Microsoft, Edge ile yüzü güldü
Microsoft, Edge'in harika bir yıl geçirdiğini ve artan tarayıcı kullanıcı sayılarıyla övündüğünü iddia ediyor.
Microsoft, son 12 ay boyunca Edge tarayıcısının dünya genelindeki kullanıcılar için yapay zeka deneyiminin merkezinde yer aldığını öne sürdü.
Şirketin Microsoft Edge, Arama ve Mobil Ürün Yönetimi ve Büyümeden Sorumlu Genel Müdürü Roger Capriotti, bir blog gönderisinde, kullanıcıların 2024 yılında 10 milyardan fazla üretken yapay zeka sohbetine katılmak için Edge tarayıcı penceresinden Copilot'a eriştiklerini açıkladı.
Görünüşe göre Edge, yerleşik çeviriyle erişilebilirliği artırmak ve e-ticaret dünyasını desteklemek gibi diğer alanlarda da etkili olduğunu kanıtladı.
Microsoft bize Edge'i paketlenmemiş olarak sunuyor.
2024 yılında Edge'in otomatik çeviri işlevi kullanılarak tahminen 38 trilyon karakter çevrildi; yerleşik alışveriş özellikleri, alışveriş yapanlara yılda ortalama 400 ABD doları tasarruf sağladı. Ayrıca MSN'de 800 milyon makale ve hikaye tüketildi, Drop ile 46 milyon mesaj ve dosya paylaşıldı.
Capriotti ayrıca tarayıcının performans iyileştirmelerine de dikkat çekti ve uyku sekmeleri kullanılarak yedi trilyon megabaytlık PC belleğinin kaydedildiğini belirterek bunların kullanışlılığını ölçtü.
Güvenlik özellikleri ayrıca Edge'e 1,4 milyardan fazla kimlik avı, kötü amaçlı yazılım ve dolandırıcılık saldırısını ve Edge mobil uygulamasında 1,8 trilyonu aşkın izleyiciyi önlemedeki rolü nedeniyle de büyük bir ilgi gördü.
Ancak tüm bu başarıya rağmen Edge hâlâ küresel tarayıcı pazarının gerisinde kalıyor. Google Chrome, masaüstü tarayıcı oturumlarının üçte ikisini (%67) oluştururken (Aralık 2024 Statcounter rakamlarına göre), Edge çok uzak bir ikinci sırada (%13) yer alıyor. Edge, akıllı telefonlar ve tabletler de dahil olmak üzere tüm platformlarda %5'lik küçük bir pazar payıyla üçüncü sırada yer alırken, Safari'den (%17) sonra ikinci sırada yer alıyor. Capriotti ayrıca tarayıcının performans geliştirmelerine de dikkat çekti ve yedi trilyon megabayt PC'nin kullanışlılığını ölçtü.
Güvenlik özellikleri ayrıca Edge'e 1,4 milyardan fazla kimlik avı, kötü amaçlı yazılım ve dolandırıcılık saldırısını ve Edge mobil uygulamasında 1,8 trilyonu aşkın izleyiciyi önlemedeki rolü nedeniyle de önemli bir söz aldı.
Gemini Live yakında Windows görev çubuğundaki Copilot ile yer kapmak için rekabete girebilir.
Gemini erişimi Chrome'un adres çubuğu aracılığıyla zaten mevcut olsa da Chrome yaması, bu AI özelliğini Windows 11, Windows 10 ve potansiyel olarak diğer platformlar için Chrome'a entegre etme planlarına işaret ediyor. Böyle bir durumda Gemini Live, gezinme deneyiminizin önemli bir parçası haline gelebilir.
Gemini Live, kullanıcılara ChatGPT tarzında yardımcı olurken aynı zamanda doğal, insan benzeri konuşmalar için tasarlanmıştır. Yapay zeka ile gerçek zamanlı olarak konuşabilir ve bağlamı ve ses tonunu dikkate alan yanıtlar alabilirsiniz. Bu, şimdilik Android ve iOS cihazlar için Gemini uygulamasıyla sınırlı bir özellik, ancak Google'ın planları açıkça onu çok daha yaygın hale getirmeyi içeriyor.
Chromium'un kod tabanındaki bu olasılığı artıran yama, "Windows'ta kayan ayırma" sorununu ele alıyor olarak etiketlendi. Google'ın Chrome'daki Gemini Live'ın kısaltması gibi görünen GLIC olarak adlandırdığı şeyle bağlantılı. Temel olarak Google, Gemini Live'ı tarayıcısında barındırmak için kayan bir panel geliştiriyor. Chrome, Copilot için Microsoft Edge'in kullanıldığı Gemini Live için kullanılabilir. Microsoft'un Copilot'u, bağımsız bir uygulamaya geçmeden önce Edge'de bir kenar çubuğu özelliği olarak başladı.
Kayan bir panele yapılan referanslar Gemini Live'ın tarayıcı penceresine bağlı olmayabileceğini gösteriyor. Bunun yerine, görev çubuğundan erişilebilen, her zaman yardıma hazır, bağımsız bir asistan olabilir. Chromium yaması, Google'ın kayan pencereyle ilgili bazı teknik sorunları çözdüğünü ve Gemini Live'ın Chrome'dan ayrı olarak kendi ara yüzü olarak ortaya çıkmasını sağladığını ima ediyor.