşvikine dair yönetmelik, Milli Gemi Sicili veya Türk Uluslararası Gemi Siciline kayıtlı, 1,000-5,000 GT arası, sıvı ve katı dökme yük, konteyner, genel yük ile özel amaçlı gemiler sınıfındaki ticari yük taşımacılığında kullanılan 20 yaş ve üzeri gemileri kapsıyor.

Hurdaya ayrılacak gemi için verilecek teşvik tutarı, geminin boş ağırlığı ile güncel hurda fiyatının çarpılması suretiyle tespit edilecek. Hurdaya ayrılacak geminin başvuru tarihi itibarıyla son altı ay yararlanıcının mülkiyetinde olması gerekiyor.

Yeni inşa olunan gemi üzerine, ödeme yapılmadan önce kullandırılacak teşvik tutarının 1.5 katı tutarında birinci derece ve birinci sıradan ipotek konulacak. Geminin sicil kaydından itibaren beş yıllık süre içerisinde Türk bayrağı altında işletilmesini engelleyecek şekilde kiralanması, satılması, devir veya temlik olunması halinde gemi ipoteği icra ve iflas kanunu hükümlerine göre tahsil edilecek.

Teşvik kapsamında yeni inşa olunacak geminin; yapı halindeki gemilere özgü sicile kaydedilmesinde hurda teşvik tutarının %40'ı, kabuk inşaasının tamamlanmasında hurda teşvik tutarının %30'u, tescilinde de hurda teşvik tutarının %30'u ödenecek. Son taksitin ödenmesinde hurdaya verilecek geminin terkin edilerek hurdaya ayrılması ve belgelenmesi gerekiyor. Aksi durumda herhangi bir ödeme yapılmayacak.

Bu çerçevede, hurda teşvikinden faydalanmak isteyenler, her yılın Haziran ayı içinde kapsam dahilindeki gemi cinsleri için, başvuru yapabilecek. Hurda teşviki başvurularının, Bakanlık Döner Sermaye İşletmesi bütçe imkanları doğrultusunda her yıl en fazla beş adet gemi için, yaşı en büyük olan gemiden başlamak üzere değerlendirmesi yapılacak.

Yeni inşa edilecek geminin klas kuruluşu gözetiminde Türkiye'de inşası ile inşasındaki yerli katkı oranının işçilik dahil en az %50 olması zorunlu tutuldu.

Teşvik kapsamında yeni inşa edilen gemi, Milli Gemi Siciline veya Türk Uluslararası Gemi Siciline tescil tarihinden itibaren en az beş yıl süre ile Türk Bayrağı altında işletilecek ve bu süre içerisinde siciline, satılamaz, devredilemez, başka bayrak altında faaliyet için kiralanamaz şerhi konulacak.

Yararlanıcılar, inşa halindeki gemi için, inşa süresi ile uyumlu ve teslim tarihine kadar olan süreyi kapsayacak şekilde, yüklenici ile aralarında imzaladıkları sözleşme tutarına göre yapılacak geçerli bir sigorta poliçesinin bir suretini Denizcilik Genel Müdürlüğü'ne sunacak. Sigorta geminin inşası esnasında öngörülebilir her türlü riske karşı gerekli teminatları bulunduracak ve asgari yönetmelikle belirlenen teminat alanlarını kapsayacak.


ABONE OL