Sahi Bölgesel Geçim Endeksi muhabbetine ne oldu?
Bölgesel Geçim Endeksi fikri ilk duyurulduğunda eğer getirilirse çok iyi olacağını söylemiştim; ne üzücü ki bu günlerde bu konu dillendirilmez oldu.
Elimden geldiğince bu proje faaliyete geçene kadar sürekli dile getirmeyi düşünüyorum. Zira birkaç yıl öncesine göre enflasyon gerçekten ciddi boyutlarda ve bu doğal olarak vatandaşın cebine misliyle yansıyor. Bundan 4-5 yıl önce 200 TL ile birkaç poşet alışveriş yapabilirken şimdilerde poşetin dibini zor dolduruyoruz. Bu böyle olmamalı; gerekli adımlar bir an önce atılmalı, görüştüğüm vatandaşlar çok veryansın ediyor. Devlet yetkilileri de sahaya inip küçük bir araştırma bile yaparsa hemen hemen herkesin isyan ettiğini görebilir.
Özellikle büyükşehirlerde hayat pahalılığı daha fazla olmuş vaziyette. Şehirler arasında kiralar ve ürün fiyatları arasında gözle görülür farklar var ve dolayısıyla şehir endeksi mutlaka getirilmeli. Özellikle İstanbul, Antalya ve Muğla'da ev kiraları artık maaşları aştı...
Yıllık ya da 6 ayda güncellenecek şekilde 3 kademeli şehir endeksleri oluşturulmalı ve şehirlerdeki fiyatlandırmalar bu endekse göre yapılmalı.
*
Devlet yetkilileri bence bir an önce herkesin ev sahibi olmasına yönelik TOKİ eliyle geniş çaplı adımlar atmalıdır. Kısa vadede ev yapılamasa bile doğrudan devlet eliyle prefabrik ev projesi yapılabilir ya da devletin aracı olacağı şekilde firmalar ve vatandaş arasında uygun fiyatlı proje hazırlanabilir. Hem zamandan hem fiyattan hem de malzeme temini sorunundan önemli oranda tasarruf etmiş oluruz.
* * *
İlgili bakanlıkların ekonomiyi düzeltmek adına birtakım çabalarını görüyorum fakat şu bir gerçek ki topyekün yerli üretime ve fırsatçılığın önüne geçmedikçe enflasyon tam anlamıyla tatmin edici seviyelere düşmez. Sayın Bakan Ali Yerlikaya Bey'le geçmiş yıllarda çok kısa bir süre de olsa aynı çatı altında çalışma fırsatım olmuştu işinin ehli bürokrat bir adam; kendisinin fırsatçılığın da önüne geçmek adına operasyonlar yapması temennimdir. Fırsatçılığın önüne geçilirse enflasyon toparlanabilir. Paravan şirketler ve aradaki yapay komisyoncular tespit edilmeli ve ağır yaptırımlar uygulanmalıdır.
Daha önce söylemiştim, tekrar tekrar söyleyeceğim: Bir an önce denetim mekanizması getirilmelidir. Denetimle inanıyorum enflasyon ciddi anlamda düşecektir.
Bazı ülkelerde enflasyon oranından öte zam yapmak bazı ülkelerde ise değerinin %30'unu aşmak yasak. Hatta kiraları puana göre sınırlayan ülkeler de var. Biz neden yapmayalım?
Bence evlere fiyat biçmek için durumuna göre puanlama sistemine geçilmeli ve fiyatların puanın %10'unu aşması yasaklanmalı.
Bir dünya belediye personeli ve memur var, bence bu sisteme geçiş yapmak hiç zor olmayacaktır. Denetimci olmak isteyenlere eğitim verilerek eldeki personel gücü vasıtasıyla da sorun çözülebilir. Şahsen yetkili kişi olsaydım, en az 10 bin denetimci belirlerdim ya da atamasını yapardım ki gıdadan emlağa, elektronikten arabaya enflasyon bastırılabilsin.
Özellikle bazı internet siteleri ve bazı emlakçılar aracılığıyla ev fiyatları şişiriliyor. İnsanlarımız onun evi bu fiyatsa benim evim şu fiyat eder kafasıyla hareket ediyor. Bazı emlakçılar ise aralarında anlaşıp bölgenin fiyatını belirleyebiliyor. Böyle devam edilirse önü kesilemez raddeye gelebilir.
Bir an önce çözümler bulunmalı vatandaş zor durumda...