SON DAKİKA

iPhone 16 ve yeni özellikleri

Bu hafta iPhone 16 serisindeki temel yükseltmeleri okuyacaksınız. iPhone 16 serisi, çeşitli yeni ve geliştirilmiş özelliklerin yanı sıra pek çok tanıdık yönüyle de eski ve yeninin bir karışımı diyebilirim.

Burada ilgilendiğimiz yeni özellikler ve bu telefonlarda düzinelerce değişiklik olmasına rağmen, aşağıda sadece en önemli ve ilginç yeni veya geliştirilmiş özellikleri bu yazımda bulacaksınız. 

Yeni bir Kamera Kontrol düğmesi

Belki de iPhone 16 serisindeki en büyük yükseltme yeni bir düğmedir. Aşağıdaki bazı özelliklerin aksine, bu dört iPhone 16 modelinde de bulunan bir düğmedir.

Kamera Kontrol düğmesi fotoğraf ve video çekmek için kullanılabilir, ancak yalnızca bir kamera kısayolu olmaktan ziyade, dokunma ve kaydırma kombinasyonuyla kamera ayarlarını düzenleyebilir, yakınlaştırıp uzaklaştırabilir ve daha fazlasını yapabilirsiniz.

Bu da bu düğmeyi kameraya güçlü bir eklenti ve iPhone 15 Pro ve iPhone 15 Pro Max ile zaten yapabileceğiniz eylem düğmesini fotoğraf çekmek için ayarlamaktan çok daha etkili hale getirmelidir, çünkü edüğmesi kamera kontrol düğmesinin tüm kaydırma ve hafif basma potansiyelinden yoksundur.

Kamera Kontrol düğmesi iPhone 16'nın sağ kenarındaki güç tuşunun altında yer alıyor ve bunun yanı sıra sol tarafta da bir eylem düğmesi bulunuyor, bu düğme bu kez yalnızca Pro modellerde değil, tüm seride sunuluyor.

Pro modelleri için daha büyük ekranlar

Apple'ın özellikle Pro modellerinde sunduğu en büyük özelliklerden biri ekran boyutundaki artış. iPhone 16 Pro 6,3 inç ekrana (iPhone 15 Pro'daki 6,1 inçten) ve iPhone 16 Pro Max 6,9 inç ekrana (iPhone 15 Pro Max'teki 6,7 inçten) sahip.

Yani, her iki durumda da bu telefonlar öncekilerden 0,2 inç daha büyük, ancak belki de daha önemlisi, bu artış Pro modellerini, iPhone 16 için 6,1 inç ve iPhone 16 Plus için 6,7 inç olarak kalan Pro olmayan modellerden daha büyük hale getiriyor.

Ekran boyutundaki bu artış, Pro ve Pro olmayan modeller arasındaki uçurumu daha da genişletiyor, ancak kompakt telefonların hayranıysanız seçeneklerin daha da azaldığı anlamına geliyor.

Ayrıca, çerçeveler küçültüldü, bu nedenle genel kaplama alanı iPhone 15 Pro ve Pro Max'ten çok daha büyük değil. Özellikle, iPhone 16 Pro 149,6 x 71,5 x 8,3 mm (146,6 x 70,6 x 8,3 mm iPhone 15 Pro'dan daha büyük) ve iPhone 16 Pro Max 163 x 77,6 x 8,3 mm (159,9 x 76,7 x 8,3 mm iPhone 15 Pro Max'tan daha büyük).

Kamera yükseltmeleri

Ne yazık ki, iPhone 16 ve iPhone 16 Plus önemli bir kamera yükseltmesi almadı, ancak Pro modelleri aldı.

Öncelikle, iPhone 16 Pro, iPhone 15 Pro Max ile aynı 12MP 5x optik zoom kameraya sahip ve bu da iPhone 15 Pro'nun 12MP 3x optik zoom'una göre bir yükseltme.

Bunun yanı sıra, iPhone 16 Pro ve iPhone 16 Pro Max'in her ikisi de önceki modelin 12MP sensörünün yerine yeni bir 48MP ultra geniş kameraya sahip.

Ana 48MP kamerada fazla bir yükseltme yapılmamış olsa da Apple bu kameraya 4K 120fps Dolby Vision video kaydı desteği ekledi.

Hızlı yeni bir yonga seti

Son büyük yeni özellik ise iPhone 16 ve iPhone 16 Plus'ta A18, iPhone 16 Pro ve iPhone 16 Pro Max'te ise A18 Pro olan yeni bir yonga seti.

Apple son yıllarda temel ve Plus modellerini bir önceki yılın Pro düzeyindeki yonga setiyle donatırken, uzun bir aradan sonra ilk kez dört model de yeni bir yonga setine sahip oldu.

Ancak bunun nedeni Apple'ın bu telefonların dördünü de Apple Intelligence için üretilmiş olarak konumlandırmak istemesi ve bu nedenle yeni bir yonga setine ihtiyaç duyması gibi görünüyor.

Toplamda Apple, A18'in bir önceki temel iPhone'daki A16 Bionic'ten %30'a kadar daha hızlı CPU ve %40'a kadar daha hızlı GPU'ya sahip olduğunu, A18 Pro'nun ise geçen yılın en iyi iPhone'larındaki A17 Pro'dan %15'e kadar daha hızlı CPU ve %20'ye kadar daha hızlı GPU'ya sahip olduğunu iddia ediyor.