Dolar $
34.08
%0.02 0
Euro €
37.74
%-0.25 -0.09
Sterlin £
44.8
%-0.27 -0.12
Çeyrek Altın
4481.27
%-0.71 -31.78
SON DAKİKA

Yapay zeka getirileri erteleniyor!

İşletmeler en azından birkaç yıl daha yapay zekanın büyük getirilerini göremeyecekler Gartner tarafından yapılan yeni bir araştırma, 2025 yılına kadar jeneratif yapay zeka projelerinin yaklaşık üçte birinin (%30) terk edileceğini iddia etti.

Firma, bu tür projelerin zayıf veri kalitesi, yetersiz risk yönetimi, artan maliyetler ve belirsiz iş değeri gibi zorluklar nedeniyle kavram kanıtlama aşamasından sonra terk edileceğini öngördü.

Gartner'ın araştırması ayrıca şirketlerin yapay zeka yatırımlarından somut getiriler elde etmekte yavaş kalabileceğini ve bunun da projelere olan ilginin azalmasına neden olabileceğini gösteriyor.

GenAI projeleri çok erken terk ediliyor

Seçkin Analist Başkan Yardımcısı Rita Sallam, yöneticiler arasında artan sabırsızlığın altını çizdi: “Geçen yılki coşkunun ardından, yöneticiler GenAI yatırımlarının getirilerini görmek için sabırsızlanıyor, ancak kuruluşlar değeri kanıtlamak ve gerçekleştirmek için mücadele ediyor. Girişimlerin kapsamı genişledikçe, GenAI modellerini geliştirmenin ve dağıtmanın mali yükü giderek daha fazla hissediliyor.” 

Kurumların karşılaştığı önemli engellerden biri, finansal faydaya dönüştürülmesi zor olabilen üretkenlik kazanımları için GenAI'ye yapılan önemli yatırımın gerekçelendirilmesidir.

Dahası, GenAI dağıtımları tipik olarak 5 milyon ila 20 milyon dolar arasında değişen yüksek maliyetlerle geliyor. Sallam, farklı hedeflere ve sektörlere atıfta bulunarak kuruluşlar arasındaki değişkenlik hakkında yorum yaptı: “GenAI için herkese uyan tek bir boyut yok ve maliyetler diğer teknolojiler kadar öngörülebilir değil.”

Büyük zorluklara rağmen, erken benimseyenler şimdiden birçok fayda bildiriyor. Gartner tarafından Eylül ve Kasım 2023 tarihleri arasında toplanan verilere göre, katılımcılar ortalama %15,8 gelir artışı, %15,2 maliyet tasarrufu ve %22,6 verimlilik artışı bildirmiştir.

Google Fotoğraflar'da video düzenleme

Google Fotoğraflar'ın video içeriği için birkaç yükseltme alacağı bir sır değil. Ağustos 2024'ün başında, popüler fotoğraf bulut depolama uygulamasını vuracak bir dizi güncelleme geleceği açıklanmıştı.

Güncellemenin içine gizlenmiş kodlar, video düzenlemenin çok daha kolay hale geleceğini ve geliştirilmiş bir kullanıcı arayüzü ile hız artırma/azaltma seçeneği içereceğini öne sürüyordu. 

Şimdi, Android Authority tarafından yapılan bir inceleme sayesinde, Google Fotoğraflar'ın geliştirilmiş video düzenleyicisinden neler bekleyebileceğimize dair daha iyi bir fikrimiz oldu.  

Teknik olarak bir video düzenleme uygulaması olmasa da Google Fotoğraflar'da video içeriğini kırpma özelliği yeni değil ancak tasarım ve işlevsellik açısından oldukça basit olduğunu söylemek doğru olur. Android uygulamasının 6.97 sürümünün tanıtımına göre, kullanıcılar daha kullanışlı araçlarla çok daha iyi bir deneyim bekleyebilirler. 

Başlangıçta Sahne Işıkları olarak bilinen yeni düzenleme araçlarının adı Ön Ayarlar olarak değiştirildi ve dört temel işlev mevcut hale geldi.

Temel kesim, bir videonun öne çıkan kısımlarını kırpmayı ve renkleri geliştirmeyi sağlıyor.

Slow Mo ise, bir videonun bazı bölümlerine ağır çekim ekliyor. 

iPhone 16 ön sipariş söylentileri

Apple, bir sonraki büyük ürün tanıtımının 9 Eylül'de yapılacağını ve iPhone 16 serisinin resmi olarak tanıtılmasının neredeyse garanti olduğunu duyurdu.

iPhone 16, iPhone 16 Plus, iPhone 16 Pro ya da iPhone 16 Pro Max'e sahip olmak isteyenler hiç şüphesiz ön siparişleri düşüneceklerdir. iPhone 16 ön siparişlerinin ne zaman çevrimiçi olabileceğine dair bir tahmin için önceki yıllara bakabiliriz.

9to5Mac'in bildirdiğine göre, önceki üç iPhone nesli genellikle Salı günü olmak üzere hafta ortasında duyurulmuş ve ön siparişler aynı haftanın Cuma günü başlamıştı.

Bu yılki etkinliğin 9 Eylül Pazartesi günü gerçekleşecek olması nedeniyle, iPhone 16 serisi için ön siparişlerin 13 Eylül Cuma günü satışa sunulacağını oldukça güvenli bir şekilde tahmin edebiliriz.

Ayrıca Apple'ın iPhone ön siparişlerini kademelendirmeyeceğini de bekleyebiliriz, zira bu durum 2020'nin benzersiz ikliminde pandemi sırasında daha önce yaşanmıştı. Bu nedenle, hangi modelin peşinde olursanız olun tahminimiz geçerli.

En son iPhone 16 çıkış tarihi tahminlerini derlediğimiz yazımızda ele aldığımız iPhone çıkış tarihleri için de benzer bir model izleniyor.

Güzel bir pazar günü diliyorum.