Dolar $
32.29
%0.04 0.01
Euro €
35.05
%-0.29 -0.1
Sterlin £
40.84
%-0.34 -0.13
Çeyrek Altın
4040.38
%0.41 16.16
SON DAKİKA
Cansu AKARCA | EKONOMİ Cuma 03 Mayıs 2024 11:45

TSKB'NİN AKTİF BÜYÜKLÜĞÜ YILIN İLK ÇEYREĞİNDE 198,7 MİLYAR TL'YE ULAŞTI

TSKB, 2024 yılının ilk çeyreğine ilişkin finansal sonuçlarını açıkladı. Bankanın konsolide olmayan finansal tablolarına göre, 2024'ün ilk çeyreğinde toplam aktif büyüklüğü 198,7 milyar TL'ye ulaştı.

TSKB'nin Aktif Büyüklüğü Yılın İlk Çeyreğinde 198,7 Milyar TL'ye Ulaştı

Nitelikli kalkınma ve sürdürülebilir gelecek vizyonuyla ana faaliyet kolu bankacılığın yanı sıra toplumsal fayda sağlayan projelerle katma değer üretmeye devam eden TSKB (Türkiye Sınai Kalkınma Bankası), 2024 yılının ilk çeyrek finansal sonuçlarını açıkladı. TSKB’nin toplam aktif büyüklüğü 2024 yılının ilk çeyreğinde 198,7 milyar TL’ye ulaşırken, bankanın ağırlıklı yabancı para cinsinden olan toplam kredi portföyü kurdan arındırılmış bazda yüzde 3 büyüme kaydederek, 144,4 milyar TL oldu. 

Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA) kapsamındaki yatırımların finansmanına katkı sağlamayı önceliklendiren TSKB; deprem bölgelerinin yeniden yapılandırılması ve özel sektörün sürdürülebilirlik faaliyetlerinin desteklenmesinde yenilenebilir enerji, enerji verimliliği, döngüsel ekonomi, imalat sanayide dönüştürücü yatırımlarla reel sektöre sağladığı finansman ile toplam kredi portföyü içinde %90 seviyesinde bulundan SKA bağlantılı kredi oranını korudu. Bankanın yatırım bankacılığı ve danışmanlık faaliyetlerinden kazandığı komisyon gelirleri yıllık yüzde 104 artışla bankacılık gelirlerini destekledi. 1.934 milyon TL net kar açıklayan TSKB’nin özkaynak kârlılık oranı yüzde 34,7 olarak kaydedildi.

TSKB’nin 2024 yılı ilk çeyrek finansal sonuçlarına dair açıklamalarda bulunan TSKB Genel Müdürü Murat Bilgiç, “Kalkınma vizyonumuzla, daha da güçlenmiş sermaye yeterlilik oranlarımız ve güçlü likiditemizden aldığımız ivme ile desteklediğimiz tüm sermaye ögelerimizle entegre hedeflerimiz doğrultusunda Türkiye ekonomisine katkımızı başta depremden etkilenen bölgeler olmak üzere kararlılıkla sürdürüyoruz. Kurdan arındırılmış bazda %5 büyüme sağladığımız 2023 yılının ardından, geçtiğimiz yılın da üzerinde bir büyüme hedefi ile 2024 yılına adım attık. Yılın başında verdiğimiz 2024 yılı hedeflerimizle uyumlu şekilde kredi portföyümüzde kurdan arındırılmış bazda yüzde 3 seviyesinde büyüme kaydettik. Sağladığımız orta ve uzun vadeli kredilerimizle, Türkiye depremini önceliklendirirken, sanayimizin yeşil ve kapsayıcı dönüşümünü, ülkemizin emisyon azaltım hedeflerini gözeten yatırımları destekledik.” şeklinde konuştu.  

TSKB’nin toplam portföyü içindeki SKA bağlantılı kredilerin oranını mart sonu itibarıyla yüzde 90 seviyesinde korurken, iklim ve çevre odaklı yatırımların payını %60 üzerinde tutmaya devam ettiklerini vurgulayan TSKB Genel Müdürü Murat Bilgiç sözlerine şöyle devam etti; “Uluslararası paydaşlarımızdan kaynak temin etmek için yürüttüğümüz çalışmalarımıza yılın ilk çeyreğinde de devam ettik. Mart ayında, 300 milyon ABD doları tutarında ilk ilave ana sermaye tahvil ihracımızı yaklaşık 3 katı yatırımcı talebi alarak tamamladık. Bu sayede, yatırımcı tabanımızı ve fonlama tarafındaki ürün çeşitliliğimizi zenginleştirerek, sağlıklı ve güçlü bilanço yapımızı destekledik. Dünya Bankası ile Hazine ve Maliye Bakanlığımızın garantörlüğünde imzaladığımız Türkiye Yeşil Fonu Projesi ile Türkiye’nin ve dünyanın bu kapsamdaki ilk girişim sermayesi yatırım fonu çalışmalarımızı hızlandırdık. Fonun yılın ikinci çeyreğinde kurulmasını hedefliyoruz. Aynı dönemde, iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik odağındaki çalışmalarımıza kararlılıkla devam ederken ikinci TSKB İklim Raporumuzu yayımladık. Raporumuzda, iklim finansmanına dair daha da güçlendirdiğimiz hedeflerimizi açıkladık. Mart sonu itibarıyla, BDDK’nın geçici önlemleri hariç sermaye yeterlilik oranımız yüzde 19,5 olarak gerçekleşti. Nitelikli kalkınma ve sürdürülebilirlik odağındaki faaliyetlerimiz kapsamında, 1.934 milyon TL tutarında net dönem karı elde ettik. Başarılı yatırım bankacılığı ve danışmanlık projelerinden sağladığımız komisyonlar yıllık bazda yüzde 104 artışla gelirlerimizi desteklemeye devam etti. Bankamızın kuruluşunun 75. yıl dönümüne yaklaşırken, ülkemizin ikinci yüzyılı için sürdürülebilir ve kapsayıcı kalkınma odağında, yenilikçi ve öncü çalışmalar hayata geçirmeye ve çok boyutlu pozitif etkimizi büyütmeye devam edeceğiz.”

ABONE OL