SON DAKİKA
Son Yazıları

TFF ve Merih Demiral savunması

05 Tem 2024

EURO 2024'te Avusturya'yı elediğimiz maçı Estonya'da TV'den izleyebildim. Bulunduğumuz yerde sevinen sadece iki kişiydik. Her milletten Avusturyalı, Mert Günok'un son kurtarışında büyük hayal kırıklığı yaşadı. Sadece 1 (bir) kişi bizi tebrik etti.

Avrupa genelinde her Türk büyük gurur yaşadı. Türk vatandaşı olmayı anlayamamış bazı hüzünlü simlerin Merih Demiral’ı hedef alan twitleri de aynı saatlerde ortaya çıktı. ‘Ne mutlu Türküm diyene!’ sözünü hazmedemeyen, kendi ırkçı yaklaşımını, Türklüğüyle gurur duyanlara yansıtır oldu. Aynı işgüzarlık Avrupa’da da baş gösterdi. Bozkurt selamını, Hitler’in Nazi selamıyla bağdaştırdılar. UEFA Merih Demiral hakkında soruşturma açtı. Batı Avrupa’nın hatalı yaklaşımı, muhtemelen geçmişlerindeki travmadan kaynaklanıyor. Biz o sürece müdahil değildik, üzüldük, acıyı paylaştık o kadar. Travmalarını bize yansıtmaları doğru değildir. Fenerbahçe karşısına Inter, milli takım karşısına Gürcistan haçlı formasıyla çıktılar diye bizden tepki görmedi. Benzer örnekleri defalarca yaşadık. Kaldı ki, bu işaret Avrupa dahil, dünyanın hiçbir yerinde yasak değildir. İğrenç Çetnik selamı gibi bir karşılığı yoktur. TFF ve ilgili tüm kurulları, haklı olarak şiddetle karşı çıkmakta ve Merih’i savunmaktadır. Samimiyet, burada da altın anahtardır. Türklerin mitleşmiş sembolü Bozkurttur ve selamı ne Naziler gibi Faşist ne de ırkçıdır!

--------------

TFF’nin milli gururu

A Milli takımın her maçında taraftar baskındı Almanya’da. Dortmund’da Gürcstan ve Portekiz maçları, Hamburg’da Çekya maçı, Leipzig’de Avusturya maçı. Simon Kuper’in ‘Football Against Enemy’ adlı spor başyapıtı, Türkçeye Yiğiter Uluğ’un önerisiyle ‘Futbol Asla Sadece Futbol Değildir’ adıyla çevrilmişti. Tam da bu yüzden, bu isim karşılık buldu; futbol, sosyal yığınların büyük bütünlük unsurlarından birine dönüştü. Almanya’da dördüncü kuşak yaşayan Türkler var. Ne kadar Türk ne kadar Alman olduklarını tartışıyor kimileri ama Almanlar genel olarak “bizden değilsiniz” diyor. Özellikle de iyi eğitimli Türk asıllı Almanlara ısınamıyorlar. Her alandaki mücadele, stattan başı dik çıkınca güç kazanıyor. Bu güç, büyük gururun kaynağı oluyor ve milli takım maçları, Almanya’da, Almanlardan daha fazla Türk seyirci ile izleniyor. Şimdi Berlin’de, yine yoğun seyirci desteği olacak. Katıldığı her turnuvada seyircisiyle ayakta alkışlanan Hollanda, bu kez kırmızı beyaza yenilecek. Portakalları sahada geçmek de kolay değil ama başarabiliriz. Oyuncularımızı tek tek ve bütün olarak övgüye boğarken Montella’yı pas geçmek çok ayıp. 1 dk.’da öne geçince, Kaan Ayhan’ı ön liberodan stopere çeken Montella’dır. Avusturya’nın fiziksel üstünlüğüne doğru hamleler üreten Montella’dır. Duran topların önemini kavrayıp hazırlığını buna göre yapan Montella’dır. Doğru zamanda doğru değişiklikleri yapan da Montella’dır. Çoğumuza antipatik gelen Hamit Altıntop ve TFF başkan vekili Mustafa Eröğüt, şu ana kadarki başarının da sorumlu pay sahipleridir. Yıkıcı olmadan, saygıyı yitirmeden eleştiriye devam edilebilir. Sırf Büyükekşi’ye saldırabilmek için Cumhurbaşkanına bile akıl verme cüreti gösteren sığ ve cüce beyinlere prim vermeden… Haydi çocuklar, bizim çocuklar, Berlin’de Hollanda karşısında başarılar…

