Trump'ı iki kelimeyle tanımlamamız gerekse en doğru ifade, ''küreselleşme karşıtı'' olur. Trump'a göre, Amerika'nın başlattığı küreselleşme, bugün itibariyle ABD'yi tehdit ediyor. Aslında tehdit küreselleşme değil. Küreselleşmeyi fırsata çeviren Çin. Trump'a göre, Çin'i durdurmanın yani Amerika'nın tek süper güç olduğu statükonun devamı, küreselleşmenin durdurulmasıyla mümkün.
''Bir taşla iki kuş vurmak'' diye bir tabir var ya Türkiye eğer tamamlayabilirse, Kalkınma Yolu projesiyle çok fazla kuş vuracak. Geçen haftaki yazımızda Çin'in Bir Kuşak Bir Yol Projesindeki hedefinin ticaret hacmini arttırmak ya da karayollarına kaydırmak olmadığını, denizden ambargo uygulanması ihtimaline karşı alternatif güzergah oluşturduğunu ifade etmiştik. Nitekim Ukrayna'nın işgali nedeniyle kuzey koridorunun atıl hale gelmesine rağmen Türk ülkelerinden geçen orta koridorda dikkat çeken bir hareketlenme yok.
Çin'in 2013 yılında Bir Kuşak Bir Yol projesini başlatacağını ilan etmesiyle tabiri caizse ''koridorlar ve ticaret yolları dönemi'' başladı. Pekin bu projeyle, Şangay'dan yola çıkan bir tır ya da trenin en hızlı şekilde Amsterdam'a, Sen Petersburg'a ve Rabat'a yani en doğudan en batıya ulaşılmasını hedefliyordu.
SSCB yıkıldıktan sonra Türkiye, enerji koridoru olmayı stratejik hedef olarak belirledi. Zira Türk ülkeleri, sahip oldukları zengin petrol ve gaz rezervlerini sadece Rusya üzerinden piyasalara ulaştırabildiklerinden Moskova'nın takdir ettiği fiyatlara razı oluyorlardı. Farklı bir güzergaha ihtiyaçları vardı. İran'a ambargo uygulandığından ve Afganistan istikrarsız olduğundan en iyi alternatif Türkiye'ydi.
Gazetemizin kıymetli yazarlarından Alparslan Güler salı günü yayınlanan makalesinde, Zangezur koridorunun Türkiye, Azerbaycan ve Türk dünyası için taşıdığı önemi vurguladı. Zangezur, birbirinden kopuk olan Nahcivan'la Azerbaycan'ı dolayısıyla Türkiye ile Azerbaycan'ı bütünleştirecek. Bakü'den hareket eden bir tır ya da tren, yabancı bir ülkeden geçmeden Edirne'ye ulaşacak.
Geçen hafta yayınlanan YİD modeliyle ilgili yazıma gelen yorumlar ve sorular üzerine konuyu netleştirmek amacıyla aşağıdaki makaleyi kaleme aldım.
Biden, BM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada Birleşmiş Milletlerin reforma ihtiyacı olduğunu, BM Güvenlik Konseyinin daimi üye sayısının arttırılabileceğini ifade etti.
İçinden geçmekte olduğumuz ekonomik kriz nedeniyle kamu yatırımları minimum düzeye düşmüş durumda. Hukuk sistemimizde radikal değişiklikler yapmadan ve yatırımları teşvik sistemimizi revize etmeden yabancı yatırım tutarını yükseltemeyiz. Söz konusu düzenlemeleri süratle yapsak dahi yabancı yatırımcı hızlı hareket etmez. Özel sektör de faizler yüksek olduğundan yatırım yapmıyor.