SON DAKİKA

Nobel Ödülleri

Nobel ödülleri açıklanmaya başladı ve şu ana kadar çok takdir ettiğim, hayranı olduğum iki kişi Nobel ödülünü kazandı.

Nobel Ekonomi Ödülünü gururumuz Daren Acemoğlu, Nobel Edebiyat Ödülünü Güney Koreli Han Kang kazandı. Pandemi sürecinde Daren Acemoğlu’nun James A. Robinson ile ortaklaşa yazdığı “Ulusların Düşüşü” ve Hang Kang’ın “Vejeteryan” kitaplarını büyük heyecanla okumuştum. Her iki kitap ve yaratıcıları bende bambaşka ufuklar açmıştı.

Daren Acemoğlu kimdir?

Ermeni kökenli bir vatandaşımız olan Daren Acemoğlu İstanbul doğumlu. Liseyi Galatasaray’da, lisans derecesini İngiltere’de York Üniversitesi’nde, doktorasını Londra Ekonomi Okulu’nda tamamladı. Akademik kariyerine Londra Ekonomi Okulu’nda başladı şimdi profesör olarak ABD’de MIT’de devam ediyor.

Daren Acemoğlu kurumların nasıl oluştuğu ve refahı nasıl etkilediği konusundaki çalışmalarından dolayı bu yıl Simon Johnson ve James Robinson ile birlikte Nobel Ekonomi Ödülünü kazandı. Acemoğlu, Orhan Pamuk ve Aziz Sancar’dan sonra Nobel ödülü kazanan üçüncü Türk oldu. 

Daren Acemoğlu’nun siyasal, ekonomi, ekonomik kalkınma, gelir ve ücret dengesi eşitsizliği, ekonomik büyüme, çalışma ekonomisi, iktisat teorisi ve sermaye eğitimi alanlarındaki çalışmalarıyla tanınan bir ekonomist. Siyaset bilimci James A. Robinson'la birlikte yazdığı “Diktatörlük ve Demokrasinin Ekonomik Kökenleri “(2006) ve Ulusların Düşüşü: Güç, Refah ve Yoksulluğu Kökenleri Ulusların Düşüşü: Güç, Refah ve Yoksulluğun Kökenleri” adlı eserleri çok sayıda ödüle değer görüldü bugüne kadar. Acemoğlu dünyanın  ilk 10 ekonomisti arasında gösterilen bir isim.

Hang Kang kimdir?

Hang Kang az ve öz yazanlardan. Ama öyle bir yazıyor ki taaaa Nobel’i almaya kadar gidiyor kalemi. Ben Hang Kang’ı yıllar önce Man Booker Ödülünü                kazanan “Vejeteryan” romanı ile tanıdım. Arkasından da “Çocuk Geliyor” romanı kendisine olan sevgimizi taçlandırdı. Sanıyorum Türkçe’ye çevrilen başka bir kitabı da yok. 

Güney Koreli olan Han Kang ülkesinin en iyi üniversitelerinden birisi olarak kabul gören Yonsei Üniversitesi'nde Kore dili ve edebiyatı bölümünü bitirdi. Edebiyat ve Toplum Dergisi’nde yayınlanan beş şiir ile edebi çıkışını 1993’de şair olarak yaptı. Bir sonraki yıl Red Anchor isimli kitabı ile Shinmun Edebiyat Yarışması'nı kazanarak romancılık hayatına başladı.

Hang Kang, "tarihsel travmalarla yüzleşen ve insan hayatının kırılganlığını ortaya koyan yoğun şiirsel düzyazısı" nedeniyle Nobel Edebiyet Ödülü’nü kazanan lilk Güney Koreli yazar ve ilk Asyalı kadın yazar olarak tarihe geçti. Hang Kang dünyadaki savaşları gerekçe göstererek Nobel Edebiyat Ödülü ile ilgili bir         basın toplantısı ve kutlama yapmayacağını açıklayarak takdirimi bir kez daha kazandı.

Nobel ödülleri bu çok sevdiğim iki ismi sizlerle paylaşmama vesile oldu.

Sağlıcakla…