OSB'LER BÜYÜYOR YENİ PROGRAM YOLDA
Türkiye genelinde Organize Sanayi Bölgelerinin (OSB) sayısı 366'ya ulaştı. Tekstil, deri ve mobilya sektörlerinde üretimi destekleyecek "İstihdamı Koruma Programı" ise yakında devreye alınacak

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ankara’da düzenlenen Anadolu Organize Sanayi Bölgeleri İstişare Toplantısı’nda önemli açıklamalarda bulundu. Toplantıya, Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Başkanı Memiş Kütükcü ve çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.
Bakan Kacır, dünyada salgınlar, çatışmalar ve krizler nedeniyle ticaret dengelerinin değiştiğini, ülkelerin korumacılık politikalarını benimsemeye başladığını ifade etti. Türkiye’nin bu süreçte rekabetçi ve yenilikçi üretimle öne çıkacağını belirten Kacır, "Ülkemizin kritik teknolojileri milli olarak geliştirebilmesi, Milli Teknoloji Hamlesi’nin öncüsü başarılarla mümkün olmuştur. Sanayicilerimizin, Ar-Ge ve katma değerli üretim alanlarında elde ettiği ivme, bizi küresel yarışta üst sıralara taşıyor" dedi.
OSB SAYISI 191’DEN 366’YA ÇIKTI
Kacır, Organize Sanayi Bölgeleri’nin (OSB) sayısını 191’den 366’ya çıkardıklarını ve 81 ilde OSB kurulumunu tamamladıklarını söyledi. 2002 yılında 11 bin civarında olan üretimdeki parsel sayısının bugün 59 bine ulaştığını belirterek, "OSB’lerde üretimi artırmak ve sanayicilere uygun maliyetli alanlar sağlamak için OSB yönetmeliğinde reform niteliğinde değişiklikler yaptık. Şeffaf ve kural bazlı bir yönetişim modeli oluşturduk. Artık her ayın ilk pazartesi günü, tüm OSB'lerdeki boş sanayi alanlarını çevrimiçi platformda yatırımcıların erişimine açıyoruz" dedi.
İSTİHDAMI KORUMA PROGRAMI YOLDA
Tekstil, deri, mobilya ve konfeksiyon sektörlerinde 1 milyon 200 binden fazla çalışan olduğunu belirten Bakan Kacır, bu sektörlerde üretimi ve istihdamı desteklemek amacıyla "İstihdamı Koruma Programı"nı yakında devreye alacaklarını açıkladı. Kacır, "Ekonomi programımız, istihdam yoğun sektörlerde olası zorlayıcı etkileri en aza indirecek yeni projeleri gündemimizin ilk sırasına taşıyor. Bu kapsamda nitelikli insan kaynağına yönelik eğitim projelerine de öncelik veriyoruz" diye konuştu.
Kacır, sanayinin en büyük ihtiyaçlarından biri olan nitelikli insan kaynağını geliştirmek için OSB’lerdeki meslek liseleri ve meslek yüksekokullarına yatırım yaptıklarını söyledi. "Sektör Kampüste", "42 Yazılım Okulları" ve "Milli Teknoloji Akademisi Uzmanlık Programı" gibi projelerle yetkinlik temelli eğitim programlarını hayata geçirdiklerini vurgulayan Kacır, bu projelerin sanayinin ihtiyaç duyduğu kalifiye iş gücünü yetiştirmek için önemli adımlar olduğunu belirtti.
Kacır, sanayi alanlarının büyüklüğünü iki katına çıkarmayı hedeflediklerini ve bu kapsamda Ulusal Sanayi Alanları Master Planı hazırladıklarını duyurdu. Hızlı kamulaştırma ve altyapı projeleriyle yeni OSB’lerin kurulmasını hızlandırmayı amaçladıklarını belirtti.