SON DAKİKA

Yıl sonu enflasyonunda düşüş yok

Fatih Sorhun 15 Eki 2024

Ekim ayının gelmesiyle birlikte yıl sonu enflasyon tahminlerinde netleşmeye başladı.

TÜİK verilerine göre tahmin edilen enflasyon aylık bazda düşmüş görünse de yıl sonu tahminlerinde yükseliyor. 

Merkez bankasından yapılan fiyat hacimlerine göre enflasyonda bir iyileşme yok. Market ve perakende fiyatlarına bakıldığı zaman temel ihtiyaç fiyatlarında yüzde 2,63 artışlar mevcut. Reel fiyatlarla TÜİK’in baz alınan fiyatları arasında büyük bir farkın olması yılsonu enflasyonunda bir düşüş olmayacağını gösteriyor.

Cumhurbaşkanı yardımcısı Cevdet Yılmaz orta vadeli programı açıkladı. Açıklanan OVP’den sonra yılsonu enflasyon tahmini yüzde 33’ten 41,5 oranına çıktığını belirtti. Enflasyonun eylül ayında yükselmesi sürpriz olmadı. Genelde bu zamanlarda sektörel olarak fiyatların yüksek bazda olmasından dolayı enflasyonda artış olması beklenir bir durumdu. Zaten Ticaret Odası’nın daha önceden yapmış olduğu enflasyon verileri artışın olacağını bize haber vermişti.

Tahmin edilen enflasyon oranının artışından sonra Merkez Bankası’nın enflasyon ile mücadelesinde bir başarı henüz bir başarı elde edilemedi. Bunların en büyük etkenlerinden birinin yüksek faizin olması. Yıl sonu tahminine göre yüzde 38 olarak açıklanan enflasyonun faizleri düşürmeden gerçekleşmesi imkansız gibi duruyor.

Peki faiz indirimi ne zaman başlar? 17 Ekim’de faiz indirimi ile ilgili sinyallerin gelmesi beklense de Merkez Bankasına bir baskı uygulanmazsa ilk faiz indirimleri bu senenin sonuna doğru kademeli olarak düşeceğini tahmin ediyorum.