SON DAKİKA

Yeni Orta Vadeli Program

Fatih Sorhun 10 Eyl 2024

Türkiye ekonomisinin 3 yıllık hedef ve politikalarının yer aldığı Orta Vadeli Program'ın (OVP) onaylanmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığınca hazırlanan ve 2025-2027 dönemini kapsayan OVP ile temel ekonomik büyüklükler ve hedefler belirlendi.

Hedef uzun bir süredir olduğu gibi Enflasyonu tek haneli rakamlara indirmek.

Bir önceki OVP’de yıl sonu enflasyonu yüzde 33’tü bunu yüzde 41,5 olarak revize ettiklerini açıkladı Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz. 2025 ve 2026 hedefleri de bu doğrultuda değişti tabii ki.

Büyüme oranları da 3 yıllık OVP’de 0,5 puan aşağı çekildi. Enflasyonun artıp büyümenin azaldığı programda işsizlik verilerinin 3 yılda azalması dikkat çekiciydi.

OVP, 12'nci Kalkınma Planı'nın (2024-2028) hedefleriyle uyumlu olarak makroekonomik ve finansal istikrarı güçlendirmeyi, orta vadede enflasyonu tek haneye düşürerek fiyat istikrarını sağlamayı, güçlendirmeyi, iş gücü piyasasını daha da etkinleştirmeyi, iş ve yatırım ortamını iyileştirmeyi ve ekonomide kayıt dışılığı azaltmayı ön plana alan sürdürülebilir büyümeyi hedefliyor.