Dolar $
32.48
%-0.11 -0.03
Euro €
34.72
%-0.72 -0.25
Sterlin £
40.75
%-0.43 -0.17
Çeyrek Altın
3985.41
%-0.17 -6.73
SON DAKİKA
İŞ DÜNYASI Cuma 26 Ocak 2024 15:50

BV PORTFÖY İLK YILINDA 8 FON KURARAK 1,4 MİLYAR TL ÜZERİNDE BÜYÜKLÜĞE ULAŞTI

BV Portföy, ilk fonunun hayata geçmesini takip eden bir yıl içinde büyük bir başarı ve büyüme ivmesi yakaladı. İlk fonunun gördüğü yüksek ilgi ve 2023 yılında kurulan yeni 7 fon ile BV Portföy 1400'ü aşkın yatırımcısıyla 1,4 Milyar TL'yi aşan bir büyüklük elde ederek başarılı bir yılı geride bıraktı.

BV Portföy İlk Yılında 8 Fon Kurarak 1,4 Milyar TL Üzerinde Büyüklüğe Ulaştı

BV Portföy, yatırımcılarının risk ve getiri beklentilerini dengeleyen stratejik yatırım politikası yaklaşımı ile, yurt içinde ve yurt dışında teknoloji alanında faaliyet gösteren yenilikçi ve yükselen trenddeki şirketlerin hisselerinden oluşan fon seçenekleri sunuyor. Geleneksel yatırım yönetimi anlayışı yerine ‘disruptive innovation’ odaklı, yapıcı yıkım vaad eden yenilikçi teknoloji ürünlerine odaklanarak geleceğe yatırım yapmayı hedefleyen Boğaziçi Ventures bünyesindeki BV Portföy, uzun yılların tecrübe ve uzmanlığını bünyesindeki fonlara aktarıyor.

 

BV Portföy Yönetimi A.Ş., globalde ölçeklenebilir teknoloji girişimlerini destekleyen Türkiye’nin lider girişim sermayesi organizasyonu olan Boğaziçi Ventures’ın %100 iştiraki olarak 2022 yılının Temmuz ayında Portföy Yöneticiliği Yetki Belgesi almasını takiben girişim sermayesi yatırım fonları ile halka açık teknoloji şirketlerinin hisse senetlerine yatırım yapan fonlar kurmak ve yönetmek için 2023 yılının Ocak ayında ilk fonunu hayata geçirdi. BV Portföy Oyun ve Teknoloji Değişken Fonu (BTE) 2023 yılını 156 Milyon TL fon büyüklüğüne ulaşarak tamamladı. Fon, 2023 yılında %70 getiri sağladı. 

 

BV Portföy’ün Kasım ayında kurduğu bir diğer tematik fonu olan Yapay Zeka (AI) teknolojileri odaklı Teknoloji Değişken Fonu (BVV), yılı 82 Milyon TL fon büyüklüğüne ulaşarak kapattı. BVV iki ayda yatırımcılarına %14 getiri sundu. 

 

Şirketin bünyesindeki erken aşama girişim sermayesi yatırım fonlarından Boğaziçi Ventures Girişim Sermayesi Fonu (BVG), 2023 yılında 10 yeni girişime ve 8 portföy şirketine devam yatırımları dahil toplamda 150 Milyon TL'lik yatırım yaptı. Portföyü ağırlıklı oyun ve oyun teknolojileri girişimlerinden oluşan BVG fonu, oyun, fintek, perakende teknolojileri, SaaS teknolojileri, dijital sağlık, İK ve eğitim teknolojileri alanlarında da yatırımlarına devam etti. Bu dikeylerde yatırım ile ölçeklenebilir ve uluslararası pazarlarda hızla büyüme gösterebilecek girişimlere odaklanan Boğaziçi Ventures, 'disruptive innovation' temelli, geleceğin önde gelen oyuncuları olmaya aday, yapısal değişim vaat eden yenilikçi projelere yatırım yaparak portföyünü genişletiyor. BVG, 2023 yılında yatırım yaptığı girişim şirketi sayısını 31’e çıkarırken, fon toplam değeri 6,5 kat artarak 1,08 milyara ulaştı. BVG 2023 yılında yatırımcılarına %113,6 getiri sağladı.

