Dolar $
32.38
%-0.31 -0.1
Euro €
34.74
%0 0
Sterlin £
40.69
%0.14 0.05
Çeyrek Altın
3950.85
%-0.87 -34.13
SON DAKİKA
EKONOMİ Cumartesi 30 Aralık 2023 17:33

İKİNCİ YARIDA ENFLASYON DÜŞECEK

Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, Analiz'e yaptığı değerlendirmede, "2024 yılının ikinci yarısından itibaren; mali disiplini esas alan maliye ve para politikaları ile enflasyonda düşüş yaşanacağını bekliyoruz. Rezervlerimizdeki artış finansal istikrarı güçlendirmekte, piyasalardaki kırılganlığa da son vermektedir" dedi. Arslan, "Kur korumalı mevduattan çıkışın 2024'te de devam edeceğini öngörüyoruz" diye konuştu.

İkinci yarıda enflasyon düşecek

Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, Analiz’e 2023 yılını değerlendirdi, 2024 ile ilgili öngörülerini paylaştı. Türkiye’nin 2023 yılına asrın felaketini yaşayarak başladığını hatırlatan Arslan, “6 Şubat 2023’te 14 milyon insanımızı doğrudan etkileyen iki büyük deprem yaşadık. 50 binin üzerinde yurttaşımızı kaybettik. Öncelikle, hayatını kaybeden tüm yurttaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına da baş sağlığı diliyorum. 11 ilimizin etkilendiği bu büyük felaketin sonucu olarak üretim ve ihracatımız kısa süreliğine de olsa sekteye uğradı. Milletimizin feraseti ve birlikteliği, devletimizin zamanında ve etkin müdahalesiyle bu süreci kısa sürede geride bırakarak, süratli biçimde toparlanma yaşadık” dedi. 

 Köklü önlemler hayata geçti

 Yılın ikinci yarısında ise seçimlerin sorunsuz bir şekilde tamamlanması ve yeni ekonomi yönetiminin göreve başlamasıyla para ve maliye politikaları başta olmak üzere köklü önlemler hayata geçirilmeye başlandığını vurgulayan Arslan, “Orta Vadeli Program doğrultusunda üretime, yüksek katma değerli yatırımlara, ihracata, istihdama ve kalkınmaya odaklanan ekonomi modelimiz; kısa sürede olumlu sonuçlar vermeye başladı. Enflasyonun çıpalanması ve enflasyon beklentilerinin iyileştirilmesi adına faiz artışları, seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları ekonomik göstergelerde beklenen iyileşmeyi beraberinde getirdi. Bu dönemde de Bankamız Orta Vadeli Program ile uyumlu olarak selektif kredi politikası ile üreten, ihracat yapan ve istihdam oluşturan firmalara desteğine devam etmektedir” diye konuştu.

 Finansmana erişim kolaylaştırdık

 Arslan şunları söyledi: “2023 yılında; ülkemizin yatırım, istihdam, üretim ve ihracat odaklı büyüme politikasını kendimize rehber edinerek 85 yılı geride bırakırken işletmelerimizin finansmana erişimini de kolaylaştırmaya devam ettik. Esas gücünü halktan alan Bankamız, 2023 yılının 3. çeyreğinde aktif büyüklüğünü 2,2 trilyon TL’ye, toplam kredilerini ise 1,8 trilyon TL’ye taşıdı. Başta esnaf, kadın ve genç girişimciler olmak üzere KOBİ’lere ciddi anlamda destek verdik.” Türkiye’nin lider KOBİ Bankası olarak, 3. çeyrek sonu itibarıyla nakdi ve gayri nakdi KOBİ kredilerin toplam tutarının 787 milyar TL'ye ulaştığını, 2022 yıl sonuna göre toplam artışın yüzde 67 olarak gerçekleştiğini söyleyen Arslan şu ifadeleri kullandı: “Bugün itibarıyla nakdi KOBİ kredilerde pazar payımız yüzde 19,1’dir. 2022 yıl sonunda yüzde 53 olan bireysel krediler hariç ticari nitelikli krediler içindeki KOBİ kredileri payımız ise bugün yüzde 56’ya ulaşmış durumdadır. Esnafımızla da geçmişten geleceğe uzanan güçlü bir gönül bağımız var.  Her zaman esnafımızın yanındayız. 2002 yılında 64 bin olan kredili esnaf sayımız bugün 840 bine ulaşmıştır. 2002 yılından bugüne 4,1 milyon esnafımıza 443 milyar TL kredi kullandırdık.” 

ABONE OL