Dolar $
34.08
%0.02 0
Euro €
37.74
%-0.25 -0.09
Sterlin £
44.8
%-0.27 -0.12
Çeyrek Altın
4481.27
%-0.71 -31.78
SON DAKİKA

Safari, yeni 'dikkat dağınıklığı kontrolü' özelliği geliyor

Safari, bu özelliği ile bozuk web tarama deneyiminizi düzeltmek istiyor. Apple, Haziran ayındaki dopdolu WWDC 2024 açılış konuşmasına tüm yeni Safari özelliklerini sığdıramamış olacak ki 'bir şey daha' duyurdu. Apple, Reader, 'Highlights' adlı yeni bir web sayfası özet aracı ve 'Viewer' (video izlemeyi daha az zahmetli hale getirecek) güncellemelerinin yanı sıra, web sayfalarını temizlemeye de yardımcı olacak.

'Dikkat Dağıtıcı Kontrol' olarak adlandırılan Safari artık bir web sayfasındaki öğeleri seçmenize, örneğin bir indirim kodu için telefon numaranızı kaydetmek üzere açılan bir pencereyi seçmenize, gizlemenize ve gizlenmesini istediğinizi hatırlamanıza izin verecek.

Safari'ye macOS Sequoia, iOS 18 ve iPadOS 18'de bu Sonbahar'da (2024'ün Eylül-Ekim aylarını düşünün) gelecek, ancak geliştiriciler bu işletim sistemlerinin beta 5'i kullanıma sunulduğu için hemen şimdi alabilecekler.

Tıpkı Reader gibi Apple da yeni özelliğini olabildiğince kolay hale getirmeyi amaçlıyor. Akıllı arama çubuğuna gidip tıklayarak ve 'Dikkat Dağıtıcı Öğeleri Gizle'yi seçerek başlayacaksınız. Ardından, bir web sayfasında gizlemek istediğiniz öğeleri seçebilirsiniz. Seçtiğinizde, öğe uçup gidecek, görünmez olacak ya da sihirli bir Safari yıldız tozuna dönüşecektir.

Şu anda web'deki çoğu açılır pencereyi veya içerik kaplamasını kapatmak için bir 'X' işaretine tıklayabilir veya escape tuşuna basabilirsiniz, ancak bu özelliğin avantajı hafızaya sahip olması. Yani Bir alış veriş sitesinde ürün satın almak için gezinirseniz ve Dikkat Dağıtma Kontrolü'nü kullanarak e-posta veya telefon numarası kaydını kapatırsanız, Mac'inizde bir sonraki açışınızda bunu hatırlayacak. Açılır pencereyi görmediğinizde çalıştığını anlayacaksınız, ancak arama çubuğunda parlayan bir simge de olacak. Ayrıca, gizli öğeleri de kolayca gösterebilirsiniz.

Ancak bu özellik platformlar arasında senkronize olmuyor. Mac'te Safari'de içerik gizlerseniz, tarayıcıyı bu aygıtta bir sonraki kullanışınızda hatırlayacaktır, ancak iOS 18'deki iPhone'unuzla veya iPadOS 18'deki iPad'inizle eşzamanlanmayacaktır. Yine de yerleşik olacağı için Apple'ın tüm cihazlarında kullanabilirsiniz.

Reklam engelleyici değil

Yeni özelliği henüz denemediğimizi düşünürsek, diğer öğeleri gizlemenize izin verme ihtimali var. Reklamları gizlemek için tasarlanmamış. Gerçi bu okuyucu ile bunu zaten yapabilirsiniz ancak değişen içerik kaplamaları veya açılır pencereler üzerinde çalışmayacaktır. Distraction Control promosyonları veya reklamları gizlemek için tasarlanmamıştır.

Windows 11'den sıkıldınız mı? Bu uygulama işletim sistemini değiştirebilir.

Windows meraklıları, estetiği değiştirmek, bloatware'i en aza indirmek ya da bazen sadece eğlenmek ve yapabileceklerinin sınırlarını zorlamak için her zaman işletim sistemini kurcalamanın yollarını buluyorlar. Şimdi, zamanda geriye yolculuk yapmanızı ve Windows 11'i Windows 10 ortamında çalıştırmanızı sağlayacak bir uygulama ortaya çıktı. Kafanız mı karıştı? Olmasın, açıklıyorum. 

YouTuber LagLife, Windows 11 kullanıcılarının işletim sistemini Windows 10 kullanıcı arayüzüne geri döndürmelerini sağlayan RevertSV uygulamasının geliştiricisidir. Bununla birlikte, uygulamanın yaptığı şey temelde Windows 11'i (çok süslü bir şekilde) yeniden kaplamaktır, böylece Windows 11'in tüm avantajlarına sahip olursunuz, ancak ona bakmak zorunda kalmamanın heyecanını yaşarsınız! Bunun yerine Windows 10 arayüzüne (ya da çoğuna) sahip olacaksınız.

RevertSV, LagLife tarafından yaklaşık üç aylık bir çalışmanın ürünüdür ve Neowin'in tespit ettiği, İnternet Arşivi'nden indirilebilen bir yayın sürümü var. 

Özellikle uzun süredir desteklenmeyen Windows 11, 21H2'ye dayanıyor ve çeşitli hatalar ve sorunlar var. Örneğin, Windows araması birçok kullanıcı için düzgün çalışmıyor, bu da büyük bir moral bozucu. Açıkçası, bu gerçek bilgisayarınızda çalıştırmak isteyeceğiniz bir şey değil ve Neowin'in önerdiği gibi, denemek istiyorsanız, bunu yalnızca sanal bir makinede yapmanız gereken bir uygulama.

Ya da daha büyük olasılıkla, aşağıda LagLife tarafından bir araya getirilen gibi RevertSV'nin YouTube demolarına hayran kalabilirsiniz.

Elbette herkes Windows 11'in hayranı değil ve işletim sistemi popülerlik açısından zorlanıyor. Neredeyse üç yaşında olmasına rağmen, Windows 11 henüz %30'luk bir benimsenme oranına ulaştı. Kuşkusuz, bunun bir kısmı donanım gereksinimlerinden (Windows 10'dan daha katı) kaynaklanıyor, ancak aynı zamanda muhtemelen istenmeyen özellikler ve yapay zeka veya reklamların her yere girmesi ve rahatsız edici arayüz değişikliklerinden kaynaklanıyor.