Düşmanın dostun olabilir mi?
Pandemiden beri hepimizin bir terapiste ihtiyacı oldu. Galiba covidin tek güzel yanı herkesin başta ölüm korkusu olmak üzere birçok şeyle yüzleşmesi oldu.
Evet! Hayat pahalı, dünyada savaşlar var, çocuğa, kadına, hayvana şiddet bir türlü bitmiyor. Her sabah daha iyi bir dünya yerine bizi depresyona sürükleyen bir güne uyanır olduk. İşte böyle bir dünyada hepimizin ruhuna huzur verecek tek bir şey kalıyor : Sanat!
Yılın sonuna yaklaşırken Tiyatro Tool “Terapi” oyunuyla 2024’ün en güzel sürprizini yaptı. Yazılış sürecini bildiğim, ilk taslaklarını okuduğum bu oyunu ete kemiğe bürünmüş bir halde sahne izlemek beni çok mutlu etti. Sevgili dostum Can Çelebi’nin eline sağlık. Gerçekten çok iyi yazılmış bir oyun. Ve tabii ki çok da iyi sahnelenmiş.
İki kadının hesaplaşması
Terapi iki kadının yaşam üstüne hesaplaşmasını anlatan bir oyun. “ Kadın kadının kurdu mu yoksa dostu mu?” Oyun da zaten bunun üzerine kurgulanmış. Terapi seansına gelen genç bir kadın anlattıkları ile terapist Elisa’nın mükemmel hayatını alt üst eder. Başta danışan doktor ilişkisi oyun ilerledikçe düşman iki kadın, rakip iki kadın gibi farklı duraklara uğrayarak ilerler. Terapi oyunu bir terapi seansı süresince devam eder. Aslında seansta iki kadının yaşadıkları değil geçmişten günümüze kadınların toplumsal konumları, yaşadıkları şiddet ve adaletsizlikler ( daha düne kadar avrupanın birçok ülkesinde kadın erkekten daha düşük maaş alıyordu) kadınların birbirlerine verdiği destek sorgulanıyor.
Yüzleşmenin nedeni ne?
“Terapi” oyununda bir yüzleşme var. Nedeni cevap almak mı yoksa adaletin yerine gelmesi mi? Cevap neyse ne ama iki kadının aynı erke tarafından maruz bırakıldığı durum kadın dayanışmasını sağlayacaktır. Yazar Can Çelebi’nin de dediği gibi “Adil olmayan bazı gerçekler öylesine ikilemde bırakır ki bizi, düşmanımızla dahi dayanışma göstermekten başka seçeneğimiz kalmaz. Sonunda baltayı gömmek zorunda kalırız. Vicdan bunu gerektirir “
En feminist oyun
Türkiye’de feminizmin anası “Duygu Asena” sağ olup, bu oyunu izleseydi inanın gurur duyardı. “Terapi “ son yıllarda tiyatro sahnesinde karşımıza çıkan en feminist oyun! Gerçek hayattaki kadın dostluğu ile iligli kalıplarını sonuna kadar kırıyor. Düşmanın dostun olabilir mi ? Cevabı “Terapi” oyununda.
Oyuncular Gamze Süner Atay ve Begüm Kütük’ün sahnede kimyaları tutmuş. Karşılıklı çok güzel paslaşıyorlar. Çok kıvrak bir kalemle yazılmış olan oyunun hakkını oyunculuklarıyla gayet güzel veriyorlar. Yönetmen Yunus Emre Bozdoğan temposu yavaş yavaş artan ve finali bir kreşendoya dönüşen rejisiyle alkışı hak ediyor. Gerçekten, gözünüzü sahneden bir an olsun ayrıramıyorsunuz. Ve ah o final yok mu ? Muhteşem! Salondaki herkes çıkışta oyunun yazarı Can Celebi’yi bulup oyunun devamını yazmasını istedi. Gerçekten bu oyunun devamı yazılmalı. Oyuna emeği geçen herkesi tebrik ediyorum! Ve bu oyunu kaçırmayın diyorum.
Not : Eğer oyunu severseniz, oyunun yazarı Can Çelebi’nin “Bir Yara Bir Dilsiz Oda”, “Bodrum Terzisi”, “Bodrum Güzeli” adlı romanlarını okumanızı tavsiye ederim.