Toplama bilgisayar
Toplama bilgisayarlar bütçe dostu olarak tercih edilebilir. Eğer biraz da olsa bilgisayar sistemler hakkında bilginiz var ise sizde daha az para ödeyerek istediğiniz gibi bir bilgisayar elde edebilirsiniz.
Bu yazımda sizlere nasıl bir toplama bilgisayar alınır tane tane anlatacağım.
Hazır sistem yerine bileşenleri tek tek seçeceğiz, Her ailenin bir bilgisayar işinden anlayan tanıdığı vardır ve size kurulum için yardım edecektir.
Bu toplama bilgisayar bütçesi uygun olacak ve bu bilgisayarı uzun süre kullanabileceksiniz.
Aşağıdaki parçalar, bir toplama bilgisayar kurmak için gerekli temel donanımlardır. Bu donanımlarda dikkat etmeniz gereken ise parçaların birbiri ile uyumudur. Eğer toplama bilgisayar alacak iseniz bu uyuma dikkat etmenizi öneririm.
Bilgisayarın en önemli parçası olan ve diğer ekipmanları üzerine yerleştireceğimiz ana gövde diyebileceğimiz parçası ile başlıyoruz.
Anakart, bilgisayar terimi ile (Motherboard – Mainboard)
Tüm donanımların birbirine bağlandığı ana parçaya verilen isimdir. İşlemci, RAM, ekran kartı, depolama birimleri, güç kaynağı vb. bileşenler anakart üzerinden haberleşirler. Bu yüzden global bir marka alarak rahat edebiliriz. Tek dikkat etmemiz gereken Alacağın işlemciyle uyumlu olmalı.
İşlemci, bilgisayar terimi ile (CPU)
Bilgisayarın beyni diyebilirim. Tüm işlemleri gerçekleştiren en önemli parça. (Örnek: Intel Core, AMD Ryzen) bu iki modelden birisini seçebiliriz. Dikkat etmemiz gereken nokta ise Anakart ile uyumlu olmasına dikkat etmeliyiz. Ve soğutma ekipmanına dikkat etmemiz sağlıklı çalışmasına yarar sağlayacaktır.
Bellek, bilgisayar terimi ile (RAM)
Geçici veri depolama için gerekli bir donanımdır. Ne kadar yüksek olur ise o kadar aynı anda çok işlem yapabilir. 8GB (minimum), 16GB (önerilen), 32GB (profesyonel kullanım) için idealdir.
Ekran Kartı, bilgisayar terimi ile (GPU)
İşlemcide entegre grafik yoksa veya oyun/3D tasarım için güçlü bir GPU gerekir. Oyun, 3D modelleme, video işleme gibi grafik işlemlerini uygular. İsteğe bağlı olarak bazı işlemcilerde entegre GPU vardır. Ağır bir grafik işlemi veya ağır bir oyun oynamak istemiyorsanız entegre GPU tavsiye ederim.
Depolama, bilgisayar terimi ile (HDD – SSD)
Dosyalar, oyunlar, işletim sistemi burada saklanır. SSD hızlıdır ama pahalıdır, HDD ise daha ucuz ve eski teknolojiye sahiptir.
Güç kaynağı, bilgisayar terimine ile (PSU)
Tüm bileşenlere elektrik sağlar. Watt değeri ve verimlilik (80+ sertifikası) enerji bakımından dikkat etmeniz gereken bir nokta. 500W-850W arası (sistem gücüne göre) tercih edebiliriz.
Kasa bilgisayar terimi ile (Case)
Seçtiğiniz anakart boyutuna uygun (ATX, Micro-ATX, Mini-ITX) kasa tercih edilebilir.
Havalandırma ve kablo yönetimi için dikkat edilecek diğer noktalardır.
Diğer gerekenler ise
Soğutucu İşlemciyle birlikte bazı modellerde hazır soğutucu ile gelir, yüksek performans için ayrıca almanızı tavsiye ediyorum. İşletim sistemi ücretli bir Windows 10/11 veya Linux (ücretsiz) seçilebilir. Monitör, Klavye, Fare ise kullanıcı tercihine bağlı olarak piyasada çeşitli marka ve model seçenekleri mevcut.
Toplama bilgisayarınızı ne için kullanacağınıza iyi karar verin. Oyun, ofis, video editleme gibi ihtiyaçlara göre parça seçmeye dikkat edin. Kesinlikle bu konuda işin ehlinden bir destek alın. Bu yazı genel bir bilgilendirme içindir. Tavsiye niteliği taşımaz ve her markanın ürünleri bölgesel olarak değişiklik gösterebilir. Kesinlikle bir uzman yardımı ile hareket ederseniz uygun fiyatlı bir toplama bilgisayara sahip olabilirsiniz.
Güzel bir pazar günü dileklerimle…