Dolar $
32.39
%0.04 0.01
Euro €
34.79
%0.14 0.05
Sterlin £
40.68
%-0.13 -0.05
Çeyrek Altın
3922.68
%0.14 5.37
SON DAKİKA
İŞ DÜNYASI Cuma 03 Kasım 2023 02:27

'MEMUR OLMAYIN GİRİŞİMCİ OLUN'

Girişimci İşadamları Vakfı (GİV) Genel Başkanı Mehmet Koç, Konya Selçuklu Kongre Merkezi'nde 3-4 Kasım'da düzenlenecek Türkiye Girişimci Buluşması ve 10. GİV Girişimcilik Ödülleri etkinliği öncesinde yaptığı açıklamada, dünyayı son dönemde ortaya çıkan girişimlerin ve girişimcilerin etkilediğini belirterek "ülke olarak gelecekte daha etkin bir yere gelebilmek için girişimcilik çok önemli bir yere sahip. Gençlerimize çağrıda bulunuyorum ülkemize hizmet etmek için memur olmayın girişimci olun" dedi.

'Memur olmayın girişimci olun'

Türkiye Girişimci Buluşması ve 10. GİV Girişimcilik Ödülleri etkinliği 3-4 Kasım 2023 tarihlerinde Konya Selçuklu Kongre Merkezi’nde düzenlenecek. Girişimci İşadamları Vakfı (GİV) tarafından düzenlenen etkinlik, Cumhurbaşkanlığı Himayelerinde, Türkiye Gençlik STK'ları Platformu (TGSP), Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) ve KOSGEB iş birliğiyle gerçekleştiriliyor. Türkiye Girişimci Buluşması kapsamında II. Uluslararası Girişimcilik ve İnovasyon Araştırmaları Kongresi (UGİAK 2023) de yapılacak.

Söz konusu etkinlikle ilgili bilgiler veren Girişimci İşadamları Vakfı (GİV) Genel Başkanı Mehmet Koç, Konya Selçuklu Kongre Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısında, vakfın faaliyetleri hakkında bilgi verdi. 

Girişimci buluşmalarının 3.’sü ve GİV Girişimcilik Ödülleri’nin bu yıl 10.’sunu yapacaklarını kaydeden Mehmet Koç, bu 10 yıllık dönemde gerek girişimci başvurularında, gerekse de proje sayısında ve kalitesinde büyük gelişme yaşandığını anlattı. 

Cari açık problemini girişimcilerle ve projelerle çözülür

Mehmet Koç, şunları söyledi: “GİV olarak biz bu işe başladıktan sonra bunun Türkiye’de bir kültür haline geldiğini görüyoruz. Birçok kuruluş artık girişimcilikle ilgili organizasyonlar yapıyor. Bu önemli bir gelişme, bununla iftihar ediyoruz. Ne kadar çok kişi girişimciliğe yönelirse o kadar çok seviniriz. Bugün cari açık problemi var. Bu problem bugünün problemi değil. Bunun çözümü ithal edilen ürünleri ikame etmekten geçiyor. Yeni projeler, yeni fikirler ve yeni girişimcilerimiz ortaya çıktıkça ithal ikamesi ürünler üretilecektir. Cari açığı böyle kapatabiliriz. Enerji dışında önemli cari açığımız yok. Bunu kapatmanın da yeni girişimci adayları ile kolay olacağını düşünüyoruz.”

Girişimci İşadamları Vakfı (GİV) Genel Başkanı Mehmet Koç, GİV olarak bugüne kadar 5 bin girişimciye eğitim verdiklerini, yüzde 20 oranında ticarileşme başarısına ulaştıklarını söyledi. Koç, 30 girişimciye KOSGEB’ten birer milyon lira destek verdirdiklerini de kaydederek, “devletimiz böyle gelişir, devlet ebed müddet böyle olur” dedi.

GİV’e başvuran girişimci sayısının hızla arttığını, büyük bir gelişme gösterdiklerini anlatan GİV Genel Başkanı Mehmet Koç, şu bilgileri verdi: “Bu yıl organizasyonumuzu Konya’da gerçekleştiriyoruz. 418 proje müracaatı var. Yüze yakın arkadaş stant açacak. Cumartesi akşamı ödül törenimiz var. 

Bugün Konya GİV şubesi olarak gerçekleştirdiğimiz organizasyonların benzerlerini ve GİV’in şubeleşme çalışmalarını bütün şehirlerimize yaymayı amaçlıyoruz. Adana, Sakarya, Bursa, Trabzon, Eskişehir şubelerimiz var. Hedefimiz öncelikle şehirlerde şubeleşme çalışmasını tamamlamak.”

Devletler bile artık girişimcilerle müzakere ediyor

Bugün dünyada güç denen şeyin teknoloji olduğunu, küçük ülkelerin bile teknoloji sayesinde önemli birer güce sahip olduklarını anlatan Mehmet Koç, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Güç dediğiniz şey teknoloji demektir. Belki bir tek girişimcinin girişimiyle ülkenin kaderi değişecektir. Girişimcilik çok büyük önem taşıyor. Bugün devletler bile artık girişimcilerle müzakere ediyor. Dünyayı girişimciler etkiliyor. Bizim amacımız Türkiye’yi dünyadaki bu yarıştan koparmamaktır. Başkaları bir yapıyorsa biz neden iki yapmayalım. Başkaları A yapıyorsa biz neden A plus yapmayalım. Uzaktan ve uzaydan baktığında Türkiye masa kuran bir ülke haline geldi, Cumhurbaşkanımızın liderliği sayesinde. Eski dönemde olsa Türkiye, bölgemizdeki gelişmelerden mesela Rusya-Ukrayna savaşından zarar görürdü, çok etkilenirdi. Ama bu liderlik sayesinde Türkiye masa kuran ülke haline gelmiştir.”

Kültür kodlarımızda girişimciliğe karşı direnç var

Türkiye’de her yıl yarım milyon gencin üniversiteden mezun olduğuna işaret eden Koç, “Kültür kodlarımızda girişimciliğe karşı bir direnç var. Savaşçı milletiz ticareti başkalarına bırakmışız. Son 20 yılı saymazsak hep geride kalınmış. Son yirmi yolda ise birçok girişim ülkemizi öne çıkardı. Ülkeleri artık girişimci sayısına göre değerlendirmek lazım. 

San Fransisco’da yapılanı niye Konya’da yapmayalım. Bu etkinlik Konya için, Türkiye için büyük kazanım. Kardeşim, memur olmayın girişimci olun ülkenin girişimciye ihtiyacı var. Girişimci olursanız cari açığı azaltırsınız, göçü azaltırsınız” diye konuştu.

GİV Genel Başkanı Mehmet Koç, yarın başlayacak Türkiye Girişimci Buluşması ve 10. GİV Girişimcilik Ödülleri organizasyonu hakkında da bilgiler verdiği konuşmasını şöyle sürdürdü: 

“Bu yılki başvurular arasında hem teknoloji projeleri var hem konvansiyonel var. Yapay zeka ile ilgili projeler var. Her geçen yıl başvuru sayısı artıyor. Bugün girişimcilerimizin projeleri önceki yıllara göre daha yüksek. Daha iyi hazırlanıyorlar. Hem fikirler var hem projeler var hem şirketler var. Kurumsalda da ciddi proje müracaatları var. İlk önceleri kurumsal adayları biz arıyorduk. Bu yıl kurumsalda çok sayıda başvuru var. Proje kaliteleri çok arttı. Konyalı bir işadamı burada istediği projeyi, istediği girişim fikrini bulabilir. Dünyanın en büyük kuruluşları son 20-30 yılda ortaya çıkan fikirlerden doğdu. Bu nedenle diyoruz ki, girişim ve proje ortaya koymak çok çok önemli. 110 proje ve girişimden sade 20’si gelişse, bunların da sadece 2’si çok büyüse bile millete devlete çok hizmet etmiş oluruz. Vakıf olarak yaptığımız bu işi, dünyada ticari olarak yapıyorlar. Bu organizasyona Konya’daki belediyeler ve üniversiteler büyük katkı yaptılar. Vakıf olarak bizim beklentimiz ülkemize hizmettir. GİV gibi vakfa bütün işadamlarının, iş dünyasının sahip çıkması gerekir.”

Konya girişimci bir şehir

Girişimci İşadamları Vakfı (GİV) Konya Şube Başkanı Fatih Ceylan da buradaki konuşmasında, organizasyon hakkında bilgiler verdi. Ceylan, “Organizasyon Genel Merkezimizin tercihi ile Konya’da yapılıyor. 3-4 Kasım’daki organizasyonumuz 80 proje sahibine projelerini tanıtma imkanı sunuyor. 40 konuşmacının bulunduğu oturumlar yapılacak. Geniş kapsamlı 2 günlük bir programımız var” dedi. Konya’nın girişimci bir şehir olduğunu, 2021 yılında GİV ödülü alan bir projenin hayata geçtiğini kaydeden Ceylan, “o firma bugün İhracat yapıyor. Kaplama sektöründe. Bunların sayısı zamanla artacak, nitelik artacak” diye konuştu.

