Zamansız Aşıklar
Acıbadem Caddesi'nde E5'e (metrobüse) yakın şahane bir sanat merkezi var: THINK House. Kurucusu sevgili Fırat Devecioğlu. Kendisi bir felsefeci ama yaptıklarıyla, ürettikleriyle bir felsefeciden çok daha fazlası.
THINK House 2019 yılında yola çıkmış ve bugüne kadar birbirinden ilginç etkinliklere, kapalı gişe oynayan tiyatro oyunlarına, sanat, felsefe ve psikoloji odaklı eğitimlere imza atmış. THINK House açıkçası çok sık karşılaşmadığımız farklı bir sanat-kültür merkezi. Bu nedenle çok kıymetli bir oluşum ve çok daha fazla insanın burayı ziyaret etmesi, etkinliklere katılması buradaki kültür ortamından yararlanması lazım.
Einstein Kumpanyası
Geçen Cumartesi çok değerli sanatçı Betül Arım’ın davetiyle THINK House’un prodüksiyonu olan ve Acıbadem’deki sahnesinde perde açan “Einstein Kumpanyası” adlı oyunu izlemeye gittik. İyi ki de gitmişiz. Muhteşem bir oyun izleyip çok duygusal anlar yaşadık. Bir de kahramanların İzmirli olması, bize inanılmaz bir nostalji yaşattı.
Farklı zamanlarda yaşayan bir kadın ve erkek birbirine aşık olabilir mi? Oyun işte bu soruya cevap arıyor ve dünyanın gelmiş geçmiş en zeki bilim insanı Albert Einstein’ın “zamansal paradoks teorisi”nin bir geceliğine gerçekleştiğini hayal etmenizi istiyor. Oyunun konusu kısaca şöyle:
İzmirli genç tiyatro sanatçısı Ferit, başını derde sokmuş ve bir karakol nezarethanesine düşmüştür. Diğer yandan Yunanistan’ın Yanya kasabasındaki bir pansiyon odasında, İzmir’den göç etmeye zorlanmış Elina ise çektiği acılar yüzünden artık yaşamak istemiyordur. Farklı zamanlarda yaşayan Elina ve Ferit belki de hayatlarının en zor gecesini yaşıyordur. Evren onlara küçük bir kapı aralayana kadar... Tüm sevdiklerini kaybeden genç mübadil Elina ile hayallerinin peşinde koşan sokak sanatçısı Ferit’in karşılaşmaları hayatlarını değiştirir.
Zamansal paradoks teorisi
Tiyatro sahnesinde bilim-kurgu tarzındaki oyunlara çok sık rastlamayız. Bu nedenle Einstein’ın “zamansal paradoks teorisi” oyunda anlatılan acı ama gerçek olaylarla ilgili çok güzel içi içe geçirilmiş. Elina ve Ferit’in zamansız aşkları ise oyunun en güzel anlarını oluşturuyor. “Einstein Kumpanyası” Ferit’in öyküsü gibi başlayıp Elina’nın oyuna dahil olmasıyla 1930’lu yıllarda yaşanan ve birçok insanın hayatını kökten değiştiren, insanların evinden barkından ayrılmasına, yollarda hayatını kaybetmesine neden olan mübadele dönemini ve onun sonuçlarını anlatıyor. Bugünden geçmişe bir projeksiyon yapıyor ve bir yüzleşmeyi gerçekleştiriyor.
Genç ekibin başarısı
Oyunun başrollerini iki genç oyuncu Melissa Karagöz ve Bahadır Karaca paylaşıyor. Sahnede ikisinin kimyası birbirine çok güzel uymuş. Canlandırdıkları karakterleri fazlasıyla inandırıcı kılıyorlar. Oyunun yazan Devrim Pınar Gürbüzoğlu’nun kalemine sağlık. Yazacağı yeni oyunlarını heyecanla bekliyorum. Yönetmen Hasan Demirci sade ve oyunun önüne geçmeyen rejisiyle takdiri hak ediyor.
Bu güzel oyunu izlememize vesile olan kıymetli Betül Arım’a ve bizi çok güzel ağırlayan THINK House ekibine çok teşekkür ederim. Vakit yaratıp “Einstein Kumpanyası” oyununu izleminizi tavsiye ederim. Sanatla dolu nice günler…