SON DAKİKA

Yarım asırlık serüven

MUDO ben bildiğim bileli benim hayatımda var. Dolabımda bir Mudo gömleği, pantolonu, evimde ve ofisimde Mudo'dan alınan birer (masa, sandalye vs) eşya mutlaka vardır.

Çizgisini, kalitesini ilk günkü gibi koruyor. Memleketimizin gurur markalarından bir tanesi diyebilirim.

Bir koleksiyoner hikayesi: Yarım asırlık serüven

İşte bu şahane markanın yaratıcısı çok kıymetli Mustafa Taviloğlu, büyük bir heyecanla başlattığı, tutku ve özveriyle ile 52 yıldır büyütmeye devam ettiği “Taviloğlu Koleksiyonu”nu, sanatseverlerle buluşturuyor. Koleksiyon; sanatçılar, dönemler, üsluplar, teknikler ve medyumların çeşitliliği ile dikkat çekiyor. Taviloğlu’nun koleksiyonunun tamamının yer aldığı bu çok özel sergide pentürden fotoğrafa ve videoya, Türk resminin ustalarından çağdaş sanatçılara Türkiye’nin sanat tarihine dair muhteşem bir perspektif sunuyor.

Koleksiyonun ilk eseri 

Mustafa Taviloğlu ilk Necdet Kalay’ın “Köy Evi” adlı yağlı tablosunu alarak koleksiyonerliğe başlıyor. Başlayış o başlayış daha sonra Osman Hamdi’den Komet’e Mehmet Güleryüz’e birçok tanınmış sanatçının eserleri le koleksiyonu zenginleşip bugünlere geliyor. Mustafa Taviloğlu “Bu koleksiyonun eksiksiz bir şekilde sergilenmesi en büyük arzumdu. Bu sergi, tıpkı iskambil kağıtlarından yapılmış bir kule gibi; tek bir kart dahi eksik olsa, ayakta duramaz, yıkılır” yorumuyla sergiyi anlatıyor.

7 ayrı mekan

“Bir Koleksiyoner Hikâyesi Sergisi” ismiyle sergilenecek özel koleksiyondaki       2400’den fazla eser; İş Sanat ana sponsorluğunda, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), İBB Kültür Dairesi Başkanlığı (İBB Kültür), İBB Kültür Varlıkları Dairesi Başkanlığı (İBB Miras) ev sahipliğinde, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Resim ve Heykel Müzesi,  Altınmarka ve Eyüp Belediyesi’nin katkıları ve Contemporary Istanbul Vakfı iş birliği ile İstanbul Resim ve Heykel Müzesi, Artİstanbul Feshane, İstanbul Sanat, Müze Gazhane, Likör Fabrikası, Galeri Eyüpsultan ve İş Sanat Kibele Sanat Galerisi gibi İstanbul’un kültür sanat haritasında önemli bir yeri olan 7 mekânda, ücretsiz olarak görülebilecek.

Sergi mekânları ve temalar

Taviloğlu Koleksiyonu, kronolojik bir özet sunan “Yarım Asırlık Serüven” başlıklı sergi ile İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’nde ziyaretçilerini ağırlıyor. Koleksiyon ayrıca dört tema altında farklı mekânlarda sergileniyor:

Tanıdığımız İnsanlar: İnsan ve yaşamına dair figüratif eserlerin yer aldığı bu tema, 19. yüzyıldan günümüze kadar uzanıyor. (Artistİstanbul Feshane ve İş Sanat Kibele Sanat Galerisi)

Yaşadığımız Şehirler: Kamusal alan, kent ve mimariyi konu alan eserlerin yer aldığı bu tema, 19. yüzyıldan günümüze kadar uzanıyor. (Likör Fabrikası)

İzlediğimiz Manzaralar: Doğayı merkezine alan peyzaj ve manzara eserlerinin yer aldığı bu tema, 19. yüzyıldan günümüze kadar uzanıyor. (Haliç Tersane)

Gördüğümüz Renkler: Soyut sanatın renkli dünyasını sunan eserlerin yer aldığı bu tema, 20. yüzyıldan günümüze kadar uzanıyor. (Müze Gazhane)

Bu sergide bir ilk gerçekleşiyor. Her bir tema, farklı mekânlarda sergilenerek ziyaretçilere geniş bir sanat perspektifi sunuyor. “Bir Koleksiyoner Hikâyesi Sergisi” ismiyle sergilenen özel koleksiyondaki eserleri 15 Aralık’a kadar ücretsiz gezebilirsiniz     

Sevgili Mustafa Taviloğlu hayatımıza kattığınız güzellikler için teşekkür ederiz.