Dolar $
32.48
%-0.11 -0.03
Euro €
34.72
%-0.72 -0.25
Sterlin £
40.75
%-0.43 -0.17
Çeyrek Altın
3985.41
%-0.17 -6.73
SON DAKİKA
Hibya Haber Ajansı | DÜNYA Salı 30 Ocak 2024 07:35

ÇİN VE TAYLAND, BİRÇOK ALANDAKİ PRAGMATİK İŞ BİRLİĞİNİ DERİNLEŞTİRECEK

Çin ve Tayland, iki ülke arasında birçok alandaki pragmatik iş birliğini derinleştirmek için mutabık kaldı.

Çin ve Tayland, birçok alandaki pragmatik iş birliğini derinleştirecek

Çin ve Tayland, iki ülke arasında birçok alandaki pragmatik iş birliğini derinleştirmek için mutabık kaldı.

Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Siyasi Bürosu Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi, dün Tayland Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Parnpree Bahiddha-Nukara ile birlikte Bangkok’ta ilk yıllık istişareleri tamamladı.

Önümüzdeki yıl Çin ve Tayland arasındaki diplomatik ilişkilerin kurulmasının 50. yıldönümü kutlanacağını hatırlatan Wang Yi, her iki ülkenin modernizasyon ve kalkınma süreci ile ikili kader birliği inşasının yeni fırsatlarla karşılaşacağına dikkat çekti.

Wang Yi, Çin’in daha istikrarlı, müreffeh ve sürdürülebilir Çin-Tayland kader birliğini inşa etmeye, iki ülke arasında her alanı kapsayan pragmatik iş birliğini güçlendirmeye ve ikili ilişkilere yeni çağın içeriklerini eklemeye hazır olduğunu belirtti.

İnsanlığın kader birliğini oluşturmanın, yeni dönemde Çin’e özgü büyük ülke diplomasisinin izlediği yüce bir hedef olduğunu kaydeden Wang Yi, Çin'in başta Tayland olmak üzere yeni yükselen ülkelerle birlikte dayanışma ve iş birliğini güçlendirerek kendi kalkınmalarına hizmet etmenin yanı sıra büyük değişikliklerin yaşandığı dünyaya daha fazla istikrar ve kesinlik katmaya çalışacağını vurguladı.

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, iki tarafı üst düzey temasları daha da güçlendirmeye ve ikili diplomatik ilişkilerin kurulmasının 50. yıldönümünü kutlamak için ortaklaşa bir dizi etkinlik planlamaya çağırdı.

Wang, iki tarafın nitelikli Kuşak ve Yol ortak inşasını hızlandırması, karşılıklı yarara dayalı iş birliğini ilerletmesi, karşılıklı vize muafiyetinden yararlanarak halklar arasındaki iletişimi yoğunlaştırması, yasa uygulama ve güvenlik alanlarındaki iş birliğini pekiştirmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Parnpree ise ikili kapsamlı stratejik iş birliği ve ortaklık ilişkileri ve Çin ile dostça iş birliğinin güçlendirilmesine büyük önem verdiklerini kaydederek, bunun iki ülkenin ortak çıkarlarına uygun olmakla kalmayıp aynı zamanda dünya barışı ve istikrarı için de hayati önem taşıdığını vurguladı. Tayland'ın Tek Çin ilkesine sıkı sıkıya bağlı kaldığını belirten Parnpree, Çin’in Taiwan bölgesiyle herhangi bir resmi temas kurmayacaklarına dair söz verdi.

Tayland Dışişleri Bakanı Parnpree ayrıca, Çin’le birlikte ikili diplomatik ilişkilerin kuruluşunun 50. yıldönümü vesilesiyle düzenlenecek kutlama etkinliklerini planlamaya, kültürel temasları yoğunlaştırmaya, yeşil kalkınma ve dijital ekonomi gibi yeni ortaya çıkan alanlardaki ikili iş birliğini güçlendirmeye hazır olduklarını dile getirdi.

Parnpree, Tayland’ın uluslararası ve bölgesel konularda Çin ile koordinasyonu güçlendirmeye, Küresel Güvenlik İnisiyatifi, Küresel Kalkınma İnisiyatifi ve Küresel Medeniyet İnisiyatifi’nin yerine getirilmesi konusunda Çin’le kapsamlı iş birliği yürütmeye, Kuşak ve Yol Girişimi’ni Çin’le beraber ilerletmeye çalışacağını ifade etti.

Parnpree, çok taraflılığı korumanın yanı sıra ayrışmaya karşı çıkacaklarını, küresel sanayi ve tedarik zincirlerinin istikrarlı ve sorunsuz işleyişini sürdürmesini koruyacaklarını söyledi.

İki bakan, istişareden sonra Çin ile Tayland arasında karşılıklı vize muafiyeti tanınmasına dair bir anlaşmayı imzaladı.

Tayland Prensesi Maha Chakri Sirindhorn de dün Bangkok’ta Wang Yi’yi kabul etti.


ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR