SON DAKİKA

TCMB: Faiz indirimini unutun

Fatih Sorhun 24 Eyl 2024

Merkez Bankası'nın politika faizinin tahmin edildiği gibi yüzde 50'de tutulduğu Cuma günkü Para Politikası Kurulu toplantısından sonra yapılan açıklama sanki son aylardaki açıklamalar içinde en sert olanı gibiydi.

Benim anladığım kadarıyla uzun bir süre kimse benden faiz indirimi beklemesin diyolar, hatta açıklamanın ilk cümlesinde bilimsel terimleri bir kenara bırakırsak dedikleri ağustos ayında verileri incelediğimizde değişim yok.

Enflasyonla ilgili kaygılar daha açık nasıl dile getirilir ki... Merkez Bankası enflasyonun ana eğiliminde bir iyileşme olmadığını, bu yüzden de bir faiz indiriminden söz edilemeyeceğini açık açık söylüyor.

Ağustos ayında TÜFE artışı yüzde 2.47 olmuştu ama Merkez Bankası’nın dikkate aldığı mevsimsellikten arındırılmış artış yüzde 3’ün üstündeydi.

PPK açıklamasında hizmet enflasyonundaki katılığa bir kez daha dikkat çekiliyor ve hizmet enflasyonundaki iyileşmenin son çeyrekte gerçekleşmesinin beklendiği belirtiliyor. Dikkat edin, bu konuda kesin bir ifadeye de yer verilememiş, yalnızca beklentiden söz ediliyor.

Peki faiz ne zaman düşecek

“Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecektir. Kısacası uzun bir süre düşmeyecek!.

Ama gözden uzak tutulmaması gereken bir gerçek var. Merkez Bankası bunları söylüyor, yaklaşımını çok net bir şekilde ortaya koyuyor koymaya da Türkiye’de çoğu kararın ekonominin gereklerine göre alınmadığı da bir gerçek.