Dolar $
34.08
%0.02 0
Euro €
37.74
%-0.25 -0.09
Sterlin £
44.8
%-0.27 -0.12
Çeyrek Altın
4481.27
%-0.71 -31.78
SON DAKİKA

Microsoft güncellemesi sonun başlangıcı olabilir

Microsoft, CrowdStrike güncelleme kesintisinden 8,5 milyon cihazın etkilendiğine inanıyor.

Microsoft, CrowdStrike olayının dünya çapında sistemlere verdiği zararın gerçek boyutuna ilişkin yeni ayrıntılar yayınlayarak Windows cihazlarının yüzde birinden daha azının etkilendiğini tahmin etti ve hizmetlerini kullanan kurumların bir düzeltme dağıtmasına yardımcı olmak için neler yaptığını özetledi.

Sorunun bir kısmı, CrowdStrike'ın önerdiği geçici çözümün, neredeyse çok basit olmasına rağmen, kuruluşun sistem yöneticisi süreci otomatikleştiremediği sürece, bir kuruluştaki her Windows bilgisayarına manuel olarak dağıtılması gerektiğidir.

Microsoft, kendi önerdiği kurtarma yöntemleri konusunda olabildiğince açık olmak için elinden geleni yapıyor. Ancak, otomatik bir düzeltme olmadığından ve bazı sistemlerin güvenli modda başlatılması gerektiğinden, CrowdStrike kullanıcıları dünyanın düzelmesinin “biraz zaman” alabileceği konusunda uyarıyor.

 

Pazar rekabeti: Aslında iyi bir şey

 

Microsoft Windows şüphesiz dünyanın en popüler işletim sistemidir. Kurumsal teknoloji kültleri olarak, Linux'un ilerleme kaydetmesini seviyoruz, ancak teknik açıdan düşünen felsefesi, Microsoft'un kurulum ve kullanım kolaylığının yanına bile yaklaşamıyor.

Sonuç olarak, her yerde bulunur hale geldi. Tüm Windows cihazlarının “yüzde birinden azının” sekiz buçuk milyon olması, Windows tabanlı bir sistemi desteklemek için Windows istemci bilgisayarları kurmanın gerçekten de çok açık görünmesini sağlıyor, ya da belki de sağladı.

Şimdi sorunu görüyorsunuz. CrowdStrike'ın bulut tabanlı Falcon kurumsal uç nokta koruma yazılımı, burada olmamızın tüm nedeni, Windows tabanlıdır. Şirketler, arka uçlarını yaygın siber tehditlere karşı koruyacak yazılım konusunda hala seçim özgürlüğüne sahipler, ancak bir uç nokta yazılımı bu şekilde tamamen bozulabiliyorsa, hepsi bozulabilir.

CrowdStrike olayı, şu anda yanıtlayabileceğimizden çok daha fazla soruyu gündeme getirmektedir, ancak işletmelerin tüm yumurtalarını tek bir sepete koymamaları veya yazılım satıcılarına dolaylı olarak güvenebilecekleri izlenimi altında sistemlerini anlamayı ihmal etmemeleri gerektiği gibi önemli bir noktayı gündeme getirmektedir.

 

Windows 11'in en son güncellemesi, büyük CrowdStrike kesintisinin ardından Microsoft'u meşgul edecek küçük bir hataya sahip

 

Bazı Windows 11 ve Windows 10 kullanıcılarını etkileyen yeni bir hata, Microsoft'un Temmuz ayında yayınladığı toplu güncellemeden kaynaklanıyor.

Bu da garip bir hata ve bazı kullanıcılara cihazlarını açtıktan sonra BitLocker kurtarma ekranı sunuluyor ki bu da etkilenenler için biraz kötü bir seçenek diyebilirim.

Windows Central'a göre, Windows 11'in 23H2, 22H2 ve 21H2 sürümlerinin yanı sıra Windows 10'un 22H2 ve 21H2 sürümleri de dahil olmak üzere Windows 11'in birden fazla sürümü sorundan etkileniyor.

Microsoft tarafından her ayın ikinci salı günü yayınlanan ve 'Salı Yaması' olarak bilinen aylık toplu güncellemeler, Windows 10 ve Windows 11 için yaşam kalitesi iyileştirmeleri ve güvenlik düzeltmeleri sağlamaktadır. Ve elbette bu temmuz güncellemesinde olduğu gibi zaman zaman hatalar da ortaya çıkabiliyor.

BitLocker, verilerinizi güvende ve emniyette tutmak için sürücü şifrelemesi sunan bir araçtır. Windows 11 Pro'da (veya işletim sisteminin iş ve eğitim sürümlerinde) yapılandırılabilir, ancak Windows 11 Home'da BitLocker desteği yok, ancak cihaz şifreleme seçeneği sunuyor (temelde hafif bir alternatif).

Sonuç olarak, Windows 11 Home kullanıcılarının bu hatadan etkilenmesini beklemiyoruz, ancak Windows 11 Pro kullananların Temmuz güncellemesini uygularken dikkatli olmaları gerekebilir.

 

Microsoft hatayı araştırıyor, ancak bu arada ne yapılabilir?

 

Microsoft bu sorunun farkında ve Windows 11 sürüm sağlığı panosunu hatayla ilgili ayrıntılarla güncelledi. Yazılım devi, bu hatanın cihaz şifrelemesinin yanı sıra BitLocker'ın da açık olması durumunda ortaya çıkma olasılığının daha yüksek olduğunu belirtiyor. Bu seçeneği ayarlar uygulamasında gizlilik ve güvenlik bölümüne gidip cihaz şifrelemeye tıklayarak bulabilirsiniz. Cihaz şifreleme sizin için görünmüyorsa, cihazınızda mevcut olmayabilir.