Turizmde rekorlar kırıyorsak...
2024'ün ilk altı ayında, küresel turizm önemli bir toparlanma ve büyüme gösterdi. Bundan ülkemiz de yararlandı tabi. Ama Antalyalı otelcilerle bir araya gelen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye'nin hem turizm gelirini hem de turist sayısını artırdığını, ancak bunun yeterli olmadığını "Rekorlar kırıyorsak dahi bunu yeterli bulmuyoruz" dedi.
Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliğinin (AKTOB) ağustos ayı yemekli toplantısında turizmcilerle bir araya gelen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, devam etmekte olan 2024 sezonunun, 2023’ün verilerini şimdiden geçtiğini belirtti. Ersoy “Geçtiğimiz sene yılın ilk 6 ayındaki 22,9 milyon turist sayımızı yaptığımız çalışmalar sonucunda 26 milyonun üzerine çıkardık. Turizm gelirimiz geçen seneye oranla yüzde 9’dan fazla arttı ve 23,7 milyar dolara ulaştı. Biz bunu yeterli bulmuyoruz. Ülkemiz turizmi için çok daha fazlasını başarabileceğimize olan inançla yıl sonu hedefimize ulaşmak için çalışmalarımıza ara vermeden devam ediyoruz” dedi.
Dünyada Uluslararası turist varışlarında önemli bir artış oldu ve 2024'ün ilk çeyreğine kadar pandemi öncesi seviyelerin % 97'sine ulaştı. Bu, küresel seyahat talebinde güçlü bir toparlanma olduğunu gösteriyor. Turizm sektörünün küresel ekonomiye katkısı da olumlu bir eğilim gördü. Sektörün toparlanması, bastırılmış talep ve seyahat kısıtlamalarının hafifletilmesiyle desteklendi. Farklı bölgeler farklı seviyelerde toparlanma yaşadı. Örneğin, Avrupa ve Amerika güçlü bir performans gösterirken, Asya ve Pasifik'teki bazı bölgeler hala onlara yetişmeye çalışıyor. Uluslararası turizm harcamaları, seyahat güveninin geri gelmesiyle turistlerin daha fazla harcama yapmasını yansıtacak şekilde arttı.
Genel olarak, 2024'ün ilk yarısı turizm sektörü için umut vericiydi ve birçok gösterge tam bir toparlanmaya işaret ediyordu.
Yine ülkemize dönüp Bakanımıza kulak verelim. Yıl içerisinde boyutları küresel düzeyde olan pek çok olayın yaşandığının altını çizen Bakan Ersoy, “Avrupa Futbol Şampiyonası, Paris 2024 Olimpiyat Oyunları ve hem ülkemizde hem de dünyada yaşanan siyasi gerilimler turizmimizi etkiledi. Biz yıl sonu hedeflerimizi planlarken bu olayları göz önünde bulundurduk. İki büyük spor organizasyonun temmuz ve ağustos aylarında yaratacağı etkiyi biliyorduk zaten. Krizlere alışık bir turizm anlayışı ile Antalya ve Türkiye turizmini dünyanın süper ligine çıkarma stratejileri üzerinde çalışıyoruz. Üst üste rekorlar kırıyorsak, bunu sizinle başarıyoruz” şeklinde konuştu.
TÜROFED Başkanı Dr. Erkan Yağcı, “Bence Türkiye'nin turizmcileri birer kahramandır. Yani Türkiye'nin aydınlık geleceğinin aydınlık sektörü olan turizmin aydınlık yüzleri turizmcilerdir’’ dedi. Ülkemizdeki sektör çalışanları ve Bakanımız bu yılın ilk tarısından memnun ve gelecek için de umutlu. Antalya’da yapılan toplantıda bir mesaj da “Türkiye'nin petrolü yok ama turizmi var.” Oldu.
Türkiye'nin cari açık sorununu çözme potansiyeline sahip en stratejik sektör turizm sektörüdür. Sektör ithalat yapmadan ihracat yapan bir sektör. İki milyon kişiye doğrudan ve dolaylı olarak istihdam sağlıyor. Yirmi bir bine varan işletmesiyle beraber Türkiye'nin istihdamına da, Türkiye'nin ticaretine de büyük katkı sağlanıyor. 50’den fazla sektöre katkı yapan turizm sektörü ülkenin ticaretine de en büyük katma değeri katan sektörlerin başında geliyor. Dolayısıyla Türkiye'nin petrolü yok ama turizmi var denilebilir.
Bundan sonra da Turizm sektörü, iklim değişikliği, biyolojik çeşitlilik kaybı ve kirliliğe yanıt olarak sürdürülebilir uygulamaları benimsemelidir. Turizm planlaması ve yönetiminde kapsayıcı yönetişim ve toplum katılımı, sektörün yerel kimliğe, haklara ve refaha desteğini sağlamanın anahtarıdır.
İnanıyoruz ki, Türk turizmcisi büyük başarılara imza atıyor. Türkiye’ye katkı sağlıyor. Biz de bu sektöre olan inancımızı tam görüyor ve elimizden gelen desteği yapmaya hazır olduğumuzu tekrarlıyoruz.