------

Uzay hukuku ve AB Estonya'nın başkenti

Tallinn, Teknik Üniversitesi ile çok güçlü bir vizyon sunuyor. Bir AB projesi ile "Avrupa Uzay İlerlemeleri Sektöründe Beceri İstihbaratı" konusuna odaklanana bir etkinlik düzenlendi. Projenin adı SpaceSUITE (Uzay Elbisesi). Uzayla ilgili pek çok yapının yönetici, temsilci, akademisyen, öğrenci, araştırmacı ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri TalTech’de bir araya geldi. Avrupa uzay sektöründeki mevcut beceriler ve beceri boşluklarının kapsamlı bir değerlendirmesi sunuldu. SpaceSUITE projesi, şu anda AB uzay sektöründe ve küresel uzay ekonomisinin yaklaşık %80'ini oluşturan alt sektörde çalışan 230 profesyonele doğrudan fayda sağlıyor. Örneklerin tümü dikkat çekiciydi. Örneğin, uydu verileri yardımıyla, yasadışı inşaatlar tespit ediliyor, kamu müdahalesi ile durdurulabiliyor. Bunu gerçekleştirebilmek için yasal tüm yapıların verilerinin işlenmiş olması gerektiğini konuştuk. Yetkilisi şu açıklamayı yaptı: Estonya, fiziksel varlığının tüm verileri işlenmiş tamamıyla dijitalleşmiş bir ülkedir! Veriler ve kullanımı elbette b alanı geliştiriyor. Örneğin uzay hukuku kavramı! İnternetin ilk yıllarında, siber haklar ve siber özgürlükler tartışmaları yaşanıyordu. Hala tam sonuçlanmış olmasa da epey bir yol kat edilmiş durumdadır. Uzay hukuku da, her ülke için, mevcut fiziksel çevre sınırlarının 100 km üzeri ile başlıyor. Bir nevi, karasuları tanımı gibi. Ancak belirsizlikler çok fazla. Ekonomi ve sosyal amaçlar için kullanılacak uyduların askeri amaçlar için kullanılmaması karar var, ancak kullanıldığını herkes biliyor. Bu yazı, bir karmaşayı sunmak için yazılmadı. Taltech (Tallinn Teknoloji Üniversitesi) içinde, toplantının yapıldığı salonda, ülkenin ilk otonom aracı da bir köşede duruyordu. Nüfusu 1,5 milyonu bulmayan Estonya’da, bu değerli vizyona tanıklık etmemizi sağlayan Doç. Dr. Rosen Dimov (Pannonia Üniversitesi – Macaristan) bir kez daha teşekkürler.

----

Estonya’da hidrojen çalışmaları

Bu başlık için yazılabilecekler çok fazla. Finlandiya ile sınır komşusu. Finliler, tüketimin çok üzerinde elektrik üretiyor. Fazla elektriği hidrojen üretiminde kullanıyor. Oluşturulan hidrojen koridoru ile, Finlandiya’dan Almanya’ya iletilen hidrojen Estonya için de fırsatlar üretiyor. Boru hatlar onlara çok uygun. Çünkü doğal yapı, depolama için uygun yer altı mağaraları sunmuyor. Onlar da Fin-Alman koridoruna dahil olarak depolama külfetinden sıyrılıyor. En değerli elektrolizör üreticilerinden biri Estonya’da. Bilimi önde tutarak gelişiyorlar. Büyük off-shore (deniz üzerinde) rüzgar santrali yatırımları var ve artıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ve Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, kendi alanlarında yeşil dönüşüm hamlesini dikkatle takip ediyorlar. Estonya örnekleri, dört bakanlık için de değerli örnektir, incelemek ve iş birliği olanakları üretmek değerli olacaktır.
Yazarın Son Yazıları
Yazarın En Çok Okunan Yazıları