Dolar $
32.95
%-0.01 -0
Euro €
35.9
%-0.21 -0.07
Sterlin £
42.46
%-0.28 -0.12
Çeyrek Altın
4144.88
%0.99 39.96
SON DAKİKA

Wicked Game

Harbiye Açıkhava Sahnesi yine bir efsaneye ev sahipliği yaptı. "Wicked Game" şarkısıyla tüm dünyada tanınan Chris Isaak Türkiye'de ilk kez 31 İstanbul Caz Festivali'nde sahne aldı.

Tarzıyla Roy Orbison ve Elvis Presley'e yakınlığı bilinen Chris Isaak konserinde bilinen bütün hitleri gönülleri fethetti. Kimdir Chris İsaak? Hemen bu soruya besteci, söz yazarı, gitarist, oyuncu diyerek cevap verebiliriz. Müzik kariyeri ile çok önde dursa da İsaak sinema dünyasının da starlarından birisidir. Özellikle David Lynch ile yaptığı her bir film çalışması efsane mertebesindedir. Chris Isaak rock, rockabilly, soul, folk, pop ve country gibi türlerden yola çıkıp daha ilk notasında kendi tarzını ortaya koyan bir müzisyen. Sanatçı ilk müzik eğitimini -ikinci el- satın aldığı Elvis Presley kayıtlarını dinleyerek yapmıştır. Elvis Presley’in albümleri Isaak’ın kendi tarzını bulmasında çok yardımcı olmuştur. Ağabeyi Nick ile amatör bir şekilde gitar çalmaya başlayan Isaak ağabeyi ile birlikte AWOL’un albümünde gitar çalarak profesyonel hayata adım atmıştır. Sanatçı ilk albümü Silverton’u ise 1984 yılında yayınladı. Albüm eleştirmenlerin beğenisini kazansa da sanatçıya yaygın bir ün getirmedi. Bu albümde yer alan “Gone Ridin ve Livin for Your Lover” ünlü yönetmen David Lynch’in “Mavi Kadife” filminin müziklerinin izlerini taşır. Nitekim Isaak yıllar sonra bu filmin başrol teklifini geri çevirecek ama müziklerini yapacaktır.

Roy Orbison rol modeli

İlk albüm sonrasında Chris İsaak ünlü sanatçı Roy Orbison ile tanışır. Orbison’un çıkacağı turneye İsaak’ı da davet etmesi müzik kariyerinde bir başka önemli aşamadır. Turne boyunca iyi bir dostluk kurmuşlar. Elvis Presley’den sonra Roy Orbison sda Chris İsaak için iyi bir rol model olmuştur. Harbiye’deki konserinde de İsaak “ O tanıyabileceğim en iyi insanlardan biri” diyerek Orbison’u övdü ve bir şarkısıyla ünlü sanatçıyı İstanbul’da da anmış oldu.

Chris Isaak ve sinema

Chris Isaak en bilinen şarkısı “Wicked Game” de bulunduğu “Heart Shaped World” albümünü 1989 yayınlandı. Bu albüm sanatçıya beklediğinden daha fazla bir popülerlik getirdi. Wicked Game'in enstrümantal versiyonu 1990'da David Lynch'in Wild at Heart isimli eserinde yer aldı. Hemen şarkının videosu çekildi ve MTV, VH1 gibi kanallarda çok büyük ilgili topladı. 1993 yılında dördüncü albümü olan San Francisco Days’i çıkardı. Albüm ile çıkış parçası olan "Can't Do A Thing (To Stop Me)"Grammy Ödülleri’ne aday oldu. 1999 senesinde Isaak'ın Baby Did a Bad Thing, Tom Cruise ve Nicole Kidman’ın başrollerini üstlendiği Stanley Kubrick’in son filmi olan Eyes Wide Shut’da yayınlandı. Bu şarkı 1995'teki çıkardığı Forever Blue adlı albümünde yer almaktadır. 2004 yılında Life Will Go On şarkısı Mandy Moore ve Matthew Goode’un başrollerini oynadığı Chasing Liberty 'nin film müziği olmuştur. Two Hearts şarkısı ise senaryosunu Tarantino’nun yazdığı; Tony Scott tarafından yönetilen ve başrollerini Christian Slater ile Patricia Arquette’in paylaştığı “ true Romance” adlı filmin müziği olmuştur.

Oyunculuk kariyeri

Chris Isaak, “Babanın Metresi” adlı filmde esprili ve eğlenceli bir palyaço karakterini canlandırmış. Bu ilk filmindeki performansından sonra sanatçıya oyunculuk teklifleri gelmeye başlamıştır. Isaak filmlerde genelde arka plan rollerde yer almayı tercih etmiştir. Bertolucci’nin yönettiği 1993 yapımı “Küçük Buda”’da, David Lynch'in 1992 yapımı “İkiz Tepeler”de Ayrıca “Kuzuların Sessizliği”, “Kirli Bir Utanç”, “Muhbirler”, “Blue Ridge Fall” filmierinde de rol almıştır. Ayrıca David Lynch'in Mavi Kadife filminde Jeffrey Beaumont rolünü ve Jonathan Demme’nin Vahşi Bazı Şeyler filminde de Ray Sinclair karakterlerini canlandırmayı da reddetmiştir. Chris Isaak bu yılki İstanbul Caz Festivali’nin en merakla beklenen sanatçısıydı. Sahneye rüzgar gibi çıktı ve daha ilk dakikalarda seyirci ile kontağı yakaladı. Peş peşe okuduğu hitlerle de adına yaraşan efsane bir konsere imza attı. Chris Isaak demek Amerikan popüler kültürü demek, tekinsiz yollarda yol almak kendi içinde son sürat bir yolculuk yapmak ve sonra aniden açan bir güneşle sakin bir deniz kıyısına ulaşmak demek. Şimdi siz de bir Chris Isaak şarkısına kulak vermenin tam zamanı...