Dolar $
32.19
%-0.26 -0.08
Euro €
34.99
%-0.42 -0.14
Sterlin £
41.18
%-0.05 -0.02
Çeyrek Altın
4094.65
%1.76 69.77
SON DAKİKA

OSB'lerin ilk yeşil hidrojen merkezi

Marmara Organize Sanayi Bölgesi, Bandırma'da yaklaşık 2200 dönüm arazi üzerinde, 1 yıl içinde faaliyete geçmeye hazırlanan bir ülke değerimiz. 200'den fazla fabrikaya evsahipliği yapacak; kuluçka merkezi, teknokent hazırlıkları var. En önemli gelişmelerden biri de bu hafta içinde yaşandı. Yeşil Hidrojen Üreticileri Derneği (H2DER) işbirliği ile bir merkez kurulacak; Yeşil Hidrojen Ar-Ge ve Üretim Merkezi.

Marmara OSB, üyesi bulunduğu H2DER’in üyesi olarak, Kasım ayı genişletilmiş yönetim kurulu toplantısına ev sahipliği yaptı. H2DER, 2023 Ocak’tan bu yana her ay bir üyesinin ev sahipliğinde toplanıyor. Sektörün önde gelen şirketleri, aynı çatı altında buluşuyor, ülke ve dünyadaki son gelişmeler değerlendiriliyor, bilgi paylaşılıyor, analizler üretiliyor ve kararlar oluşuyor. Bu kez Marmara OSB’de buluşup bir başka üye, Enerjisa Üretim’in Bandırma tesislerinde saha incelemesi yapıldı. Her iki alan da ülkenin, enerji sektörünün, sanayinin yüz akı işletmeleri, personeli ve yöneticileri ile bir kaz daha saygıyla karşılandı. Son buluşma, yeşil dönüşüm alanına önemli katkı ağlayacak bir gelişmenin de başlangıcı oldu.

H2DER Başkanı Yusuf Günay’ın Marmara OSB Yönetim Kurulu Başkanı Menderes Akar ile birlikte geliştirdiği fikir, hızla kabul gördü. Yusuf Günay, “Türkiye’nin önemli temiz enerji bölgelerinde biri Bandırma’da kurulacak Yeşil Hidrojen Ar-Ge ve Üretim Merkezi ile ülkemize bu alanda know-how sunmayı hedefliyoruz. Bu amaçla hızla faaliyete geçirmeliyiz.” dedi.

Menderes Akar da ortak bilinç ile yaklaşıyordu: Marmara OSB olarak yenilenebilir enerji kaynaklarından enerji üretimini her zaman öncelikli olarak uygulamaya geçirmek üzere güneş, rüzgar ve yeşil hidrojen projelerine öncelik verdik.  ‘Dijital Yeşil OSB Çözümleri ve Yenilenebilir Enerji’ bizim en öncelikli konularımız arasında. Üyesi olduğumuz H2DER ile bu iş birliği, ülkemizin geleceğine katkı sağlayacaktır.  

Marmara OSB, Türkiye’nin en yeşil bölgelerinden birinde en değerli üretim alanlarından birine dönüşecek.   

Sürecin paydaşı olmak gurur verici. 

Bu vizyon atılım da ülke geleceği için umut verici.

---------

Dünyanın gözü yeşil hidrojende

EIF Dünya Enerji Fuarı ve Kongresi İstanbul’da enerji sektörünü bir araya getirdi. Salonlar, misafirler ağırlıklı olarak yenilenebilir enerji dünyasının temsilcileriydi. Rüzgar, güneş ve hidro elektrik santralleri, ekipmanı, kurucuları, işletmecileri, tüm donanım unsurları ile değerli bir buluşma yaşandı. 2023 yılı teması ‘Enerji Gelecektir’ olunca, geleceğin enerjisi yeşil hidrojen de önemli başlıklardan biriydi. Açılış oturumunda H2DER Başkanı Yusuf Günay, sektör bilgilerini güncellemekle kalmadı, yeşil hidrojenin ülke ekonomisindeki yerine de vurgu yaptı:

“Yüzlerce yıldır ülke olarak giderimiz gelirimizden fazla. Dolayısı ile cari açık, en büyük sorunlarımızdan biri. Sanayi devriminden bu yana çevreyi, dünyayı kirletmekle kalmadık, aynı zamanda büyük gelişim de sağladık. Endüstriyel kullanım öncelikli olmak üzere enerji tüketimimiz de yükseldi. Enerji üretimimiz artıyor ancak hala yetersiz. İthal ediyoruz. Cari açığın son dönemdeki en önemli nedeni budur. Yenilenebilir kaynaklar, rüzgar v güneş santrallerimiz arttıkça, bu açık azalıyor. 2020’li yıların başından bu yana yaklaşık 8-10milyar dolar daha z enerji ithal ediyoruz. Yani cari açık mücadelesine, 8-10mlyar dolarlık artı etkisi var. Ancak çabalar gelişmeli. Kurulu gücümüz RES ve GES olarak toplam 20 bin megawatt civarında. Potansiyelimizin 20’de biri civarındayız. Avrupa Birliği’nin de önder ülkesi konumundaki Almanya, 60 bin MW GES kurulu güce sahip. Güneşlenmek için Türkiye’ye gelen bir ülkeden söz ediyoruz. Her y 1.000 MW RES kurulu gücü daha kuruyorlar. Elbette bunun devamı yeşil hidrojendir. Almanya, H2 Global adlı devlet yapısıyla, 10 milyar Euro karşılığında yeşil hidrojen alacağını açıkladı. AB, 2030’a dek 10 milyon ton üretip 10 milyon ton da ithal kararı açıklamıştı.

Yenilenebilir enerji potansiyelinde dünyadaki diğer ülkelere göre mukayeseli bir üstünlüğümüz var. Gerek rüzgar, gerekse güneş kaynakları açısından Avrupa’nın 5.’inci dünyada ise 12.’inci ülkeyiz.  Bu da bize yeşil hidrojen için avantaj sağlıyor.Avrupa Hidrojen Bankası 800milyon Euroluk ilk ihalesini yapıyor. Almanya, söz ettiğimiz alımı için, 10 yıl süreli fiyat garantisi veriyor. Bu gelişmeler ışığında yeşil dönüşümde önemli adımlar atmamız gerekiyor. Sürecin yıldız ürünü yeşil hidrojen, ülke geleceği için de değerli bir kaldıraç olacaktır.”

EIF, büyük bir sektör buluşması gerçekleştirdi. Önümüzdeki hafta Brüksel’de yaşanacak Avrupa Hidrojen Haftası içerikleri, bu alanı iyice aydınlatacaktır. 

---------

Dünyayı yöneten Türkler

Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Prof.Dr. Uğur Erdener bir büyük sorumluluğa daha seçildi. Erdener, aynı zamanda 2005ten bu yana Dünya Okçuluk Federasyonu Başkanı. Şimdi, 

Olimpik ve Olimpiyat dışı Uluslararası Federasyonları (IFS) temsil eden paydaşlar tarafından yönetilen, küresel spor etkinliği organizasyonu, SportAccord’un yeni Başkanı oldu.

Üstelik bu göreve, Yürütme Komitesi tarafından oybirliğiyle seçildi.

Uğur Erdener, 2008 yılından bu yana IOC üyesi. 

Saygın bir doktor, IOC Tıbbi ve Bilimsel Komisyonu Başkanı, WADA İcra Komitesi üyesi, ITA yönetim kurulu üyesi ve ASOIF Başkan Yardımcısı. 

2011 yılından bu yana Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanlığı görevini yürütüyor. 

Erdener tevazusunu öne çıkararak “Meslektaşlarımın güvenine minnettarım ve önümüzdeki dört yıl boyunca SportAccord’a Başkan olarak hizmet etmeyi sabırsızlıkla bekliyorum. İcra Komitesindeki meslektaşlarım ve önceki başkanların gerçekleştirdiği çalışmalardan dolayı minnettarım” diyor.

Bize düşen de bu uluslararası alanda kişisel başarısı ile ülkemizi en üst düzeyde ve başarıyla temsil eden değerimizi alkışlamak. Saygılarımızla…

--------

Montellalı bizim çocuklar

A Milli takım, Galler deplasmanı öncesi Almanya’da Almanya ile bir dostluk maçı yapacak. Son olarak Bayern Münih-Galatasaray Şampiyonlar Ligi maçında, temsilcimizi evinde hissettiren gurbetçilerimiz, bunu milli takıma da sağlayacaklardır.

Galler deplasmanından da keyifle dönerler umarım. 

Biletini aldığımız Euro 2024’e ağız tadıyla gidelim.

Gelir gelmez ‘Bizim Çocuklar’a yeniden sarılmamızı sağlayan Montella’ya başarılar diliyorum.

TFF, bu 10 gün boyunca, genel kavga ve ithamlardan uzak kalacak. Montella maçlara hazırlanırken Başkan Büyükekşi ve TFF yönetimi de güç toplamalı.

Bitmeyen, dinmeyen fırtınalar onları bekliyor.

Ben gözü sahada olanlardanım.

Saha dışı işlerin etkisi azaldıkça, ekonomisinden oyuncusuna her alanın daha verimli olduğu aşikar.

Yük, sahadakilerin omuzlarında, kolaylıklar ve başarılar diliyorum…