SON DAKİKA

Türk ekonomisi rayında ilerliyor

Fatih Sorhun 28 May 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nun (DEİK) 37'nci Seçimli Genel Kurulu ve Üçüncü Ustalara Saygı Ödül Töreni'nde konuştu.

Erdoğan: Kovid, deprem gibi atlattığımız onca badireye rağmen hiçbir alanda hedeflerimizden sapmadık. Büyümede Avrupa’da birinciyiz. Enflasyonu tek haneye indirerek geçici değil kalıcı rahatlama hedefimize de ulaşacağız. Hedef enflasyonda kalıcı düşüş: Türk ekonomisi rayında ilerliyor. Asli önceliğimiz enflasyonu tek haneye indirmek. Geçici rahatlama değil, enflasyonda kalıcı düşüş hedefliyoruz. Yılın ikinci yarısından itibaren dezenflasyon dönemine gireceğiz. Yıllık bazda enflasyonun mayısta en yüksek seviyeye ulaşmasının ardından hızlı bir düşüşe geçmesini bekliyoruz. Maliye politikası üzerinden ilave enflasyon baskısına izin vermeyeceğiz.

İhracatımız rekor kırdı: İhracatımız 255 milyar doları aşarak cumhuriyet tarihimizin rekorunu kırdı. Büyüme oranıyla Avrupa'da 1., G20'de ise 4 sıradayız. İşsizlik oranı yüzde 8.6'ya geriledi. Ekonomide yol haritamız Orta Vadeli Program ve 12 Kalkınma Planı'na, bölgemizdeki krizlere ve seçime rağmen yol haritamıza sadık kalıyoruz. 

Rezervlerimiz 140 milyar dolar seviyesine yükseldi: Ekonomi programımızın olumlu neticelerini almaya başladık. Brüt rezervlerimiz 42 milyar dolar artışla 140 milyar dolar seviyesine yükseldi. Kovid salgınının tetiklediği ekonomik sıkıntı bölgemizdeki çatışmalarla daha da çetrefilleşti. Türkiye, tüm bu sınamalara ilave olarak deprem yaşadı. Depremin toplam maliyeti 104 milyar dolardır. Hiçbir ekonomi böyle bir badireyi kolayca atlatamaz. Üst üste 3 seçim geçirdik. Ülke ekonomisini durağan hale getirdiğini hepimiz biliyoruz. Hiçbir alanda hedeften kopmadık. DEİK, ticaret diplomasimizin çatı kuruluşu olmasının yanı sıra ülkemiz iş dünyasının önüne gelen aktörlerini aynı zeminde buluşturan temsil kabiliyeti en yüksek platformdur. DEİK özel sektörümüzün dünyaya açılan penceresidir. Kurduğu ticaret köprülerini, gönül köprüleriyle perçinleyen DEİK'le iftihar ediyoruz.