Türkiye ekonomisi dönüm noktası olabilir mi?
Türkiye ekonomisi, son yıllarda hem küresel hem de yerel dinamiklerin etkisiyle bunda siyasi yanlış kararların etkisi de geçerli karmaşık bir süreçten geçiyor.2024 itibarıyla, ekonomide en çok dikkat çeken başlıklar yüksek enflasyon, büyüme ile istikrar arasındaki denge arayışı.
Türkiye ekonomisin temel zorluklarından biri, yüksek enflasyon oranları. Yükselen gıda fiyatları, enerji maliyetleri ve kur geçişkenliği enflasyonist baskıları artırıyor. TCMB politika faizini yükselterek enflasyonu kontrol altına almaya çalışsa da bu süreç hem yavaş ilerliyor hem de reelde çok bir etkisi olduğu görünmüyor.
Türkiye ekonomisinin sürdürülebilir bir büyüme politikasına girebilmesi için yatırımların artırılması kritik. Ancak, yatırımcı güveni ekonomideki öngörülebilirlikle doğrudan bağlantılı. Hukuki düzenlemeler, makroekonomik istikrar ve finansmana erişim gibi konularda ilerleme sağlanması, yerli ve yabancı yatırımcıyı teşvik edebilir.
Türkiye’nin en büyük avantajlarından biri, genç ve dinamik bir nüfusa sahip olması lakin ekonomik sorunlardan dolayı evlilik sayılarda azalma doğal olarak çocuk sayısında azalmada geliyor şu anki durumu koz olarak kullanması lazım iyi bir eğitim ve dijitalleşme sürecine entegre etmek gerekiyor.
Avrupa Birliği, Orta Doğu gibi önemli ticaret ortaklarıyla ilişkilerin güçlendirilmesi, BRICS üyeliği olumlu yansımalar olabilir. Türkiye’nin jeostratejik konumu,enerji koridorları ve lojistik merkez olma potansiyeli açısından büyük bir avantaj.