 

Bir diğer ortak yatırım yapma temalı girişim sermayesi yatırım fonu Sinerji Girişim Sermayesi Yatırım Fonu (BSG) Türkiye'nin yatırım ekosistemine yeni bir soluk getirmeye hazırlanıyor. 2023 yılında 25 milyon TL büyüklüğe ulaşan Sinerji fonu hisselerinin bir bölümünü satacak kurucular ve melek yatırımcılara çıkış imkanı verecek olan bu fonun 2024 yılında ana odağı ikincil yatırımlar olacak. 

 

BV Portföy halka arz öncesi yatırım fırsatı da sunuyor. BV Portföy’ün 2024 Şubat ayı içerisinde ihracı gerçekleştirilecek fonları Joygame Pre-IPO GSYF ve Liquidity Trading Pre-IPO GSYF yatırımcılara, Türkiye’nin öncü oyun şirketlerinden Joygame şirketine ve HFT ve Quant teknolojilerinde Türkiye lideri olan Liquidity Trading şirketine halka arz öncesi aşamada yatırım yapma şansı vererek, getiri beklentilerini artırıyor.

 

BV Portföy, teknoloji odaklı yaklaşımını "Quant" Fonlarında da vurguluyor. BV Portföy, bu alanda Türkiye'nin öncü şirketi olan Liquidity Trading (LT) ile gerçekleştirdiği stratejik ortaklık ile mevduat üzeri mutlak getiri sağlama hedefli BV Portföy İstatistiksel Arbitraj Serbest (TL) Fon (BVZ) 'BV Quant'ı yönetirken teknoloji ve finansal uzmanlığın etkili bir kombinasyonunu sunuyor. BV Quant (BVZ), Mayıs ayında yatırımcılara sunulmuş ve yıl sonunda 53 M TL fon büyüklüğüne ulaşarak fon değerini %34,4 arttırmıştır. Aynı dönemde mevduat getiri endeksi * 1.1 olarak kullanılan kıstas ölçüt getirisi %24,1 olmuş ve fon %10,3 ek getiri sağlamıştır.

 

2023 yılının Kasım ayında yatırımcılara açılan BV Portföy’ün asgari %51 Türk hisse senedi pozisyonu taşıyarak BIST-50 endeksi üzeri getiri sağlamayı hedefleyen İkinci Serbest Fonu’nun (BVI) büyüklüğü, yıl sonunda yaklaşık 21 milyon TL’ye ulaştı. 

 

2023 yılında BV Portföy, yatırım uzmanlığını ve stratejilerini gözler önüne sererek, özellikle doğru temaya odaklanmanın yatırımcılara ne kadar değer katabileceğini kurduğu iki tematik fonla göstermiş oldu. BV Portföy, 2024 yılında ihracı gerçekleştirilecek iki yeni tematik fonu, girişim sermayesi yatırım fonları ve halka arz öncesi yatırım odaklı girişim sermayesi yatırım fonları ile sektörde fark yaratmaya devam ederken, yatırımcılarına sunduğu çeşitli ve yenilikçi fonlarla farklı sektörleri ve temaları hedefleyerek çeşitlendirilmiş bir yatırım portföyü sunmaya devam edecek. Şirket, uzay teknolojileri odaklı, yeni nesil cep telefonları ve IoT cihazlarının uydu bağlantı yeteneklerinin artmasıyla birlikte ortaya çıkacak değişimleri değerlendirmeyi amaçlıyor. Aynı zamanda, spor endüstrisi odaklı Türkiye'nin ilk spor endüstrisi fonunu kurmayı amaçlıyor. 


ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR