Suriye'yle barışma kimin planı?
Beşar Esat'la Tayyip Erdoğan'ı buluşturma, Suriye'yle normalleşme, müzakere laflarının havada uçuştuğu günlerdeyiz...
Allah’tan Esad “Türkiye Suriye’de işgalci konumda. Önce askerini çekmeyi taahhüt etsin sonra konuşuruz” dedi de bizim aklı evveller silkinip kendilerine geldiler. Yoksa, bari bu defa Erdoğan’ın gerisinde kalmayalım diye düşünen CHP lideri çoktan Şam’ın yolunu tutmuştu.
“Hangi Şam” diye bir soru gelebilir aklınıza; Hatırlatayım.. ABD eski başkanı topraklarının 1800 km karesini yani , baştan aşağı Osmanlı asırlarından bugüne Türkmen köyleriyle meskun Golan Tepeleri’ni İsrail’e verdiğinde ağzını açamayan, Washington Suriye topraklarının yüzde otuzunu PKK’nın denetimine bıraktığında sessizce boyun eğen, daha ötesi PKK’yla uzlaşı toplantıları, anlaşmaları yapıp ortak şirketler kuran; Rusya’ya Tartus’taki donanma, Lazkiye’deki Hava üsleri konusunda ses çıkaramayan; Moskova’nın yerleştirdiği S-400 füzeleri İsrail saldırıları karşısında kilitlenip yerinden kıpırdamayınca dili tutulan; İran karşısında sinen, Tahran’ın ne zaman tepesi atsa “Hesap ettik 50 milyar dolar borçlusunuz bize..” lafıyla ayağa kapanan, devlet hazinesini yılda 6,5 milyar dolar uyuşturucu parasıyla ayakta tutmaya çalıştığı için BM belgelerinde 4 Kolordunun “NARKO-DEVLETİ” olarak anılan Şam’dan söz ediyoruz..
Bu tabloyu bile bile, kim cumhurbaşkanımıza masaya otur, müzakere et demeyi aklından geçirir bilemem. Sorunun cevabı benim için sır değil. Unutmayalım PKK’yı devletleştirmeyi kafasına koymuş bir ABD var karşımızda. 2017 senesinde Kuzey Irak’ta referandum günlerinde Washington’da ağırladığı Mesud Barzani’ye, “Çok beklediniz biliyorum ama şu an zaman uygun değil, biraz daha bekleyin. Size söz veriyorum siz ve ben ölmeden Irak’ta bağımsız bir Kürt devletinin kurulduğunu göreceğiz” diyen kişi ABD başkanı Joe Biden. Onun Ortadoğu’daki uzantısını da tanıyoruz: Brett McGurk