Dolar $
34.08
%0.02 0
Euro €
37.74
%-0.25 -0.09
Sterlin £
44.8
%-0.27 -0.12
Çeyrek Altın
4481.27
%-0.71 -31.78
SON DAKİKA

Leros Adası

Bodrum'da sanat olayı! Tüm Ege sahilinde olduğu gibi Bodrum'da da sezon maalesef hareketli geçmiyor. Cumartesi akşamı Gümüşlük'teki mekanların birçoğunda boş sayılacak kadar az masa vardı. Hatta bazı yerler hiç açmamıştı bile. Sadece yazın iş yapabilen mekanların bu durumda olması çok üzücü.

Bodrum’da yaz böyle geçerken güzel şeyler de olmuyor değil. Mesela bu yıl 21’inci kez düzenlenen “Uluslararası Bodrum Bale Festivali.” Türkiye İş Bankası’nın katkılarıyla, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’nün düzenlediği Türkiye’nin ilk ve tek bale festivali. Üstelik muhteşem bir mekanda; Bodrum Kalesi’nde sanatseverlerle baleyi buluşturuyor.

Muhteşem Gatsby

Festivalde “Muhteşem Gatsby” balesini izleme şansım oldu ve benden tam not aldı. En sevdiğim yazarlardan F. Scott Fitzgerald’ın baş yapıtı olan “Muhteşem Gatsby”de gizemli genç milyoner Jay Gatsby ile saplantılı şekilde aşık olduğu Daisy Buchanan arasında geçen olaylar, bir başka roman karakterinin gözünden (Nick Carraway) anlatıyor. Romandaki aşk temasının ekseninde “Caz Devri” tasvir ediliyor. Eser edebiyat dünyasının klasikleri arasında yer almasının yanı sıra birçok kez beyaz perdeye uyarlandı. Bu uyarlamalar içinde en çok Robert Redford’un oyndığı filmi severim. 

Kitabı gibi balesi de muhteşem

Muhteşem Gatsby, G. Gershwin’in harika müzikleri, jazz solistinin vokal tınıları, jazz piyanistinin virtüözite isteyen yorumları, neo-klasik jazz adımlarının stilize edildiği koreografisi ve “Jazz Devri” döneminin yansıtıldığı dekor ve kostümleriyle romanı kadar bale uyarlamasıyla da sanatseverlerin gönlünü feth etti.

Ekibe kocaman alkış 

Koreografisi ve librettosu ödüllü koreograf A.Volkan Ersoy ile  G. Armağan Davran’a  ait olan “Muhteşem Gatsby” balesinin  müzik düzenlemeleri  eserin orkestra şefliğini de  üstlenen Aytuğ Ülgen tarafından yapıldı. Dekor tasarımı Özgür Usta’ya, kostüm tasarımı Nursun Ünlü’ye ve ışık tasarımı Tarık Deniz’e ait.

Tan Sağtürk’e teşekkürler

Bildiğiniz gibi Devlet Opera ve Balesi’nin yeni genel müdürü Tan Sağtürk olmuştu. Ünlü balet kurumun başına geldiğinden beri birbirinden başarılı çalışmalarıyla adından söz ettiriyor. Bodrum Kalesi’nde gösteriyi izlemeye gelenleri karşılaması, konuklarla yakından ilgilenmesi ve gösteri bittiğinde herkesten önce ayağa kalkıp ekibini alkışlaması gerçekten çok büyük incelikti. Paris vizyonuna sahip Tan Sağtürk’ün Türk Balesi’ni uluslararası arenaya taşıyacağına hiç kuşkum yok. 

Ben birkaç günlüğüne Leros Adasına kaçtım... Hepinize sanatla dolu günler diliyorum. Eğer Bodrum’daysanız festivaldeki diğer gösterileri kaçırmayın, destek verin. Çünkü çok büyük emekle hepsi sahneye çıkıyor.