Organizasyon hakkında:

Türkiye Girişimci Buluşması; gençleri, girişimci ve yatırımcıları bir araya getirirken aynı zamanda, bakanlık yetkilileri, yerel yöneticiler, başkanlıklar, Ar-Ge yöneticileri, bankacılık ve finans yöneticileri, özel sektör ve sanayi sektöründen temsilcilerin de bulunduğu önemli bir buluşmaya ev sahipliği yapacak. 

2 gün sürecek etkinlikte, "TÜBİTAK - BiGG Destekleri ile iş fikrini hayata geçir!", "Girişimcilikte Fikri Mülkiyet Hakları", "Uçtan Uca Girişimcilik Ekosistemi", "Geleceğin Tarım Teknolojileri", "Girişimcilik Ekosisteminde Alternatif Finansman Kaynakları", "Girişimcilik ve Sosyal İnovasyon", "Geleceği Şekillendiren Beyinler: Yapay Zeka ve İnsanlığın Yeni Yolculuğu" ve "Girişimciler için E-ihracat Fırsatları" konulu panellerde alanın öncü isimleri gençler ve girişimcilerle deneyim ve bilgilerini paylaşacak. 

Oturumların yanında B2B görüşmeler ve girişimcilere özel eğitimler de düzenlenecek. Sergi alanının da yer alacağı etkinlikte girişimciler projelerini sergileme imkânına da sahip olacak.

10. GİV Girişimcilik Ödülleri ise 4 Kasım akşamında sahiplerini bulacak. Proje Fikir Ödülleri, KOSGEB İş Planı Ödülleri, Kurumsal Girişimcilik Ödülü, Yeni Girişimci Ödülü, Üniversite Girişimcilik Kulüp Ödülü, Dijital Girişimcilik Ödülü, Basın Yayın Medya Ödülü, Akademisyen Ödülü, Kamu Yöneticisi Ödülü ve GİV Özel Ödülü olmak üzere toplam 10 kategoride 14 ödül verilecek. Henüz ticarileşmemiş “Proje Fikir Ödülleri” kategorisinde ödül miktarı toplam 900.000 TL olacak. Birincilik ödülü 500.000 TL, ikincilik ödülü 250.000 TL, üçüncülük ödülü ise 150.000 TL şeklinde belirlendi. KOSGEB İş Planı Ödülleri kategorisinde ise toplamda 100.000 TL ödül dağıtılacak. 

UGİAK 2023, Türkiye Girişimci Buluşması ile eş zamanlı gerçekleştirilecek

UGİAK 2023 bu yıl Türkiye Girişimci Buluşması eş güdümünde “Girişimcilik Ekosistemi ve Tekno-Girişimler” ana teması ile gerçekleştirilecek. GİV, Necmettin Erbakan Üniversitesi, Sosyal İnovasyon Ajansı ve Konya Teknokent iş birliğinde organize edilen UGİAK 2023’e paydaş kurum ve kuruluşlar olarak Konya Büyükşehir Belediyesi, Selçuklu Belediyesi, Meram Belediyesi, Karatay Belediyesi, Konya Sanayi Odası, Konya Ticaret Odası, Konya Ticaret Borsası, KOSGEB, MEVKA, KOP ve KONESOB katılacak.

UGİAK 2023 ile başta Türkiye'deki teknoloji üretimi ve transferine dayalı girişimcilik faaliyetlerinin geliştirilmesi ve girişimci akademisyen sayısının artırılmasının yanı sıra girişimcilik faaliyetlerine ilişkin ekonomik, sosyal ve yasal zemindeki mevcut eksiklikler ve ihtiyaç alanlarının belirlenmesi, bunlara ilişkin ortak çözümler üretilmesi ve konuyla ilgili özel, kamu ve yüksek öğretim sektörleri arası etkileşimlerin artırılması hedefleniyor. Girişimcilik ekseninde farklı uzmanlık alanlarından ulusal ve uluslararası düzeydeki çok sayıda bilim insanının yanı sıra iş dünyası uzmanları, kamu kesimi temsilcileri, STK’lar ve bağımsız araştırmacıları bir araya getirecek olan kongrenin, Türkiye’deki girişimcilik ekosistemine çok sayıda politika ve strateji önerisi ile önemli bir katkı sağlaması bekleniyor. 

ABONE OL