Dolar $
32.48
%-0.11 -0.03
Euro €
34.72
%-0.72 -0.25
Sterlin £
40.75
%-0.43 -0.17
Çeyrek Altın
3985.41
%-0.17 -6.73
SON DAKİKA
Hibya Haber Ajansı | GÜNCEL Çarşamba 27 Mart 2024 17:01

ÇİN CUMHURBAŞKANI Xİ SRİ LANKA BAŞBAKANI DİNESH GUNAWARDANA İLE GÖRÜŞTÜ

Çin Halk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Xi Jinping bugün başkent Beijing'deki Büyük Halk Toplantı Sarayı'nda Çin'e resmi izyarette bulunan Sri Lanka Başbakanı Dinesh Gunawardana ile görüştü.

Çin Cumhurbaşkanı Xi Sri Lanka Başbakanı Dinesh Gunawardana ile görüştü

Cumhurbaşkanı Xi Jinping bugün başkent Beijing’deki Büyük Halk Toplantı Sarayı’nda Çin’e resmi izyarette bulunan Sri Lanka Başbakanı Dinesh Gunawardana ile görüştü.

Xi, Çin-Sri Lanka dostluğunun uzun bir geçmişe dayandığına ve iki ülke halkları arasında doğal bir yakınlık bulunduğuna işaret ederek, ikili ilişkilerin pekiştirilip geliştirilmesinin iki ülke halklarının temel çıkarlarına ve ortak beklentilerine uyduğunu belirtti.

Xi, Sri Lanka’yla bağımsızlık, dayanışma ve yardımlaşmaya dayalı “Kauçuk İçin Pirinç Anlaşması” ruhunu yaygınlaştırmaya, karşılıklı siyasi güveni pekiştirmeye, ülke yönetimi konusundaki deneyimlerin paylaşmasını güçlendirmeye, pragmatik işbirliğini genişletmeye, Kuşak ve Yol’un nitelikli inşasını ortaklaşa yürütmeye ve iki ülke arasında samimiyet, yardımlaşma ve dostluğa dayalı stratejik işbirliği ve ortaklık ilişkilerini derinleştirmeyi sürdürmeye hazır olduklarını ifade etti.

Xi, Çin’in Sri Lanka’nın ulusal egemenliğini, bağımsızlığını ve ulusal itibarını korumasına ve kendi koşullarına uygun olan modernizasyon yolunu keşfetmesine kararlılıkla destek verdiğini ve Sri Lanka’nın ekonomik ve toplumsal kalkınmasına mümkün olduğu kadar yardım sağlamaya devam edeceğini vurguladı.

Xi, iki tarafın nitelikli Kuşak ve Yol ortak inşasını ve özellikle Colombo liman şehri ve Hambantota kentinin kapsamlı geliştirilmesi projelerinin gelişimini ilerletmesi, lojistik, enerji ve endüstri konularındaki işbirliğini derinleştirmesi, dijital ve yeşil ekonomi, temiz enerji, kültür ve turizm, deniz ekonomisi alanlarındaki temasları ve işbirliğini güçlendirmesi gerektiğini dile getirdi.

Xi, Çin’in Sri Lanka’dan kaliteli ürünlerin ithalatını genişletirken Çinli şirketlerin Sri Lanka’ya yatırım yapmasını ve iş kurmasını teşvik etmeye devam edeceğini belirtti.

Xi, Sri Lanka’yla yoksullukla mücadelede işbirliğini yürütmeye, Sri Lanka’da ekonomik dönüşümün ve sürdürülebilir kalkınmanın ilerletilmesine yardım sağlamaya hazır olduklarını ifade etti.

Xi, iki tarafın uluslararası ve bölgesel işlerdeki işbirliğini pekiştirmenin yanı sıra iki ülkenin ortak hak ve çıkarları ile uluslararası adaleti ortaklaşa koruması ve insanlığın kader birliği inşasını hızlandırması gerektiğinin altını çizdi.

Gunawardana, Tek Çin ilkesini ve Çin’e yönelik dostça işbirliği politikasını hiç tereddüt etmeden izlemeye ve Çin ile olan ilişkiye öncelik vermeye devam edeceklerini belirtti.

Çin’in zor dönemlerde Sri Lanka’ya verdiği yardımları hiç unutmayacaklarını dile getiren Gunawardana, Colombo liman şehri ve Hambantota kentinin kapsamlı geliştirilmesi projeleri vesilesiyle, Sri Lanka'nın ekonomik ve sosyal gelişiminin büyük ölçüde canlandırıldığı gibi, bölgenin genel kalkınmasının da etkili bir şekilde hızlandırıldığını ifade etti ve ekledi:

“Çin’le beraber barış içinde bir arada yaşamanın beş ilkesini yaygınlaştırmak, Sri Lanka-Çin dostluğunu derinleştirmek, Kuşak ve Yol inşasını hızlandırmak, ekonomi ve ticaret, eğitim, turizm ve yoksullukla mücadele gibi alanlardaki işbirliğini genişletmek, çok taraflı çerçevelerdeki temasları ve işbirliğini pekiştirmek, Asya’nın ve insanlığın kader birliği oluşumunu ilerletmek için çalışmayı sürdürmeye hazırız.”

ABONE OL