SON DAKİKA

Heyecan verici İstanbul

Şahane bir hafta sonu geçirdim. İstanbul oldum olası heyecan verici aktivitelerle hayatımıza kalitesini hep yukarıya taşıdı, taşıyor. Hafta sonu Cuma akşamı Karaköy’de Galataport’ta başladı. Hem eski dostları gördüm hem de İstanbul Modern’in “Mastercard’la Uzun Cuma “programına katıldım. 

“Elif Çağlar Quartet”

Bu eşi benzeri olmayan müzenin kültürel aktiviteleri her zaman fark yaratıyor.               “Uzun Cuma” kapsamında gerçekleşen bu  ilk etkinlikte Türkiye’nin önde gelen caz müzisyenlerinden oluşan “Elif Çağlar Quartet” müzisyen dörtlüsü sahne aldı. Mastercard’ın sponsoru olduğu gecede seyircinin katılımı da üst seviyedeydi. Bu kadar kaliteli gruplar uzun oldu bir araya gelmeyi. Galata’nın hengamesinden uzaklaşıp konseri izlerken aklımda “Özlediğimiz Türkiye” cümlesi vardı. 

Bu şahane etkinlik her ay yeni bir sanatçı ile devam edecekmiş. Bence etmeli de.              Bir kocaman bravo da Mastecard’a. Markaların kendilerini yukarıya taşıyıp imajlarını güçlendirecek diğer markalar/kurumlar ile yaptıkları işbirlikleri  çok önemli. Desteklerinin artarak devam etmesini diliyorum. Mastercard’ın toplu taşımadaki hafta sonu kampanyası da gözümden kaçmadı. Tebrikler.

“Bir İstanbul Çelebesi”

Cumartesi akşamı Cemal Reşit Rey’de “Bir İstanbul Çelebesi” adından yine çok çok heyecan verici bir etkinlik vardı. Nasıl heyecan verici olmasın? A Gentleman of Istanbul (Bir İstanbul Çelebisi) albümüyle En İyi Klasik Müzik Kaydı dalında bu yıl Grammy Ödülleri’ne aday gösterilen Mehmet Ali Sanlıkol CRR ahnesindeydi. Konserde Sanlıkol’a orkestra şefi Murat Cem Orhan yönetimindeki CRR Senfoni Orkestrası eşlik etti. 

Prof. Mehmet Ali Sanlıkol kim?

Çalışmalarını Boston, Massachusetts'te sürdüren Prof. Mehmet Ali Sanlıkol, müzikal miras ve kültürel kökenler arasında köprüler kurarak, geleneksel Türk müzikleri ile Batı müziğini başarıyla harmanlayan eserler üreten bir sanatçı. New England Konservatuvarı'nda öğretim üyeliği yapan Sanlıkol, "Turkish Hipster" ve "A Gentleman of Istanbul" gibi albümleri ile uluslararası müzik dünyasında önemli bir yeri var.

Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nden ilhamla…

Grammy Ödülleri'nde "En İyi Klasik Müzik Kaydı" dalında aday gösterilen "A Gentleman of Istanbul", Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sinden esinlenerek; yaylılar, vurmalılar, piyano, ud, ney ve tenor için bestelenmiş dört bölümlük bir senfoni. Eser, Müslüman kimliğine, Evliya Çelebi'nin kozmopolit dünya görüşü üzerinden yeni bir perspektif sunuyor. Eserde, bilimden trajediye, fanteziden tarihe, Evliya'nın seyahatnamesinde karşılaşılan çeşitli öğeler vurgulanıyor. 

Beste, Evliya Çelebi'nin seyahatnamesinden seçilen öğeleri modern bir müzikal dil ile yorumluyor. "Viyana'nın Saatleri ve Çanları" bölümü Bartok etkileri taşırken, "Kaya Sultan'ın Ölümü" bir caz baladı olarak piyanonun etrafında şekilleniyor. "Vejetaryen Dervişler" bölümü, ney eşliğinde Türk Tasavvuf ve Afrika müziklerinin bir karışımı olarak sunuluyor. Son bölüm olan "Büyük İskender", klasik Osmanlı/Türk müziği özelliklerini bünyesinde barındırırken, metnin programatik doğası sanatçıya özgürlük alanı sağlıyor. Prof. Mehmet Ali Sanlıkol, bu eserle, 17. yüzyıl Osmanlı kültürünün zenginliğini ve çeşitliliğini bir senfoni aracılığıyla sunmayı hedeflemiş. Ve ortaya muhteşem bir eser çıkmış. Prof. Mehmet Ali Sanlıkol ülkemizin sahip çıkması gereken gurur duyacağımız isimlerden bir tanesi.

Art Show

Hafta sonunun bir diğer cazip etkinliği de “Art Show Galeriler Buluşması”ydı. The Ritz-Carlton Residences’de gerçekleşen etkinliğe ülkemizin önde gelen 24 galerisi katıldı. “Art Show” önümüzdeki yıllarda adından çok sık bahsettirecek gibi görünüyor. Üstelik, kültür sanat hayatımıza farklı bir perspektif getirecek.